EUROLYGA 2023

Pasaulio rankinio pirmenybėse ketvirtfinalio durų dar neatvėrė nė viena komanda

Pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse užsitikrinti teisės žaisti ketvirtfinalyje kol kas nepavyko nė vienai komandai. Paskutiniame antrojo etapo ture jaudintis teks net ir Prancūzijos rankininkams, kurie penktadienį laimėjo penktąsias iš eilės rungtynes. III grupėje sekmadienį dėl dviejų kelialapių kovos trys komandos, IV grupėje – net keturios.

Prancūzijos rankininkai dar neturi kelialapio į finalus<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Prancūzijos rankininkai dar neturi kelialapio į finalus<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Prancūzijos rankininkai dar neturi kelialapio į finalus<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Prancūzijos rankininkai dar neturi kelialapio į finalus<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Prancūzijos rankininkai dar neturi kelialapio į finalus<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Prancūzijos rankininkai dar neturi kelialapio į finalus<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2021, 12:15 AM, atnaujinta Jan 23, 2021, 12:21 AM

Trys pretendentai

Penktadienį III grupėje visas trejas rungtynes laimėjo pirmaujančios komandos. Prancūzija įveikė Islandiją 28:26 (16:14), Portugalija – Šveicariją 33:29 (17:15), Norvegija – Alžyrą 36:23 (17:11).

Būtent trys šią dieną laimėjusios komandos sekmadienį kovos dėl dviejų kelialapių į atkrintamąsias varžybas. Geriausioje padėtyje yra 8 taškus iškovojusi Prancūzija, o Norvegija ir Portugalija turi po 6 taškus.

Paskutiniame antrojo etapo ture iš pradžių norvegai susitiks su islandais, o paskutinėse dienos rungtynėse prancūzai ir portugalai kovos tarpusavyje.

Praėjusiuose turuose norvegai 1 įvarčio skirtumu nugalėjo portugalus, bet 4 įvarčių skirtumu pralaimėjo prancūzams. Todėl Norvegijos rinktinei gali neužtekti net ir pergalės. Jei norvegai laimės, o po to portugalai įveiks prancūzus 1-6 įvarčių skirtumu, į ketvirtfinalį pateks Portugalijos ir Prancūzijos rinktinės.

Grupės autsaiderės Islandija, Šveicarija (po 2 taškus) ir Alžyras (0) paskutiniame ture kovos tik dėl žemesniųjų vietų ir garbės.

Keturi pretendentai

Dvejose IV grupės rungtynėse penktadienį intrigos nebuvo. Rusija sutriuškino Šiaurės Makedoniją 32:20 (19:9), Egiptas – Baltarusiją 35:26 (21:14). Užtat paskutinėse rungtynėse užvirė atkakli kova, kurioje Slovėnijos ir Švedijos rankininkai nugalėtojų neišsiaiškino. Finalo sirena užfiksavo lygiąsias 28:28 (14:15).

Šioje grupėje po 6 taškus iškovojo Egiptas ir Švedija, po 5 – Rusija ir Slovėnija. Sekmadienį egiptiečiai žais su slovėnais, švedai – su rusais.

Abejose rungtynėse komandos dėl kelialapių į ketvirtfinalį kovos akis į akį, o prieš paskutinį turą daugiau taškų turinčioms Egipto ir Švedijos rinktinėms užteks lygiųjų.

Grupės autsaiderės Baltarusija (2 taškai) ir Šiaurės Makedonija (0) išsiaiškins, kuri iš jų užims penktąją vietą.

Švedas kovojo prieš savus

Švedijos rankininkus nuo praėjusių metų treniruoja norvegas Glennas Solbergas. Vis dėlto šiose pasaulio pirmenybėse dirba ir vienas Švedijos rankinio specialistas – serbų kilmės Ljubomiras Vranješas (jis gimė Gioteborge ir amžių sandūroje keliolika metų žaidė Švedijos rinktinėje) treniruoja Slovėnijos rinktinę.

Suprantama, L.Vranješui penktadienį vykusios rungtynės su gimtosios šalies rinktine buvo ypatingos, juo labiau kad slovėnai su švedais kovoja dėl kelialapio į ketvirtfinalį.

„Žinoma, sunku žaisti prieš rinktinę, kuriai atstovaudamas laimėjau septynis didžiųjų turnyrų medalius. Sunkiausia – klausytis himno, bet jam nuskambėjus reikia viską pamiršti, nes dabar esu kitos rinktinės treneris“, – prieš rungtynes sakė L.Vranješas.

Penktadienį prasidėjus rungtynėms L.Vranješui buvo sunku žiūrėti į švieslentę. Jo auklėtiniai labai prastai pradėjo mačą ir pirmojo kėlinio viduryje atsiliko 6:11. Vis dėlto Slovėnijos rinktinės treneriui paprašius minutės pertraukėlės, vaizdas pasikeitė ir dar prieš pertrauką iš žymaus švedų pranašumo liko vos vienas įvartis.

Antrasis kėlinys vyko daug lygiau, bet slovėnai rezultatą persvėrė vos du kartus. Ypač karštos buvo paskutinės dvi minutės, per kurias komandos apsikeitė iš pradžių vaikiškomis klaidomis perduodant ir varantis kamuolį, o paskui – panašiais įvarčiais. Likus žaisti apie pusę minutės nuo linijos įmetė švedas Hampusas Wanne, o prieš pat sireną rezultatą išlygino (28:28) slovėnas Matejus Gaberis.

Vartininkas nuopelnų neprisiėmė

Prancūzijos rinktinė kol kas vienintelė laimėjo penkerias rungtynes (dviejų grupių komandos penktąsias rungtynes žais tik šeštadienį), tačiau beveik visus varžovus nugalėjo labai sunkiai. „Mėlynieji“ pasiekė keturias pergales 1-4 įvarčių skirtumu ir tik pirmojo etapo grupės autsaiderę Austrijos komandą pranoko 7 įvarčiais.

Penktadienį prancūzams problemų prikūrė Islandijos rankininkai. Tiesa, Prancūzijos ekipa beveik visą laiką pirmavo, bet išgyveno ir keletą didelio nerimo minučių, kai antrojo kėlinio pradžioje islandai išsiveržė į priekį 20:18.

Prancūzų sirgalius nuramino antrasis vartininkas Yannas Genty, pakeitęs jau ne pirmą kartą per šias pirmenybes nepatikimai žaidusį Vincent‘ą Gerard‘ą ir užtikrinęs tvirtą gynybos užnugarį.

„Nežinau, ar tikrai mano žaidimas nulėmė pergalę, – po rungtynių kuklinosi Prancūzijos „beIN Sports“ televizijos pakalbintas Y.Genty. – Komandoje yra 20 žaidėjų ir visi esame svarbūs. Net tie, kurie nepatenka į rungtynių paraišką. Šiandien laimėjome, bet vis dar žaidžiame banguotai“.

Beje, pirmenybių pradžioje Y.Genty buvo tarp tų, kurie nepatekdavo į rungtynių paraišką, bet prieš antrąjį etapą pakeitė sunkią traumą patyrusį kitą vartininką Wesley Pardiną.

Skirtingas nusiteikimas

Šiaurės Makedonijos ir Šveicarijos rinktinės į pasaulio pirmenybes pateko likus vos dviem dienoms iki pirmųjų turnyro rungtynių. Šios dvi komandos pakeitė Čekijos ir JAV rinktines, kurios negalėjo atvykti žaidėjams užsikrėtus koronavirusu.

Atsarginių sąraše buvę makedonai ir šveicarai metų pradžioje surengė treniruočių stovyklas ir buvo pasiruošę keliauti į Egiptą, bet pasaulio pirmenybėse palieka skirtingą įspūdį. Šiaurės Makedonijos rankininkai tinkamai nusiteikė tik lemiamoms pirmojo etapo rungtynėms su Čilės komanda, o visus kitus mačus pralaimėjo dviženkliu skirtumu. Makedonai beveik nesipriešino ir penktadienį, kai pralaimėjo Rusijos komandai 20:32.

Visiškai kitaip nusiteikusi Šveicarijos rinktinė, kuri pasaulio pirmenybėse žaidžia pirmą kartą nuo 1995 metų. Šveicarai kovoja dėl kiekvienos aikštės pėdos ir jau nugalėjo favoritėmis laikytas Austrijos ir Islandijos komandas.

Kad Šveicarijos rinktinė – kietas riešutas, penktadienį įsitikino ir Portugalijos rankininkai. Nors jie beveik visą laiką pirmavo, nusiraminti galėjo tik paskutinėmis minutėmis, kai padidino skirtumą nuo vieno iki keturių įvarčių. Portugalai nugalėjo 33:29.

„Žaidėme penktas rungtynes per devynias dienas. Mums jau trūksta jėgų. Tikriausiai patys tą matėte antrojo kėlinio pabaigoje“, – teisinosi Šveicarijos rinktinės treneris Michaelis Suteris.

Penktadienio rezultatai

III grupė

Šveicarija – Portugalija 29:33 (15:17). Schmidas 11/ Iturriza 7, Magalhaesas 6.

Islandija – Prancūzija 26:28 (14:16). Elissonas 8, V.Kristjanssonas 6/ Memas 7, Mahe 5, Fabregas 5.

Norvegija – Alžyras 36:23 (17:11). Blonzas 7, Sagosenas 6/ Ayoubas 7.

Lentelė: Prancūzija – 8, Norvegija ir Portugalija – po 6, Islandija ir Šveicarija – po 2, Alžyras – 0.

IV grupė

Šiaurės Makedonija – Rusija 20:32 (9:19). Kuzmanovskis 6/ Soroka 6.

Egiptas – Baltarusija 35:26 (21:14). El Ahmaras 8, Mamdouhas 7/ Vailupavas 4.

Slovėnija – Švedija 28:28 (14:15). Gajičius 6, Zarabecas 5/ Wanne 7, Chrintzas 5.

Lentelė: Egiptas ir Švedija – po 6, Rusija ir Slovėnija – po 5, Baltarusija – 2, Šiaurės Makedonija – 0.

Dėl 25-32 vietų

2 turas. II grupė

Marokas – Korėja 32:25 (15:14), Austrija – Čilė 33:31 (14:15).

Lentelė: Austrija – 4, Čilė ir Marokas – po 2, Korėja – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.