EUROLYGA 2023

Pasaulio rankinio pirmenybėse – apsinuodijimo detektyvas ir Kataro kubiečių žygdarbiai

Kataro rinktinė iškovojo paskutinį kelialapį į pasaulio vyrų rankinio pirmenybių ketvirtfinalį. Paskutinę antrojo etapo dieną natūralizuotų Kataro kubiečių duetas žūtbūtinėse rungtynėse išplėšė pergalę prieš Argentinos komandą, o paskui Kataro rankininkai sulaukė palankaus rezultato kitame mače.

Kataro rankinio rinktinė.<br>Scanpix nuotr.
Kataro rankinio rinktinė.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2021, 11:36 PM, atnaujinta Jan 26, 2021, 9:00 AM

Katariečiai prisidėjo prie anksčiau teisę žaisti ketvirtfinalyje užsitikrinusių Danijos, Ispanijos, Vengrijos, Prancūzijos, Norvegijos, Švedijos ir Egipto rinktinių.

Netikėta atomazga

Į antrąją vietą II grupėje ir paskutinį kelialapį į ketvirtfinalį pretendavo trys komandos. Prieš paskutiniojo turo rungtynes geriausioje padėtyje buvo argentiniečiai, kurie vienu tašku lenkė katariečius ir dviem – kroatus. Jei Argentinos rankininkai su Kataro rinktine būtų sužaidę bent lygiosiomis, jie būtų iškart atsidūrę tarp aštuonių stipriausių.

Tačiau dramatiškoje dvikovoje Argentina pralaimėjo Katarui 25:26 (13:12) ir šių komandų likimas atsidūrė varžovų rankose. Tiek Pietų Amerikos, tiek Azijos čempionams reikėjo sulaukti palankaus rezultato Danijos ir Kroatijos rinktinių dvikovoje.

Katariečiams reikėjo, kad laimėtų Danija, argentiniečiams reikėjo lygiųjų, o Kroatijos rinktinės pergalė netenkino nei vienų, nei kitų – kroatams reikėjo laimėti, kad patys gautų teisę toliau kovoti dėl medalių.

Paskutinėse grupės rungtynėse Danija sutriuškino Kroatiją 38:26 (17:15), o šiuo rezultatu džiaugėsi Kataro rankininkai.

Pirmadienį šioje grupėje vyko dar vienerios rungtynės, kuriose Japonija nugalėjo Bahreiną 29:25 (19:12).

Dvi pirmąsias vietas užėmė Danija (10 taškų) ir Kataras (6), o namo keliauja Argentina (6), Kroatija (5), Japonija (3) ir Bahreinas (0).

Vengrai prancūzų nebijo

I grupėje dar prieš paskutinį turą kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino Vengrijos ir Ispanijos rinktinės. Pirmadienį jos kovojo dėl pirmosios vietos.

Šios rungtynės irgi nebuvo bereikšmės, nes grupės nugalėtojai išvengė ketvirtfinalio dvikovos su Prancūzijos rinktine, kuri padarė labai stiprų įspūdį per sekmadienį vykusį lemiamą kitos grupės mačą. Ispanijos rankinio apžvalgininkai vieningai tvirtino, kad jų šalies rinktinė privalo žaisdama su vengrais netausoti jėgų, kad ketvirtfinalyje prasilenktų su prancūzais.

Ispanijos rankininkai paklausė patarimo ir sutriuškino be lyderių žaidusią Vengrijos komandą 36:28 (21:14). Vengrai pasielgė priešingai ir leido pailsėti pagrindiniams žaidėjams Matei Lekai, Bencei Banhidžiui ir vartininkui Rolandui Mikleriui.

Kitos šios grupės rungtynėse Lenkija ir Vokietija sužaidė lygiosiomis 23:23 (12:11), Brazilija sutriuškino Urugvajų 37:17 (18:7).

Į ketvirtfinalį pateko Ispanija (9 taškai) ir Vengrija (8), kitas vietas užėmė Vokietija (5), Lenkija (5), Brazilija (3) ir Urugvajus (0).

Pergalę nulėmė kubiečiai

Per visą pasaulio pirmenybių istoriją ketvirtfinalyje žaidė tik viena Amerikos žemyno komanda. 1999 metais aštuntąją vietą užėmė Kubos rinktinė.

Kad Kuba liktų Amerikos žemyno rekordininkė, labiausiai pasistengė du kubiečiai – prieš keliolika metų iš salos emigravę ir Kataro pilietybę gavę Frankisas Marzo bei Rafaelis Capote. Pirmadienį per lemiamas rungtynes F.Marzo į argentiniečių vartus įmetė 8 įvarčius, R.Capote – 6. Beje, F.Marzo yra rezultatyviausias turnyro žaidėjas. Jis per 6 rungtynes įmetė 53 įvarčius.

Kubiečių duetui ir jų komandos draugams reikėjo labai pasistengti, nes Kataro rinktinė paskutines antrojo etapo rungtynes praėjo labai prastai. Pirmojo kėlinio viduryje katariečiai atsiliko 3:9, maža to, dėl stiprių nugaros skausmų aikštę paliko pagrindinis vartininkas Danijelis Šaričius.

Tačiau natūralizuotą bosnį pakeitęs natūralizuotas tunisietis Mohamedas Abidi vartus gynė daug patikimiau. Jam užtikrinus užnugarį, Kataro komanda jau antrojo kėlinio pradžioje išlygino rezultatą 13:13. Tiesa, po kėlių minučių argentiniečiai vėl pabėgo į priekį 19:15, bet katariečiai dar sykį atsitiesė ir 49-ąją min. persvėrė rezultatą 21:20, o paskui išsaugojo nedidelį pranašumą ir viltį patekti į ketvirtfinalį.

„Baltus-žydrus“ smarkiai nuvylė ryškiausia jų žvaigždė Diego Simonet, kartu su lietuviu Jonu Truchanovičiumi žaidžiantis „Montpellier“ ekipoje. D.Simonet šiose pirmenybėse praleido dvejas rungtynes dėl traumos ir pirmadienį aiškiai nebuvo pasiruošęs žaisti visa jėga. Jis lėtai judėjo, dažnai klydo ir komandai labiau pakenkė negu padėjo.

Absoliutūs lyderiai

Pirmąją vietą II grupėje užsitikrinusiems danams paskutinių rungtynių rezultatas nebuvo svarbus. Tačiau Danijos rinktinė, net žaisdama be dviejų veteranų Mikkelio Hanseno ir Lassės Svano, nuolaidžiauti kroatams neketino.

Tiesa, pirmajame kėlinyje vyko lygi kova ir skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu du įvarčiai. Tačiau antrajame kėlinyje komandos žaidė vos ne į vienus vartus. Iškart po pertraukos danai pelnė šešis įvarčius paeiliui ir padidino skirtumą 23:15 (38-ąją min.), o 43-iąją min. persvara jau buvo dviženklė 28:17.

Danų treneriui Nikolajui Jacobsenui galvą labiau skaudėjo ne dėl įvykių aikštėje, bet dėl to, kad dar pirmojo kėlinio viduryje susidūręs su komandos draugu traumą patyrė ir grįžti į auikštę negalėjo pagrindinis vartininkas Niklasas Landinas.

Danijos rinktinė yra viena iš dviejų komandų, kurios šiose pirmenybėse laimėjo visas šešerias rungtynes (pergalė prieš pirmojo etapo autsaiderius antrajame etape nebuvo įskaityta).

Be danų, pasigirti šešiomis pergalėmis gali tik Prancūzijos rinktinė. Pralaimėjimų nepatyrė dar dvi komandos, bet jos prarado taškus sužaidusios lygiosiomis (Ispanija – kartą, Švedija – du kartus).

Kas susitiks ketvirtfinalyje?

Trečiadienį ketvirtfinalyje susitiks Ispanija – Norvegija, Danija – Egiptas, Prancūzija – Vengrija ir Švedija – Kataras.

Pusfinalio rungtynės vyks penktadienį, finalo – sekmadienį.

Ketvirtfinalyje žais net šešios komandos, kurios tarp aštuonių stipriausiųjų pateko ir praėjusiose pasaulio pirmenybėse. Dvi permainos – užpernai ketvirtąją vietą užėmusią Vokietijos rinktinę išstūmė Vengrijos komanda, o šeštąją vietą užėmusią Kroatijos rinktinę – Kataro ekipa.

Praėjusiame čempionate aukso medalius iškovojo Danija, sidabro – Norvegija, bronzos – Prancūzija. Vengrijos rankininkai prieš dvejus metus irgi atsiliko nežymiai – užėmė dešimtąją vietą, katariečiai buvo trylikti.

Europiečių viešpatavimas

Šios pasaulio pirmenybės yra 27-osios. Net 19 praėjusių turnyrų į stipriausių aštuonetą pateko vien Europos komandos. Kitų žemynų atstovai europiečių ramybę sudrumsčia retai, bet šiais metais ketvirtfinalyje žais net dvi ne Europos komandos. Anksčiau tai buvo nutikę vos dukart: 1997 metais į ketvirtfinalį pateko Egiptas ir Korėja, 1999 metais – Egiptas ir Kuba.

Į stipriausiųjų aštuonetą patekusias ne Europos komandas vis dar galima lengvai suskaičiuoti rankų pirštais. Sąraše yra tik Egiptas, Kataras, Korėja, Kuba ir Tunisas. Beje, egiptiečiai tarp aštuonių geriausiųjų prasibrovė jau šeštą kartą, katariečiai – trečią.

Kataro rinktinė yra vienintelė ne Europos komanda, laimėjusi pasaulio pirmenybių medalius. 2015 metais Katare vykusiame turnyre šeimininkai pasipuošė sidabru.

Komandas išretino infekcija

Antrojo etapo pabaigoje dvi komandos negalėjo žaisti stipriausia sudėtimi. Savaitgalį nemažai Danijos ir Slovėnijos rankininkų pradėjo skųstis stipriais skrandžio skausmais, kuriuos, šių komandų gydytojų manymu, galėjo sukelti apsinuodijimas maistu.

Danijos rinktinė dėl šios priežasties jau šeštadienį žaidė be bendrapavardžių Mikkelio Hanseno ir Johano Hanseno. Sekmadienį infekcija surietė dar du rankininkus Simoną Haldą ir Mathiasą Gidselį bei fizioterapeutę, kurie negalėjo nei treniruotis, nei su komandos draugais vykti į ekskursiją prie piramidžių.

„Jie liko viešbutyje, kad galėtų visą laiką būti netoli tualeto, – liūdnai pajuokavo Danijos rinktinės treneris Nikolajus Jacobsenas. – Kažkas negerai. Girdėjau, kad anksčiau dėl to skundėsi ir Kroatijos delegacija“.

J.Hansenas pirmadienį jau žaidė, o viena ryškiausių pasaulio rankinio žvaigždžių M.Hansenas praleido ir jo komandai nieko nelėmusias paskutines antrojo etapo rungtynes.

Slovėnijos rinktinėje, pasak jos vadovų, sunegalavo net dvylika rankininkų. Dėl to Draganas Gajičius, Stašas Skube ir Blažas Bagotinšekas sekmadienį praleido lemiamas IV grupės rungtynes su turnyro šeimininke Egipto rinktine.

„Esame įsitikinę, kad tai – ne atsitiktinumas, – tvirtino Slovėnijos rinktinės direktorius Urošas Mohoričius. – Dvylika dienų visos komandos laikosi tų pačių taisyklių ir maitinasi vienodai. Ir staiga, rungtynių su Egipto rinktine išvakarėse, dvylika mūsų žaidėjų pradeda karščiuoti ir vemti“.

Slovėnai prieš rungtynes neskelbė, dėl kokios priežasties nežais D.Gajičius ir S.Skube, o B.Blagotinšekas netgi atvyko į areną ir apšilinėjo su komandos draugais, bet prieš pat rungtynes pasijuto labai blogai, išėjo į rūbinę ir į salę nebegrįžo.

Dėl pandeminių sveikatos saugumo taisyklių Slovėnijos rinktinės vadovai nerizikavo prastai pasijutusių rankininkų vežti į ligoninę. Jei jie būtų palikę turnyro burbulą, žaidėjams po sąlyčio su išoriniu pasauliu būtų reikėję izoliuotis ir jie vėl prisidėti prie komandos būtų galėję tik po dviejų neigiamų koronaviruso testų, kurių būtų reikėję laukti bent dvi paras.

Pirmadienio rezultatai

I grupė

Brazilija – Urugvajus 37:17 (18:7). Luciano 7/ Vecino 3.

Ispanija – Vengrija 36:28 (21:14). Sole 8, Gomezas 7/ Baloghas 5, Gyori 5.

Lenkija – Vokietija 23:23 (12:11). Krajewskis 5, Sičko 4/ Schmidtas 4, Weberis 4.

Lentelė: Ispanija – 9, Vengrija – 8, Vokietija – 5, Lenkija – 5, Brazilija – 3, Urugvajus – 0.

II grupė

Bahreinas – Japonija 25:29 (12:19). Ahmedas 5/ Jošino 9.

Argentina – Kataras 25:26 (13:12). F.Pizzarro 7, Moscariello 6/ Marzo 8, Capote 6, Madadi 6.

Danija – Kroatija 38:26 (17:15). E.Jakobsenas 8, Holmas 6, N.Nielsenas 5/ Maričius 6, Karačičius 5.

Lentelė: Danija – 10, Kataras – 6, Argentina – 6, Kroatija – 5, Japonija – 3, Bahreinas – 0.

Dėl 25-32 vietų

3 turas. I grupė

Tunisas – Angola 34:29 (14:13), Kongo DR – Žaliasis Kyšulys 10:0 (be žaidimo).

Lentelė: Tunisas – 6, Kongo DR – 4, Angola – 2, Žaliasis Kyšulys – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.