EUROLYGA 2023

Prancūzijos rankininkai į pasaulio pirmenybių pusfinalį žengė po pratęsimo, švedai ir ispanai laimėjo įtikinamai

Šešiasdešimties minučių, kurios skiriamos rankinio rungtynėms, pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje užteko ne visoms komandoms. Danijos rinktinė bilietą į pusfinalį gavo tik laimėjusi baudinių seriją, o Prancūzijos ekipa varžovus palaužė per pratęsimą. Daug lenvgiau trečiadienį pergales pasiekė Ispanijos ir Švedijos rankininkai.

 Prancūzijos rankininkai šiaip ne taip įveikė vengrus.<br> AFP/Scanpix. com nuotr.
 Prancūzijos rankininkai šiaip ne taip įveikė vengrus.<br> AFP/Scanpix. com nuotr.
 Prancūzijos rankininkai šiaip ne taip įveikė vengrus.<br> AFP/Scanpix. com nuotr.
 Prancūzijos rankininkai šiaip ne taip įveikė vengrus.<br> AFP/Scanpix. com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-01-28 02:03, atnaujinta 2021-01-28 02:19

Į pusfinalį – skirtingais keliais

Trečiadienį Egipte vykstančiose pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse buvo sužaistos visos keturios ketvirtfinalio rungtynės. Jose pergales pasiekė ir į pusfinalį pateko Danijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Švedijos rinktinės.

Lengviausiai užduotį įvykdė Švedijos rankininkai, sutriuškinę Azijos čempionę Kataro komandą 35:23 (14:10). Lengviau nei tikėtasi nugalėjo Europos čempionė Ispanijos rinktinė, įveikusi lyderį praradusią Norvegijos komandą 31:26 (21:15).

Dviejų kėlinių neužteko Prancūzijos ekipai, per pratęsimą įrodžiusiai pranašumą prieš Vengrijos rankininkus 35:32 (12:14, 30:30).

O ilgiausiai aikštėje užtruko pasaulio čempionės vardą ginanti Danijos rinktinė ir Afrikos čempionė Egipto komanda. Danai pergalę prieš šeimininkus šventė tik po baudinių serijos 39:38 (16:13, 28:28, 34:34, 35:35).

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos keliaus namo, o penktadienį Kairo arenoje pusfinalyje susigrums Danija – Ispanija ir Prancūzija – Švedija.

Finalas ir rungtynės dėl trečiosios vietos vyks ten pat sekmadienį.

Tituluoti varžovai

Visos keturios į pusfinalį patekusios komandos jau buvo pasaulio čempionės. Didžiausią medalių kolekciją iki šiol sukaupė Prancūzijos ir Švedijos rinktinės, ant garbės pakylos stovėjusios po 11 kartų.

Tiesa, prancūzų medaliai spindėjo ryškiau. Prancūzijos rinktinė iškovojo šešis aukso, vieną sidabro ir keturis bronzos medalių komplektus, Švedijos rinktinė – keturis aukso, tris sidabro ir keturis bronzos.

Ispanijos rinktinė laimėjo du aukso ir vieną bronzos, Danijos rinktinė – vieną aukso, tris sidabro ir vieną bronzos medalių komplektą.

Praėjusių pasaulio pirmenybių finale Danija nugalėjo Norvegiją 31:22, o bronzos medalius laimėjo Prancūzija.

Lyderį surietė skausmas

Trečiadienį lengviausiai nugalėjo Švedijos rinktinė, kurios treneris Glennas Solbergas antrajame kėlinyje ramiai galėjo leisti į aikštę atsarginius žaidėjus. Tiesa, pirmojo kėlinio viduryje Kataro rankininkai buvo persvėrę rezultatą 8:7, bet švedai iškart po to įmetė keturis įvarčius paeiliui ir viską sustatė į savo vietas. Vos įsibėgėjus antrajam kėliniui Švedijos komandos persvara jau buvo dviženklė 21:11.

Jau rungtynių pradžioje savo jėgą varžovams parodė Ispanijos rinktinė, kuri neleido Norvegijos komandai nė sykio išsiveržti į priekį ir pirmojo kėlinio viduryje įgijo penkių įvarčių persvarą 13:8. Nors skirtumas netapo triuškinamas, ispanai ir po pertraukos visą laiką išsaugojo bent trijų įvarčių persvarą.

Norvegų užduotį apsunkino tai, kad pirmojo kėlinio viduryje aikštę paliko stiprų pilvo skausmą pajutęs Sanderis Sagosenas, kuris yra antras pagal rezultatyvumą pasaulio pirmenybių žaidėjas.

„Nežinau, kas atsitiko. Jaučiuosi lyg viduje būtų teniso kamuoliukas arba kažkas raižytų pilvą peiliu“, – Norvegijos televizijai TV3 skundėsi S.Sagosenas.

Nors prieš kelias dienas pilvo skausmais skundėsi keli kitų komandų žaidėjai, kuriems buvo įtariamas apsinuodijimas maistu, norvegai pirminiais duomenimis nemano, kad S.Sagoseną ištiko panašios problemos.

Varžovų staigmenos prancūzams

Trečiadienį vakare daug ilgiau aikštėje užtruko Prancūzijos ir Vengrijos rankininkai.

Vengrai pirmosiomis minutėmis perliejo daugkartinius čempionus šaltu dušu ir išsiveržė į priekį 7:1. Prancūzai tik antrojo kėlinio viduryje išlygino rezultatą, o nuo tada beveik visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo. Iki antrojo kėlinio pabaigos likus trims minutėms, atrodė, kad mačo baigtis nulemta – Prancūzijos komanda pirmavo 30:27.

Tačiau įvykiai pasisuko netikėta kryptimi ir vengras Bence Banhidi likus apie pusę minutės išlygino rezultatą 30:30. Vis dėlto per pratęsimą favoritai vėl susikaupė ir iškovojo sunkią pergalę.

„Mums trūko poilsio po lemiamų antrojo etapo rungtynių su portugalais. Vengrijos rinktinė žaidė kietai, todėl mums buvo sunku. Tačiau mes kovojome ir nesiliovėme tikėti savimi“, – sakė vyriausias Prancūzijos rinktinės žaidėjas Michaelis Guigou.

Žaidė vienu metu

Daugelį viso pasaulio sirgalių ir rankinio ekspertų nuvylė ketvirtfinalio etapo tvarkaraštis. Net trejos rungtynės prasidėjo tuo pačiu metu – 21 val. 30 min. (Kairo ir Lietuvos laiku). Tik pirmasis mačas tarp Egipto ir Danijos rinktinių buvo pradėtas anksčiau – 18 val. 30 min.

Tarptautinė rankinio federacija (IHF) norėjo visas ketvirtfinalio rungtynes surengti per vieną dieną, kad kurios nors komandos, gavusios daugiau poilsio dienų, neįgytų pranašumo prieš pusfinalį ir finalą. Tuo tarpu variantas rengti kažkurias ketvirtfinalio rungtynes dienos metu irgi netiko, nes būtų smarkiai smukę televizijos transliacijų reitingai.

„Tvarkaraštis sudarytas nemokšiškai, – tvirtino Danijos televizijos TV2 sporto apžvalgininkas Bentas Nyegaardas. – Pasaulio pirmenybėse, siekiant didinti rankinio populiarumą, pirmą kartą dalyvavo 32 šalys. Bet apie kokį rankinio populiarumo skatinimą galime kalbėti, jei trejos stipriausių pasaulio komandų rungtynės vyksta vienu metu“.

Iš kur atsirado žiūrovai?

Turnyro rengėjai planavo per kiekvienas rungtynes į tribūnas leisti 3400 žiūrovų. Kairo arenoje yra net 16,5 tūkstančio vietų, tad šis skaičius nebūtų buvęs labai didelis.

Tačiau rankininkai pasipriešino šiam planui ir Tarptautinė rankinio federacija (IHF) likus kelioms dienoms iki turnyro paskelbė, kad sirgaliai nebus įleidžiami.

Vis dėlto žaidžiant egiptiečiams arenoje visuomet sėdi keli ar keliolika šimtų žmonių. Per atidarymo rungtynes šeimininkai įleido nemažai garbės svečių, o po kitų mačų pasiteisino, kad į tribūnas įleido savanorius, kurie padeda turnyro rengėjams. Šis paaiškinimas neįtikino net ir IHF vadovų, kurių manymu, žmonių salėje yra per daug.

„Tiesą sakant, manęs tai visai nestebina. Netgi nenustebčiau, jei per ketvirtfinalio rungtynes tribūnose staiga atsirastų penki tūkstančiai žmonių“, – sakė Danijos rinktinės lyderis Mikkelis Hansenas.

Palaikė komandos draugus

Vienas geriausių Lietuvos rankininkų Jonas Truchanovičius ketvirtfinalyje tikriausiai palaikė Prancūzijos ir Švedijos rinktines. Trečiadienį Egipte į aikštę ėjo net šeši rankininkai, su kuriais lietuvis kartu žaidžia „Montpellier“ ekipoje: prancūzai Melvynas Richardsonas, Valentinas Porte‘as, Hugo Descat ir Yanis Lenne‘is bei švedai Fredricas Petterssonas ir Lucasas Pellasas.

Pasaulio pirmenybėse rungtyniavo dar keturi „Montpellier“ žaidėjai: kroatas vartininkas Marinas Šego, Argentinos rinktinės lyderis Diego Simonet, portugalai Gilberto Duarte ir Alexisas Borgesas.

Beje, visos trys komandos (Kroatija, Argentina ir Portugalija) stovėjo ant ketvirtfinalio slenksčio, bet pralaimėjo lemiamas antrojo etapo rungtynes.

Čempionų lygoje rungtyniaujančio Zaporižės „Motor“ įžaidėjas Aidenas Malašinskas į pasaulio pirmenybes išlydėjo du komandos draugus. Baltarusijos rinktinėje žaidė vartininkas Ivanas Marozas ir Viačeslavas Bochanas.

Pasaulio pirmenybėse puikiai žaidęs Šveicarijos rinktinės vartininkas Nikola Portneris kartu su kitu lietuviu Gerdu Babarsku atstovauja „Chambery“ klubui.

Bundeslygos viešpatavimas

Nors Vokietijos rinktinė nepateko į ketvirtfinalį, šios šalies klubams geriausių savo žaidėjų dar reikės palaukti. Trečiadienį žaidusių komandų paraiškose yra net 32 rankininkai, atstovaujantys bundeslygos klubams.

Net dvylika rankininkų iš Vokietijos klubų pasaulio pirmenybėse vilki Švedijos rinktinės aprangą, dešimt – Norvegijos, aštuoni – Danijos, po vieną – Prancūzijos ir Ispanijos.

Vokietijos bundeslyga lenkia net ir Prancūzijos LNH lygą. Aštuoniose stipriausiose pasaulio pirmenybių rinktinėse įregistruoti 27 žaidėjai iš Prancūzijos klubų (14 – Prancūzijos rinktinėje).

Nors į ketvirtfinalį pateko Norvegijos ir Švedijos rinktinės, šių šalių lygos atstovaujamos labai negausiai. Stipriausiose planetos rinktinėse žaidžia vos trys rankininkai iš Švedijos lygos ir penki – iš Norvegijos lygos.

Trečiadienio rezultatai

Ketvirtfinalis

Danija – Egiptas 39:38 (po baudinių; 16:13, 28:28, 34:34, 35:35). M.Hansenas 10, M.Jensenas 6, Svanas 6, Gidselis 6, M.Landinas 5/ Omaras 11, Elderaa 8, Zeinas 5, Sanadas 4, Hešamas 4.

Švedija – Kataras 35:23 (14:10). Pellasas 8, Chrintzas 8, Darjis 5/ Marzo 5, Madadi 3, Ali 3, Hassaballa 3.

Ispanija – Norvegija 31:26 (21:15). A.Duišebajevas 8, Marchanas 6, Maqueda 4/ Jondalas 6, Sagosenas 4, Johannessenas 4.

Prancūzija – Vengrija 35:32 (po pratęsimo; 12:14, 30:30). Guigou 6, Descat 5, Remili 4/ Banhidi 6, Boka 5, Lekai 5, Mathe 4, Szita 4.

Dėl 25 vietos. Tunisas – Austrija 37:33 (19:16).

Dėl 27 vietos. Čilė – Kongo DR 35:30 (18:13).

Dėl 29 vietos. Marokas – Angola 30:29 (13:14).

Dėl 31 vietos. Korėja – Žaliasis Kyšulys 10:0 (be žaidimo).

Galutinė lentelė nuo 5-osios vietos:

5. Vengrija, 6. Norvegija, 7. Egiptas, 8. Kataras, 9. Slovėnija, 10. Portugalija, 11. Argentina, 12. Vokietija, 13. Lenkija, 14. Rusija, 15. Kroatija, 16. Šveicarija, 17. Baltarusija, 18. Brazilija, 19. Japonija, 20. Islandija, 21. Bahreinas, 22. Alžyras, 23. Šiaurės Makedonija, 24. Urugvajus, 25. Tunisas, 26. Austrija, 27. Čilė, 28. Kongo DR, 29. Marokas, 30. Angola, 31. Korėja, 32. Žaliasis Kyšulys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų