EUROLYGA 2023

Jokių nuolaidų: australams sveikatos saugumas buvo svarbesnis negu teniso žvaigždžių purkštavimai

Treniruotės, kelionės, turnyrai - profesionalų tenisininkų gyvenimas daug metų sukosi vienodu ratu. Per pandemiją pagrindiniai gyvenimo ritmo elementai nepasikeitė, bet dabar turnyrų mažiau, treniruočių sąlygos sudėtingesnės, o prie rutinos prisidėjo karantinas.

 Žiūrovai bus įleidžiami į arenas.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
 Žiūrovai bus įleidžiami į arenas.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Australija pasitiko žaidėjus griežtais sveikatos saugumo reikalavimais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Australija pasitiko žaidėjus griežtais sveikatos saugumo reikalavimais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Džokovičiaus reikalavimai nebuvo patenkinti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 N.Džokovičiaus reikalavimai nebuvo patenkinti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-02-06 15:59

Pokyčiai slegia visus, o pasiruošimas pirmajam sezono "Grand Slam" turnyrui Australijos atvirajam čempionatui patvirtino, kad kai kuriems tenisininkams prisitaikyti ypač sunku.

Trimis savaitėmis vėliau

Praėjusiais metais Australijos atvirojo čempionato nugalėtojai dažniausiai būdavo apdovanojami paskutinį sausio savaitgalį. Šiais metais jau prasidėjo vasaris, tačiau pirmojo sezono Didžiojo kirčio turnyro dalyviai dar tik laukia, kada galės žaisti pirmuosius Australijos čempionato mačus.

Iš pradžių Australijos teniso federacija („Tennis Australia“), nepaisydama pandemijos, planavo ir 2021-ųjų turnyrą surengti įprastu metu – sausio 17-31 dienomis. Vis dėlto šalyje galiojantys griežti sveikatos saugumo apribojimai sutrukdė tenisininkams laiku atvykti į Australiją. Todėl gruodžio viduryje buvo paskelbta, kad turnyras nukeliamas tris savaites ir prasidės vasario 8 dieną.

Kartu buvo pakeistas prieš Australijos čempionatą Pietų pusrutulyje rengiamų žemesnio rango turnyrų tvarkaraštis. Jei praėjusiais metais tenisininkai sausio pirmoje pusėje dvi savaites žaisdavo Sidnėjuje, Brisbene, Perte, Adelaidėje, Hobarte, Oklande (Naujoji Zelandija), tai šiais metais Teniso profesionalų asociacija (ATP) ir Moterų teniso asociacija (WTA) surengė tik kelis turnyrus Melburne, kuriuos pradėjo likus vienai savaitei iki Australijos čempionato – vasario 1 dieną.

Beje, jau ir praėjusiais metais ATP ir WTA sezonų pradžia buvo truputį kitokia negu anksčiau. Pernai teniso varžybų tvarkaraščius teko taisyti dėl Australiją siaubusių miškų gaisrų.

Griežtos karantino sąlygos

Su naujais iššūkiais susidūrė ne vien žaidėjai, bet ir turnyro rengėjai. Surengti Australijos čempionatą per pandemiją buvo didelis iššūkis, kurio masto, ko gero, neįvertina net ir tenisininkai. Australijos teniso federacijai šįkart reikėjo pasirūpinti ir skrydžiais, ir apgyvendinimu, ir daugeliu kitų detalių, kurios paprastai gula ant pačių tenisininkų pečių.

Kad į Melburną atgabentų apie 1200 tenisininkų ir jų komandų narių, Australijos teniso federacija užsakė 15 skrydžių, kurie sausio viduryje surinko žaidėjus iš visų pasaulio kampelių.

Visi atvykusieji privalėjo dvi savaites praleisti karantine, „Tennis Australia“ užsakytuose viešbučiuose, bet tenisininkų karantino sąlygos buvo švelnesnės nei į Australiją atskrendančių „paprastų mirtingųjų“. Po kelių dienų žaidėjams buvo leista išeiti iš viešbučio ir kasdien po penkias valandas treniruotis.

Vis dėlto kai kuriems tenisininkams nepasisekė, nes kelių atvykusių asmenų koronaviruso testai buvo teigiami. 72 žaidėjai, skridę kartu su užsikrėtusiais, privalėjo visas 14 dienų praleisti griežtame karantine ir treniruotis negalėjo. Griežtesnės karantino sąlygos pritaikytos trijų lėktuvų keleiviams, atskridusiems iš Los Andželo, Dohos ir Abu Dabio.

Tiesa, kelioms ryškiausioms žvaigždėms buvo padarytos didelės išimtys. Novakas Džokovičius, Rafaelis Nadalis, Dominicas Thiemas, Serena Williams, Naomi Osaka sausio pabaigoje žaidė parodomuosius mačus Adelaidėje, todėl jiems karantinas buvo palengvintas.

Kambaryje lakstė pelės

Nemažai tenisininkų skundėsi, kad rengėjai jiems tiksliai nepranešė apie visas karantino sąlygas. „Šie žmonės nieko nesupranta apie tenisą, apie treniruotes, apie nieką. Tai – tragedija. Viskam vadovauja ne Australijos teniso federacija, bet žmonės iš vyriausybės. Neįsivaizduoju, kaip praleisiu šias dvi savaites“, – pyko ispanas Roberto Bautista Agutas, kuriam visas 14 dienų nebuvo leidžiama išeiti iš viešbučio.

Socialiniuose tinkluose rengėjams priekaištavo ir kita ispanė Paula Badosa. Tačiau po kelių dienų jai teko pripažinti, kad sveikatos saugumo priemonės nėra per griežtos. P.Badosa, į Melburną skridusi lėktuvu, kuriame buvo užsikrėtęs keleivis, pati taip pat užsikrėtė koronavirusu.

Tenisininkai buvo nepatenkinti ir prastomis sąlygomis jiems skirtuose viešbučiuose. Sportininkus labiausiai piktino neatsidarantys kambarių langai, bet kai kurie patyrė ir didesnių kuriozų. Kazachstanietė Julija Putinceva pasiskundė, kad kambaryje pastebėjo pelę. Rengėjai perkėlė J.Putincevą į kitą kambarį, tačiau jame tenisininkė taip pat nufilmavo lakstančias peles. Nors žaidėja paprašė perkelti ją dar kartą, jai buvo atsakyta, kad daugiau laisvų kambarių nėra.

„Kalėjime bent jau leidžiama du kartus per dieną pakvėpuoti grynu oru“, – liūdnai juokavo kambaryje neįprastą draugiją turėjusi kazachstanietė.

N.Džokovičiaus reikalavimai

Reikalauti geresnių sąlygų ėmėsi tenisininkų judėjimo lyderiu apsiskelbęs serbas Novakas Džokovičius. Pirmoji pasaulio raketė dar lapkritį kreipėsi į Viktorijos valstijos vyriausybę, kad tenisininkams antrąją karantino savaitę jau būtų leidžiama žaisti turnyruose. „Varžybų tvarkaraštis yra labai apkrautas, todėl niekas nenori prarasti visą savaitę“, – aiškino N.Džokovičius.

Tačiau Viktorijos ministras pirmininkas Danielas Andrewsas atsakė, kad apie tai negali būti nė kalbos, nes svarbiausia yra jo vadovaujamos valstijos žmonių saugumas.

Sausio viduryje, jau atvykęs į Australiją, N.Džokovičius nusiuntė „Australian Open“ direktoriui Craigui Tiley šešių reikalavimų sąrašą. Tarp reikalavimų buvo sutrumpinti karantino laikotarpį, užtikrinti geresnį maitinimą ir perkelti žaidėjus į privačius namus, kuriuose yra teniso aikštės.

„Žmonės gali reikalauti visko, ko tik užsigeidžia. Bet atsakymas yra „ne“, – atkirto ministras pirmininkas D.Andrewsas.

Nors N.Džokovičiaus sąraše buvo ir racionalių pageidavimų, kai kurie kolegos netgi pasišaipė iš Serbijos teniso žvaigždės. Nemažai tenisininkų piktinosi, kad pačiam N.Džokovičiui sudarytos geresnės sąlygos negu kitiems žaidėjams.

„Aš suprantu, kokia yra pasaulio tvarka ir kas gauna geresnes sąlygas. Sunkiu darbu nusipelniau privilegijų. Man labai sunku, nes esu visą laiką stebimas“, – savo „ypatingas“ teises gynė N.Džokovičius.

Atvyko beveik visas elitas

Pernai per pandemiją jau buvo surengti du Didžiojo kirčio turnyrai: JAV čempionatas ir Prancūzijos čempionatas. Jų dalyvių sąrašuose trūko kelių garsių pavardžių. Kai kurios teniso žvaigždės nusprendė varžytis tik viename turnyre, keli tenisininkai neatvyko nei į Niujorką, nei į Paryžių.

Prieš Australijos čempionatą irgi buvo abejojama, ar pavyks suburti visus geriausius, tačiau būgštavimai nepasitvirtino. Iš dvidešimties ATP reitingo lyderių nėra tik šveicaro Rogerio Federerio, neatsigavusio po pernai atliktos kelio operacijos, o iš dvidešimties geriausių WTA turo tenisininkių trūksta pėdos traumą patyrusios olandės Kiki Bertens ir sausio viduryje koronavirusu užsikrėtusios amerikietės Madison Keys.

Pernai iškovotus Australijos čempionų vardus „Melbourne Park“ aikštyne gins serbas N.Džokovičius ir ketvirtoji pasaulio raketė amerikietė Sofia Kenin.

Žiūrovų bus perpus mažiau

Daugumą svarbiausių sprendimų Australijos Sandraugoje priima valstijų vyriausybės. Australijos čempionato rengėjai svarbiausiais klausimais irgi privalo gauti Viktorijos vyriausybės palaiminimą. Paaiškėjus, kad turnyras tikrai įvyks, vienas svarbiausių klausimų buvo, ar į aikštyną bus įleidžiami žiūrovai.

Viktorijos vyriausybė į šį klausimą atsakė tik sausio pabaigoje, kuomet patvirtino, kad „Melbourne Park“ arena kiekvieną dieną galės priimti iki 30 tūkst. žiūrovų. Antrąją turnyro savaitę, kai varžybos vyks mažiau aikščių, kasdien bus įleidžiami iki 25 tūkst. teniso aistruolių. Tikimasi, kad per dvi savaites į „Melbourne Park“ ateis apie 390 tūkst. žmonių – maždaug dukart mažiau negu „sveikais“ laikais.

Kaip skelbė „Australian Open“ rengėjai, praėjusiais metais per visą turnyrą buvo parduoti 812 tūkst. bilietų.

„Atmosfera Rodo Laverio arenoje bus neįtikėtina. Ji mažai skirsis nuo to, ką matydavome praėjusiais metais, – žadėjo Viktorijos valstijos turizmo, sporto ir renginių ministras, išeivių iš Lenkijos šeimoje užaugęs Martinas Pakula. – nebus visai taip pat, kaip anksčiau. Bet renginys su žiūrovais bus toks, kokio pasaulyje nebuvo daug mėnesių“.

„Melbourne Park“ aikštyne yra trys didelės arenos. Rodo Laverio arenoje yra 15 tūkst. vietų, Johno Caino arenoje – 10,5 tūkst. vietų, Margaret Court arenoje – 7,5 tūkst. vietų. Be to, per Australijos čempionatą teniso mačai rengiami keliose mažesnėse arenose, kuriose taip pat įrengta nuo kelių šimtų iki trijų tūkstančių sėdimų vietų.

Praėjusiais metais bilietus įsigiję sirgaliai galėdavo laisvai judėti iš vienos arenos į kitą. Šiais metais „Melbourne Park“ suskirstytas į tris sektorius, o patekti iš vieno sektoriaus į kitą nebus įmanoma.

Žaidimas neteikia malonumo

Vieni sportininkai sunkumus ištveria lengviau, kitiems tos pačios sąlygos kelia depresiją. Tarp tų, kuriems šiomis dienomis norisi viską mesti – ekscentriškas prancūzas Benoit Paire‘as.

„Dabar net norėčiau, kad varžybos būtų visai atšauktos ir į aikštes grįžtume tik tada, kai galėtume treniruotis ir žaisti geromis sąlygomis. Man nepatinka žaisti tenisą, kai esu uždarytas į burbulą“, – prieš kelias dienas Prancūzijos leidiniui „L‘Equipe“ sakė vešlia barzda ir ryškiai dažytais plaukais išsiskiriantis 31 metų vyras.

B.Paire‘ui labai nepasisekė prieš atvykstant į Australiją. Jis pavėlavo į savo lėktuvą, todėl skrido kitu lėktuvu, kuriame buvo koronavirusu užsikrėtęs keleivis. Nusileidus B.Paire‘ui ir kitiems šio lėktuvo keleiviams buvo taikomos griežtesnės karantino sąlygos.

„Didžiojo kirčio turnyrui ruošiausi dvi savaites po 24 valandas per parą gulėdamas lovoje, – ironiškai pastebėjo B.Paire‘as. – Kai mums pagaliau leido treniruotis, vakare po pirmos treniruotės jaučiausi išsekęs ir iškart atsiguliau, bet negalėjau užmigti, nes skaudėjo visą kūną. Ryte vos atsikėliau ir turėjau atšaukti rytinę treniruotę“.

Prancūzas piktinosi tuo, kad tenisininkams sudarytos nelygios sąlygos: „Neprieštarauju Australijoje galiojančioms taisyklėms. Bet mane erzina, kad kiti tenisininkai gavo kambarius su balkonu ir virtuve, o aš net negaliu išvėdinti savo kambario, nes neatsidaro langas. Karantino sąlygos nevienodos. Nenormalu, kad čia tenisininkai skirstomi pagal kažkokius kriterijus“.

Kad B.Paire‘as išmuštas iš vėžių, sirgaliai pamatė Melburne vykusiame komandų ATP taurės turnyro mače su italu Fabio Fognini. Prancūzas paduodamas dviejuose geimuose padarė po keturias dvigubas klaidas. Varžovas du geimus laimėjo net nepalietęs kamuoliuko.

R.Federerio planai

Buvęs ilgametis ATP reitingo lyderis Rogeris Federeris apie kolegų patiriamus nepatogumus žino tik iš pasakojimų. Šveicarijos teniso žvaigždei pernai buvo atliktos dvi dešinio kelio operacijos, dėl kurių jis padarė ilgą pertrauką ir kol kas nedalyvauja turnyruose.

39-erių R.Federeris domėjosi, kokie apribojimai bus taikomi tenisininkams Žaliajame žemyne. Sužinojęs taisykles, jis nusprendė praleisti pirmąjį Didžiojo kirčio turnyrą. R.Federeris nenorėjo keliauti į Australiją be šeimos, bet jam netiko, kad žmona ir vaikai būtų turėję laikytis dar griežtesnių aprobojimų negu pats sportininkas.

Ne mažiau svarbi buvo ir kita priežastis. Šią savaitę duodamas interviu Šveicarijos visuomeninei televizijai SRF, tenisininkas sakė, kad dar nesijaučia visai atsigavęs po operacijų ir planuoja į aikštę grįžti kovo mėnesį.

„Man labai patinka žaisti Australijoje, bet nejaučiu patologinio troškimo bet kuria kaina žaisti turnyruose, jei tai pakenktų šeimai, – sakė R.Federeris. – Noriu ir baigęs karjerą būti sveikas, kad galėčiau su žmona ir vaikais slidinėti, laipioti į kalnus, žaisti krepšinį ar ledo ritulį. Dėl to nenoriu prieš baigdamas karjerą atsitrenkti į sieną“.

Kita vertus, R.Federeris prisipažino teniso pasiilgęs labiau, negu galvojo, kad pasiilgs: „Galvojau, kad leisdamas laiką su vaikais nesidomėsiu teniso įvykiais. Net pats nustebau, kad vis pasidomėdavau rezultatais ir žiūrėdavau teniso mačus. Anksčiau kitų tenisininkų mačus paprastai žiūrėdavau tik ruošdamasis su jais žaisti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.