EUROLYGA 2023

Protu nesuvokiama tragedija Turkmėnistane: 14-metį dziudo kovotoją užmušė, nes nesutiko pralaimėti finalą

Turkmėnistane mirė 14-metis Suleimanas Tursunbajevas, kurį žiauriai sumušė po jo pergalės dziudo turnyre, praneša turkmens.news.

 Suleimanas Tursunbajevas mirė po turnyro, kuriame užėmė pirmąją vietą ir dėl to buvo sumuštas.<br> turkmen.news. nuotr.
 Suleimanas Tursunbajevas mirė po turnyro, kuriame užėmė pirmąją vietą ir dėl to buvo sumuštas.<br> turkmen.news. nuotr.
 Suleimano Tursunbajevo tėvai<br> turkmen.news. nuotr.
 Suleimano Tursunbajevo tėvai<br> turkmen.news. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 4:54 PM, atnaujinta Feb 18, 2021, 5:22 PM

Kaip teigė nenorėjęs viešinti savo pavardės liudininkas, vasario pradžioje S.Tursunbajevas dalyvavo olimpinio rezervo dziudo turnyre. jame varžėsi ir Suleimanas, kuriam jau buvo prognozuojama šviesi ateitis, o jis pats svajojo, jog po pergalių jį sveikins pats šalies prezidentas.

Perspektyvus sportininkas be didesnio vargo pasiekė varžybų finalą, kur turėjo grumtis su neįvardijamu varžovu.

Tačiau žinoma, kad prie jo priėjo keli vyrai, ranka parodė į būsimą varžovą, pasakė, kad jis mokosi Turkmėnistano aukštojoje Vidaus reikalų ministerijos mokykloje ir nedviprasmiškai liepė jam pralaimėti.

„Jam buvo pasiūlyta tiesiog nepersistengti ir, kaip sakoma, atsigulti po varžovu bei sutikti su pralaimėjimu. Gal jis nesuprato, gal jis nenorėjo suprasti tokių grasinimų“, – rašo leidinys.

Tačiau jaunuolis labai atkaklioje kovoje tapo nugalėtoju ir džiaugėsi ne tik diplomu, tačiau ir medaliu.

Vos tik pasibaigus kovoms ir sportininkui bei treneriui išėjus iš sporto salės, abu juos užsipuolė grupė vyresnių jaunuolių, trenerį sumušė, o S.Tursunbajevą įkišo į mašiną ir išvežė.

Jis buvo surastas po kelių valandų Bachardensko miesto gatvėje gulintis kraujuose – greitąją iškvietė praeiviai.

Kaip vaiką nuvežė į Ašchabado ligoninę, medikai pareiškė, kad jam nebus suteikta pagalba ir berniuką reikia vežti į savo namus, kurie yra už 500 kilometrų.

14-čiam sportininkui buvo itin stipriai sumuštos kepenys, skilusi kaukolė.

Ji nuvežė į Kuniaurgenčio rajono ligoninę, kur jis po dviejų dienų vasario 14-ąją mirė.

Vaiko tėvai – Zijada Chodžakova ir Matjakubas Tursunbajevas jau kreipėsi į šalies prezidentą Gurbangulį Berdimuchamedovą, kad būtų išaiškinti vaiko žudikai, tačiau kol kas atsako nebuvo.

Šios vienos iš labai korumpuotų šalių opozicijos nuomone, Turkmėnistano sportą užvaldė prezidento giminės ir draugai, kuriems labiau svarbi jų pačių gerovė, o ne sportas ir pasiekimai.

Todėl viskas šios šalies sporte yra perkama ir parduodama – teigiama, kad giminių klanai dar prieš varžybas sprendžia, kas turi laimėti, kas turės naudos iš sportininkų ir kokie pinigai ar materialinės vertybės bus skiriami vienam ar kitam sportininkui.

Jau dabar tengrinews.kz skelbia, kad S.Tursunbajevo varžovu  tose varžybose buvo vienas iš prezidento sūnaus Serdaro Berdimuchamedovo žmonos giminaitis.

„Dar nė karto nebuvo peržengta riba, kai jauną sportininką tiesiog užmuša už tai, kad jis nesiklausė nurodymų. Tai buvo paprasčiausia žmogžudystė. Tai viešiname ne tik dėl to, kad įvyko siaubinga tragedija, bet ir todėl, kad visas pasaulis išgirstų ir pamatytų, kas darosi Turkmėnistano sporte.

Ir tam, kad visi žinotų, jog už šios žmogžudystės stovi Prezidento aplinka. Jau šių metų spalio 13-17 dienomis pirmąkart Ašchabade vyks pasaulio treko čempionatas. Reikia pasauliui žinoti, kas dedasi Turkmėnistane su sportu ir kas gali laukti atvykstančių atletų“, – rašo leidinys turkmens.news.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.