EUROLYGA 2023

Dziudo kare paliaubų nematyti: po čempionato – kalbos apie atletų „gąsdinimus“

„Tai turiu tik vieną situacijos išaiškinimą – džiaugiuosi, kad Lietuvos čempionatas įvyko, iš aukščiausias vietas užėmusių sportininkų bus formuojama nacionalinė rinktinė. Ir kovose pasirodė net ir tie, kurie laiko save ne mūsų organizacijos nariais“, – be didesnių komentarų savaitgalį vykusias pirmenybes įvertino šalies dziudo federacijos vadovas Vigmantas Sinkevičius.

 Marius Paškevičius, Karolis Bauža ir Vigmantas Sinkevičius<br> lrytas.lt koliažas
 Marius Paškevičius, Karolis Bauža ir Vigmantas Sinkevičius<br> lrytas.lt koliažas
 Dziudo asociacijos vadovas Marius Paškevičius<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Dziudo asociacijos vadovas Marius Paškevičius<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Dziudo meistras Karolis Bauža<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Dziudo meistras Karolis Bauža<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius<br> V.Skaraičio nuotr.
 Lietuvos dziudo federacijos prezidentas Vigmantas Sinkevičius<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2021, 5:30 PM, atnaujinta Feb 22, 2021, 6:10 PM

Daugiau kaip dvejus metus vykstantys nesutarimai tarp dalies dziudo atstovų ir Lietuvos dziudo federacijos savaitgalį lyg ir buvo atidėti į šoną – kaip alternatyva federacijai susikūrusios nacionalinės dziudo asociacijos sportininkai traukė į Kauną, kur vyko 49-asis šalies čempionatas.

Iš 94 varžybose dalyvavusių atletų dėl apdovanojimų bei galimybės būti įtrauktiems į nacionalinę ekipą 14-oje svorio kategorijų ant kilimo varžėsi 34 asociacijos nariai ir 60 po dziudo federacijos sparnu esantys sportininkai.

Kitą vertus, asociacijos vadovas buvęs olimpietis Marius Paškevičius aiškino, kad jo atstovaujami dziudo meistrai buvo verčiami dalyvauti čempionate.

„Iš esmės, mūsų asociacijos sportininkai buvo priversti dalyvauti šiose kovose, nes federacija juos tiesiog gąsdina, jog jie be čempionato niekaip negalės varžytis jokiame tarptautiniame turnyre. Tai visiška manipuliacija atletais – niekur neparašyta, kad be federacijos sportininkas negali dalyvauti turnyruose.

Kitas dalykas, kad į varžybas tuos sportininkus registruoja tik federacija, o ji to apskritai nedaro.

Svarbiausi turnyrai vyksta be Lietuvos, nes niekas neregistruojamas – nei savi, nei svetimi. Mūsų asociacijoje yra daug klubų, sakėme – jungiamės, tai ne prezidento ir ne M.Paškevičiaus organizacijos, o visos dziudo bendruomenės, bet mūsų siūlymai atsitrenkia tik į kažkokias bendras kalbas. 20 metų mūsų sportas yra vieno žmogaus rankose viskas tik blogėja“, – savo poziciją išdėstė dziudo asociacijos vedlys M.Paškevičius.

Su Lietuvos dziudo federacija atsisakančios bendrauti naujai įkurtos, tačiau jokių oficialių tarptautinių sporto organizacijų nepripažintos asociacijos vadovas buvęs dziudo pažiba M.Paškevičius praėjusią savaitę turėjo susitikimą su federacijos prezidentu, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidente Daina Gudzinevičiūte bei šalies švietimo, mokslo ir sporto viceministru Linu Obcarsku.

„LTOK pozicija buvo konstruktyvi – visų šalies sporto šakų atstovai privalo laikytis oficialiai pripažintų tarptautinėmis organizacijomis federacijų ar asociacijų įstatų ir veikti jų rėmuose. Pagal šias taisykles vietos šalies rinktinėse bei kelialapiai į oficialias tarptautines varžybas pelnomi oficialiuose nacionaliniuose čempionatuose.

Neįmanoma spręsti klausimų, kai atsiranda „patinka-nepatinka“, steigiamos nepripažįstamos organizacijos, kurios nori perimti vadovavimą, nes „ten blogai“.

Viskam yra teisinė pozicija ir viską spręsti privalu teisine kalba“, – teigė po susitikimo LTOK prezidentė D.Gudzinevičiūtė.

Pasibaigus kovoms dziudo čempionate Kaune paaiškėjo, kad pergales savo svorio kategorijose iškovojo keli nepripažintos asociacijos nariai – tarp jų buvo ir buvęs olimpietis Karolis Bauža, Andrejus Klokovas.

„Nesiruošiu elgtis kaip kiti. Jokių garsių šūkių, priekaištų, akcijų. Yra aiški federacijos nuostata – pasirodei čempionate, laimėjai, tu patenki į rinktinę ir atstovauji Lietuvai.

Net ir užėmusius 2-3 vietas Trenerių taryba gali atrenkti atletą vykti į tarptautines varžybas.

Neteisinga yra šaukti, kad niekas neregistruoja į Europos čempionatus, aiškinti, kad neleidžiama ginti Lietuvos garbės, pirštu baksnoti, kad žlugdomi talentai, o šiems atvykus į šalies čempionatą pamatyti, kad tie „šaukiantys“ pralaimi jau pirmąsias kovas.

Arba apskritai – bijant fiasko vaidina segančiuosius, o paprašius ligos dokumentų, kalba apie nepiktybinę slogelę“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

– Galima sakyti, kad jau aiški Lietuvos dziudo rinktinė tarptautiniams čempionatams? – lrytas.lt paklausė dziudo federacijos prezidento V.Sinkevičiaus.

– Mes po šio Lietuvos čempionato turėsime rinktinę, kurios sportininkai pagal esamus reikalavimus iki Europos pirmenybių turi sudalyvauti dar dvejuose-trijuose turnyruose užsienyje ir ten pasirodyti sėkmingai.

Dabar dėl COVID-19 tokių varžybų sumažės, tačiau iš esmės mes kalbame apie įvykusią atranką į nacionalinę ekipą. Visi, kas siekė tikslų būti Lietuvos rinktinėje, jie dabar ir yra.

– Taip vadinama opozicija teikė siūlymą, kad nesutikus sportininkams varžytis Lietuvos čempionate, galbūt reikėtų suburti taip vadinamą „atsisakiusiųjų“ antrąją rinktinę. Ką jūs apie tai galvojate?

– Federacija iš esmės nėra prieš – ji visada siekia kompromisų. Tik mūsų organizacija aiškiai pasisako, kad sportininkas turi dalyvauti oficialiose varžybose, kurias pripažįsta tarptautinės organizacijos. Kaip galima įsivaizduoti, kad į galimus rezervo sąrašus būtų įtraukiami atletai, kurie nežinia kur ką laimėjo, dalyvavo su kažkuo.

Tai jau rytoj manęs kiti sportininkai klaus – kokia proga tas žmogus sąraše? Kad daug rėkė, vaidino skriaudžiamu, tačiau jokio rezultato neturi.

Dar kartą kartoju – tas rezervo sąrašas atletų, kurie galėtų patekti į rinktinę atsisakius dėl kažkokių priežasčių kur kas stipresniems sportininkams, bus sudaromas, tačiau atsižvelgiant į Lietuvos čempionatų rezultatus.

Niekada nesutikčiau, kad Lietuvos vardą varžybose gintų žmogus, kuris kaip sporto rezultatą laikytų priekaištus kitiems.

– Rudenį vyko dalies dziudo meistrų protesto akcija prieš federaciją, kurie atsisakė savo juodųjų diržų. Kokia Lietuvos dziudo federacijos reakcija?

– Paprasta. Federacija negavo oficialių rašytinių pareiškimų dėl diržų panaikinimo. Bet yra socialiniai tinklai, žmonės dalijosi tų sportininkų žinutėmis, tai tiesiog pagal tų atletų pateiktą viešą poziciją, anuliavome jų juodųjų diržų sertifikatus.

Tarptautinė federacija yra mūsų organizacijai suteikusi išskirtinę teisę ne tik rengti čempionatus, tačiau ir skirti juoduosius diržus bei už šiurkščius nusižengimus juos anuliuoti. Lietuvos dziudo federacija panaikino tų atsisakiusių sportininkų juodųjų diržų dokumentus.

Tie žmonės tiesiog pažemino, sumenkino tiek dziudo moralės kodeksą, tiek ir juoduosius diržus.

– Vadinasi, tie atletai negali dalyvauti varžybose?

– Kodėl? Jiems niekas neanuliavo žemesnio lygio diržų.

Lietuvos dziudo čempionato rezultatai

Moterys:

-48 kg

1 vieta: Karolina Šaukaitytė

2 vieta: Angelina Cikovkina

3 vieta: Ema Dajoraitė

-52 kg

1 vieta: Vaidilė Šlapkauskaitė

2 vieta: Ieva Čalkaitė

3 vieta: Dovilė Gotto

3 vieta: Veranika Lyčkouskaja

-57 kg

1 vieta: Gabija Revinskaitė

2 vieta: Patricija Milevskaja

3 vieta: Laura Kavarskytė

-63 kg

1 vieta: Aidas Vasiliauskaitė

2 vieta: Ligita Navarauskaitė

3 vieta: Greta Kublickytė

3 vieta: Rugilė Nenartavičiūtė

-70 kg

1 vieta: Aleksandra Kostojanskaja

2 vieta: Ugnė Pileckaitė

3 vieta: Inesa Jurčenko

3 vieta: Dalia Mackonytė

-78 kg

1 vieta: Darja Piskunova

2 vieta: Miglė Julija Dudėnaitė

3 vieta: Evelina Kleinytė

+78 kg

1 vieta: Fausta Petronytė

Vyrai:

-60 kg

1 vieta: Mantas Leonovas

2 vieta: Matas Norkevičius

3 vieta: Arminas Paulauskas

3 vieta: Daniilas Vincelovičius

-66 kg

1 vieta: Andrejus Klokovas

2 vieta: Tadas Čalka

3 vieta: Nikita Zolotariovas

3 vieta: Simonas Broga

-73 kg

1 vieta: Motiejus Čalka

2 vieta: Osvaldas Bareikis

3 vieta: Vilius Juonys

3 vieta: Audrius Labutis

-81 kg

1 vieta: Augustas Šlyteris

2 vieta: Darius Ragoža

3 vieta: Kostas Butkus

3 vieta: Kipras Mikalauskas

-90 kg

1 vieta: Kirilas Volkovas

2 vieta: Artūras Junevičius

3 vieta: Džiugas Narkevičius

3 vieta: Timofejus Kitovas

-100 kg

1 vieta: Karolis Bauža

2 vieta: Dominikas Narkevičius

3 vieta: Jonas Žilys

3 vieta: Rosvaldas Krušna

+100 kg

1 vieta: Ignas Mečajus

2 vieta: Jonas Laurinaitis

3 vieta: Armandas Vaškas

3 vieta: Lukas Lažauninkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.