EUROLYGA 2023

Lietuvos lengvaatlečių olimpinis reitingas: kas per žiemą kilo, o kas krito?

Kovo pradžioje vykęs Europos uždarų patalpų čempionatas tapo paskutiniu žiemos sezono startu, kuriame dėl patekimo į Tokijo olimpines žaidynes kovojantys lengvaatlečiai galėjo papildyti reitingo taupyklę.

Adrijus Glebauskas.<br>D.Umbraso/LRT nuotr.
Adrijus Glebauskas.<br>D.Umbraso/LRT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Robertas Trakys

Mar 16, 2021, 3:24 PM

Iki dar 2019-ųjų vasarą prasidėjusių taškų rinkimo varžytuvių pabaigos sportininkus skiria vos keli startai, tad olimpinės rinktinės kontūrai darosi vis ryškesni.

Olimpinius kelialapius tarp lengvaatlečių įvykdė disko metikas Andrius Gudžius, ietininkas Edis Matusevičius, trišuolininkė Diana Zagainova, ėjikė Brigita Virbalytė bei karjerą baigusi dar viena ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė. Žiemą ilgų metimų, ėjimo bei maratono rungčių atstovai uždarų patalpų sezono neturi, tad jų pozicijos reitinge nepakito.

Kas žiemą sutvirtino pozicijas „World Athletics“ reitinge, o kam varžybos gegužės pabaigoje bei birželį lems olimpinės svajonės likimą?

Adrijus Glebauskas (šuoliai į aukštį)

Už startus 2021-ųjų žiemą Adrijus Glebauskas gali sau paploti: šuolininkas į aukštį ne tik užėmė aukščiausią vietą Lietuvos komandoje – penktąją – Europos čempionate, bet ir vos centimetru atsiliko nuo šalies uždarų patalpų rekordo, varžybose Čekijoje peršokęs 227 cm. Šie startai lėmė, kad pasaulio reitinge jis palypėjo į 28 poziciją (1189 taškai), o į Tokiją vyks 32 šuolininkai į aukštį.

Panašu, kad lietuvį nuo olimpinių žaidynių skiria vos vienas sėkmingas startas: jei svarbiausiose Lietuvoje vyksiančiose varžybose – šalies čempionate – jam pavyktų pakartoti žiemos sezono rekordą (227 cm – lengvoji.lt) ir laimėti pirmąją vietą, jo taškų vidurkis padidėtų beveik 30 balų.

Agnė Šerkšnienė (400 m)

Dvi sėkmingos žiemos sezono varžybos Maglingene (Šveicarija) Agnei Šerkšnienei leis vasarą pasitikti be didesnės įtampos. Lietuvė reitinge pakilo į 43 vietą, o olimpinėse žaidynėse varžysis 48-ios šios rungties atstovės.

Atrodytų, kad džiūgauti dėl neužtikrintos pozicijos penktame dešimtuke nereikėtų, tačiau tarp penkių geriausių rezultatų, kurių vidurkis išvedamas skaičiuojant pasaulio reitingą, patenka neįspūdingas pasirodymas 2019 metų Lietuvos čempionate (54,68 sek.). Palyginimui, šią žiemą bėgikė pagerino uždarų patalpų šalies rekordą, 400 m įveikusi per 52,12 sek.

Pakartojusi žiemos sezono rezultatą vasarą, A.Šerkšnienė reitinge palypėti galėtų net per 10 pozicijų.

Dovilė Kilty (trišuolis)

Jei į 2020 olimpines žaidynes Dovilė Kilty būtų vykusi be didesnių problemų, tai dėl patekimo į 2021-ųjų olimpiadą pakovoti dar reikės. Pagal reitingo taškų vidurkį (1219 tšk.) D.Kilty galėtų būti vadinama geriausia Lietuvos lengvaatlete, tačiau normatyvą į Tokiją jau įvykdė net 25 trišuolininkės. Iš viso Tekančios Saulės šalyje varžysis 32, o lietuvaitė reitinge tarp tų, kurios normatyvo dar neturi, rikiuojasi trečia – pavojinga riba jau šalia.

Žiemą savo taškų vidurkio sportininkė nepasikėlė, tačiau visi penki dar iki šio sezono užfiksuoti įskaitiniai startai atnešė solidžius taškus. Iki olimpinio normatyvo lietuvei trūksta vos 4 centimetrų, tad jį pasiekti gali būti net lengviau nei pagerinti pozicijas reitinge.

Airinė Palšytė (šuoliai į aukštį)

Tokią pačią poziciją kaip ir D.Kilty atrankos į Tokijo olimpines žaidynes reitinge užima Airinė Palšytė – 28-ąją. Dabar turimų taškų (1173 tšk.) patekimui greičiausiai nepakaks, tačiau pagerinti padėtį reitinge neturėtų būti sudėtinga. Šuolininkė į aukštį galimybių rinkti reitingo taškų beveik neturėjo: didžiąją dalį 2019-ųjų vasaros sezono lengvaatletė praleido dėl traumos, praėjusių metų vasarą planetos reitingai buvo įšaldyti dėl pandemijos, o šią žiemą ji dalyvavo vos vieneriose varžybose.

Norint iškovoti teisę varytis Tokijuje vilnietei gali pakakti dviejų startų, kuriose ji peršoktų apie 190 cm bei pelnytų solidų „bonus“ taškų skaičių už užimtą vietą.

Simas Bertašius (1500 m)

Nors šią žiemą Simas Bertašius pasiekė antrą ir trečią geriausius karjeros rezultatus, pagerinti reitingo taškų vidurkio jam nepavyko – pasiekti rezultatai nublanko neužėmus aukštesnių vietų, už kurias būtų skiriami „bonus“ taškai. Dabar lietuvis rikiuojasi 43-ias, o Tokijuje 1500 m rungtyje varžysis 45 šios distancijos atstovai.

Padėtį reitinge pagerinti neturėtų būti sudėtinga, kadangi tarp penkių geriausių S.Bertašiaus rezultatų dar nėra Lietuvos čempionato – šiose varžybose galima „uždirbti“ daugiausiai papildomų taškų už vietą. Jo ir A.Šerkšnienės galimybės iškovoti teisę dalyvauti Tokijo žaidynėse tarp Lietuvos bėgikų šiuo metu atrodo realistiškiausios.

Modesta Morauskaitė (400 m)

Europos čempionate įspūdingai asmeninį rekordą (52,52 sek.) pagerinusi Modesta Morauskaitė šiuo metu reitinge yra 54-a – šešta už brūkšnio tarp tų, kurios vyktų į Tokiją. Vis dėlto lietuvės žiemos sezono rezultatas toks solidus, kad demonstruojant analogišką sportinę formą vasarą iškovoti olimpinį kelialapį yra labai realu.

Situaciją apsunkina tik tai, kad užfiksuoti 2-3 rezultatus, kurie leistų pakilti reitinge, M.Morauskaitė turės mėnesį: pirmosios varžybos vyks gegužės gale, o atranka į žaidynes baigsis birželio 29-ąją.

Eglė Balčiūnaitė (800 m)

Žiemos sezoną praleidusi Eglė Balčiūnaitė reitinge atsidūrė 55 pozicijoje (1148 tšk.), o į olimpines žaidynes vyks 48-ios 800 m rungties atstovės. Šiuo metu lietuvei iki reikiamo vidurkio trūksta 15 balų, tačiau reitingo taškus rinks ir varžovės: norint vykti į Tokiją vidurkį kilstelėti reiktų bent iki 1170-1180 taškų.

Tą padaryti bėgikė galėtų dviejose-trijose A-D kategorijos varžybose 800 m nuotolį įveikusi greičiau nei per 2 min. 3 sek. bei kiekvienose iš jų užimdama ne žemesnę nei trečiąją vietą.

Jogailė Petrokaitė (šuoliai į tolį) ir Juozas Baikštys (šuoliai į aukštį)

Pasaulio reitinge Jogailė Petrokaitė ir Juozas Baikštys apskritai nefigūruoja, tačiau šią žiemą užfiksavo solidžius rezultatus: Jogailė Europos čempionate užėmė devintą vietą (6,53 m), o Juozas Lietuvos čempionate pasiekė šeštą rezultatą šalies istorijoje (224 cm).

Deja, vasarą jie pasitiks turėdami tik po vieną startą, kuris leistų pretenduoti į olimpinius kelialapius, tad norint vykti į Tokiją jiems reiks arba įvykdyti labai aukštus normatyvus, arba per mėnesį užfiksuoti aukštus rezultatus net keturiose varžybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.