EUROLYGA 2023

Tokijo olimpiadoje vietoj Rusijos himno skambės P. Čaikovskio kūrinys, iš kurio jau juokėsi ledo šokėja

Rusijos olimpinis komitetas (ROK) ketvirtadienį pranešė, kad šalies himną per vasarą vyksiančią Tokijo olimpiadą pakeis kompozitoriaus Piotro Čaikovskio muzika iš koncerto fortepijonui ir orkestrui Nr. 1.

 Rusijai per ateinančias dvi olimpiadas bus draudžiama naudoti savo šalies himną ir vėliavą.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Rusijai per ateinančias dvi olimpiadas bus draudžiama naudoti savo šalies himną ir vėliavą.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 6:34 PM, atnaujinta Apr 22, 2021, 6:35 PM

„Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) informavo Rusijos olimpinį komitetą, kad fragmentas iš Piotro Čaikovskio koncerto fortepijonui ir orkestrui Nr. 1. buvo patvirtintas“, – sakoma pranešime.

Anksčiau tarptautinis sporto arbitražas CAS atsisakė patvirtinti dainą „Katiuša“ kaip Rusijos himno pakaitalą per ateinančius dvejus metus vyksiančius pasaulio čempionatus ir olimpines žaidynes.

Kaip pranešė CAS atstovai, šiam variantui nebuvo pritarta, nusprendus, kad ROK pasiūlyta kompozicija – patriotinė sovietinių laikų daina, siejama su kova prieš nacistinę Vokietiją per Antrąjį pasaulinį karą, – yra „pernelyg susijusi su Rusija“.

Uždraudus Rusijai dalyvauti Tokijo ir Pekino olimpinėse žaidynėse, šios šalies komandos pavadinimas bus ROC – Rusijos olimpinio komiteto akronimas anglų kalba (Russian Olympic Committee). Šiam pavadinimui pritarė tiek IOC, tiek Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA), kaltinusi Rusiją vykdant valstybės remiamą dopingo programą.

Rusijos komandos pavadinimą, valstybės vėliavą ir himną šiais metais vysiančiose Tokijo olimpinėse žaidynės ir 2022-ųjų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse uždraudė naudoti Tarptautinis sporto arbitražo teismas.

Jis pritaikė dvejų metų sankcijas Rusijos sportui už manipuliavimą dopingo kontrolės duomenimis Maskvoje įsikūrusioje valstybės kontroliuojamoje laboratorijoje.

Tokijo ir Pekino olimpinėse žaidynėse vietoj Rusijos vėliavos plazdės ROC simbolis – olimpinė baltos, mėlynos ir raudonos spalvos liepsna, deganti virš penkių olimpinių žiedų.

P.Čaikovskio muzika iš koncerto fortepijonui ir orkestrui buvo naudojama per neseniai pasibaigusį pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatą Švedijoje, kur moterų varžybose visas tris vietas užėmė rusų sportinikės.

Planetos čempione tapusi Anna Ščerbakova itin keistai reagavo į tokią šalies himno interpretaciją - beveik visą laiką juokėsi iš muzikos (vaizdo įrašas nuo 6.15 min.).  

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.