EUROLYGA 2023

Olimpinių kelialapių medžioklę pratęsę tinklininkai augina naujas ambicijas

Lietuvos vyrų ir moterų paplūdimio tinklinio rinktinės išgyveno nelengvą ir įtampos kupiną savaitgalį, bet pasiekė svarbiausią tikslą – pratęsė žygį kovojant dėl olimpinių kelialapių.

 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
 Tinklininkai tęs kovą dėl olimpinių kelialapių.<br> CEV nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dominykas Genevičius

May 10, 2021, 3:31 PM, atnaujinta May 10, 2021, 3:34 PM

Olimpinės atrankos – Kontinentinės taurės turnyro – antrajame etape Lietuvos komandos užėmė penktąsias vietas. Vyrai tą padarė turnyre Izmire (Turkija), o moterys – Madride (Ispanija). Būtent po penkias ekipas ir pelnė vietas finaliniame etape, kuris vyks birželio 21-27 dienomis Nyderlanduose.

„Turėjome tikslą patekti į finalinį etapą, ir tą įgyvendinome. Tuo ir džiaugiamės“, – sakė Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) viceprezidentas ir moterų komandos treneris Marius Vasiliauskas.

Finaliniame Kontinentinės taurės etape dalyvaus po 16 vyrų ir moterų komandų. Tačiau yra vienas svarbus aspektas, kiek pakeisiantis komandų pajėgumus kovojant dėl olimpinių kelialapių. Birželio 13 dieną bus paskelbtas pasaulio reitingas ir pagal jį 15 stipriausių porų pelnys kelialapius į Tokio olimpines žaidynes.

Tai tuo pačiu reiškia, kad tos poros, kurios jau turės olimpinius kelialapius, savo šaliai finaliniame Kontinentinės taurės etape padėti jau nebegalės.

Moterų turnyre Madride Rusijai, Ispanijai ir Šveicarijai atstovavo žaidėjos, kurios pasaulio reitinge yra pirmajame dešimtuke ir veikiausiai pateks į olimpines žaidynes pagal jį. M. Vasiliausko teigimu, todėl buvo sudėtinga tikėtis aukštesnės vietos antrajame Kontinentinės taurės etape.

„Normalu, kad buvo sunku lietuvėms žaisti prieš tokias stiprias komandas, todėl svarbiausias tikslas buvo iškovoti kelialapį į finalinį etapą. Finale jau nebebus tų komandų, kurios turės olimpinius kelialapius, todėl mums atsiranda šansai. Teoriškai šis turnyras buvo stipresnis, negu bus finalinis. Žinoma, finaliniame etape mūsų reitingas nebus aukštas, bet turėsime šansų pakovoti“, – kalbėjo M. Vasiliauskas.

Džiaugiasi komandine dvasia

Mūsų moterų paplūdimio tinklinio rinktinė Madride 0-2 pralaimėjo šveicarėms, vėliau 2-0 pranoko estes, ketvirtfinalyje 0-2 nusileido prancūzėms ir lemiamoje kovoje dėl penktosios vietos 2-0 įveikė Kiprą.

Lietuvos rinktinei atstovavo Ieva Dumbauskaitė, Gerda Grudzinskaitė, Monika Paulikienė ir Urtė Andriukaitytė.

„Paskutinėms rungtynėms mūsų nusiteikimas buvo labai geras ir kovingas, pasišnekėjome su Ieva, aptarėme svarbiausius dalykus – jog esame komanda, vienas kumštis ir turime džiaugtis galėdamos būti aikštėje bei kovoti dėl kiekvieno taško. Jauduliuko tikrai buvo ir tai yra normalu. Neslėpsiu, pirmosiomis dienomis man jis pakišo koją, bet lemiamoje kovoje pavyko jį įveikti ir galėjome džiaugtis pergale“, – įspūdžiais dalinosi Gerda Grudzinskaitė.

Gerdos ir Ievos duetas į paskutinę kovą stojo po M. Paulikienės ir U. Andriukaitytės pergalės prieš pirmą Kipro porą.

„Visada, žengiant į aikštelę, norisi sužaisti kuo geriau ir parodyti, tai, ką gali geriausiai, tačiau dažnai per didelis noras neleidžia susikoncentruoti į žaidimo elementus ir žaisti atsipalaidavus. Be galo džiaugiamės Urtės ir Monikos iškovota pergale. Tai suteikė dar daugiau jėgų eiti į aikštelę ir žaisti. Esame labai laimingos, kad pavyko žengti žingsnį į finalinį etapą. Taip pat noriu padėkoti visiems už palaikymą, kurio sulaukėme iš Lietuvos“, – emocijų neslėpė G. Grudzinskaitė.

Kalbėdama apie nesėkmes prieš šveicares ir prancūzes, G. Grudzinskaitė pabrėžė, kad sužaisti galima buvo ir geriau, tačiau varžovės buvo labiau patyrusios ir pelnytai pateko tarp keturių stipriausių ekipų.

Vyrai džiaugėsi suspėję į paplūdimio tinklinio sezoną

Lietuvos vyrų rinktinė Turkijoje išgyveno tikrą dramą ir penktąją vietą iškovojo tik po lemiamo trijų setų mačo su estais.

„Vyrai sužaidė neblogai, pas juos buvo labai lygios kovos. Jie pirmajame ture po lygaus žaidimo 1-2 pralaimėjo Turkijos komandai, kuri po to tapo turnyro nugalėtoja. Tokiame lygiame turnyre labai svarbu, kokia vieta yra užimta. Mums pavyko patekti į penketuką, o kažkas liko žemiau ir baigė pasirodymą. Taigi Kontinentinės taurės turnyras mums tęsiasi, o jame galimybių turi visi, kas jame dalyvauja“, – teigė M. Vasiliauskas.

Vyrų rinktinei atstovavo Audrius Knašas, Patrikas Stankevičius, Artūras Vasiljevas ir Robertas Juchnevičius. Beje, grupės etape vykusioje išlikimo dvikovoje su Anglija, Lietuvai atstovavo P. Stankevičius ir A. Vasiljevas. Lemiamame mače su estais pergalę Lietuvai padovanojo A. Knašo ir P. Stankevičiaus duetas.

Įdomu tai, kad visi šie žaidėjai visą sezoną rungtyniavo salėje ir atstovavo Gargždų „Amber-Arlangos“ ekipai.

„Labai džiaugiamės patekę į trečiąjį etapą, kur ir toliau galėsime varžytis su stipriomis komandos dėl kelialapio į olimpines žaidynes. Manau, kad tai didelis pasiekimas Lietuvai. Labai sunku žaisti su komandomis, kurios treniruojasi ištisus metus. Turbūt mes vieninteliai tokie, kurie sugebame pabaigti salės tinklinio sezoną ir dar pasispardyti prieš kitus. Iškart po salės tinklinio turėjome vos dviejų savaičių treniruočių stovyklą. Natūralu, kad dar tik pradėjome jausti erdvę, kamuolį, vėją bei karštį. Buvo sunkios varžybos, kurios ir pirmos šiais metais, tačiau džiaugiamės pasiektu rezultatu“, – kalbėjo P. Stankevičius.

A. Knašas ir P. Stankevičius paskutinėse rungtynėse su Estijos duetu buvo keliskart atsidūrę ties praraja, kuomet trečiajame sete varžovai turėjo keletą „match point‘ų“. Visgi lietuviai pademonstravo charakterį, laimėjo tris taškus iš eilės ir šventė pergalę.

„Visų rungtynių metu tikėjau, kad mes norime ir galime laimėti. Estų duetas taip pat troško pergalės, tačiau šįkart fortūna nusišypsojo mums“, – teigė P. Stankevičius.

Atstovavimas rinktinei – ir malonumas, ir atsakomybė

Kontinentinės taurės turnyras įdomus tuo, kad čia kovojama už nacionalinę komandą, o ne tik už kiekvieną porą.

„Kontinentinėje taurėje viską keičia faktas, kad norint nugalėti kitą valstybę, būtina laimėti du kartus. Nors ir rungtyniaujame atskiru metu prieš skirtingas poras, tačiau žaidžiame ir stengiamės nugalėti kartu. Įprastame turnyre pralaimėjus, dažnu atveju, iškrenti. Na, o čia dar gali pagelbėti komandos draugai. Ne kartą ir šiame turnyre vieniems teko gelbėti kitus“, – pasakojo P. Stankevičius.

„Atstovauti savo šaliai yra nuostabus jausmas, bet kartu iš tikrųjų yra ir didelė atsakomybė. Visi turnyrai yra svarbūs ir reikšmingi. Tokiame Kontinentinės taurės etape teko dalyvauti pirmą kartą ir neslėpsiu, kad streso ir jaudulio buvo tikrai daug“, – teigė G. Grudzinskaitė.

Artimiausiomis savaitėmis pajėgiausi Lietuvos paplūdimio tinklininkai intensyviai ruošis finaliniam etapui bei dalyvaus pasaulio taurės etapuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.