EUROLYGA 2023

Ministerijos atsakomasis šūvis: Lietuvos dziudo federacijai valstybės lėšos pervestos gegužę, bet vėliau nei kitiems

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pareiškė, kad Lietuvos dziudo federacijos (LDF) teiginiai, jog ministerija tyčia vilkino procedūras ir užlaikė daugiau nei 40 tūkst. eurų, yra neteisingi ir klaidina visuomenę.

Tęsiasi dziudo federacijos vadovo V.Sinkevičiaus ir viceministro L.Obcarsko konfliktas.<br>lrytas.lt koliažas
Tęsiasi dziudo federacijos vadovo V.Sinkevičiaus ir viceministro L.Obcarsko konfliktas.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 9:17 AM

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė įsakymą „Dėl lėšų skyrimo 2021 m. aukšto meistriškumo sporto programoms įgyvendinti“ pasirašė šių metų kovo 24 d.

68-ioms sporto šakų federacijoms ir neįgaliųjų sporto organizacijoms paskirstyti 8 mln. eurų aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti. LDF vykdomų programų įgyvendinimui šįmet skirti 46 969 tūkst. eurų.

Su daugeliu valstybės finansavimą gavusių federacijų ir organizacijų Valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutartys buvo pasirašytos ir pinigai joms pervesti per balandį. Su LDF Valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutartis pasirašyta gegužės 14 d., pavedimas padarytas gegužės 17 d., o gegužės 20 d. lėšos pasiekė federaciją.

Lėšos pervestos kiek vėliau nei kitiems dėl ŠMSM Centralizuotos vidaus audito tarnybos vykdyto 2020 m. LDF lėšų, skirtų aukšto meistriškumo sporto programos įgyvendinimui, skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jų panaudojimą audito. Vertintas būtent valstybės biudžeto lėšų naudojimas.

Tuo metu iš federacijos buvo laukiama atsakymo į auditorių prašymą pateikti papildomą informaciją, dokumentus. Atlikus audito procedūras, nustatyti išlaidų atvejai, nesilaikant Valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutarties sąlygų ir norminių teisės aktų, tad LDF prašoma grąžinti įvertintą netinkamomis finansuoti lėšų sumą.

„Valstybės finansuojamos sporto federacijos privalo būti valdomos skaidriai. Konfliktas šalies dziudo bendruomenėje yra įsisenėjęs, juo skundžiasi sportininkai, jis žinomas ir visuomenei, ir politikams. Ypač apmaudu dėl to, kad dėl LDF konflikto su alternatyvia Nacionaline dziudo asociacija (NDA) nukenčia sportininkai, kurie privalo rinktis tarp organizacijų, jei nori profesionaliai sportuoti“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Šįmet jau atliktas ne tik LDF, bet ir dar 3 sporto federacijų ir neįgaliųjų organizacijų lėšų, skirtų aukšto meistriškumo sporto programos įgyvendinimui, auditas.

NDA kaip alternatyva LDF įsteigta 2018 m.

Anot NDA, LDF priimami sprendimai dėl šalies sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose ir čempionatuose tvarkos, diskriminuoja LDF nepriklausančius sportininkus dėl materialinės padėties ir nevienodų konkurencinių sąlygų bei užkerta jiems kelią dalyvauti tarptautinėse varžybose.

NDA kaltina LDF piktnaudžiaujant valdžia, neskaidriai skirstant valstybės skirtus sporto rėmimo pinigus, ribojant galimybes dalyvauti varžybose. NDA valstybės finansavimo negauna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.