EUROLYGA 2023

Olimpinės naujovės, kurios gali įžiebti netikėtą aistrą sportui: nuo pasiutusių riedlentininkų iki bangų medžiotojų

Dėl COVID-19 pandemijos metus vėlavusios Tokijo olimpinės žaidynės sugrįžta. Oficialiai jau liepos 23 dieną prasidėsiančioje pasaulio sporto šventėje išvysime 41 Lietuvos olimpietį, tarp kurių – ir visiškai paskutinę akimirką į traukinį įšokusi irklavimo keturvietė. Kad seksite Lietuvos sportininkų pasirodymus – savaime suprantama, tačiau ką žiūrėti dar?

 Tokijo žaidynėse bus ir naujų sporto šakų, ir sugrįžtančių. <br> lrytas.lt koliažas.
 Tokijo žaidynėse bus ir naujų sporto šakų, ir sugrįžtančių. <br> lrytas.lt koliažas.
 Vokiečio J.Hojerio treniruotė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vokiečio J.Hojerio treniruotė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Australijos softbolo rinktinės treniruotė Fukušimoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Australijos softbolo rinktinės treniruotė Fukušimoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Brazilas G.Medina.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Brazilas G.Medina.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Prancūzų riedlentininkas A.Giroud per treniruotė Murasaki parke Kasamoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzų riedlentininkas A.Giroud per treniruotė Murasaki parke Kasamoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-07-22 07:07

O galbūt olimpiadoje dar neatradote savo aistros? Tad siūlome užmesti akį į naujas olimpines sporto šakas. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes įtraukė net 5 gardumynus sporto gurmanams.

Lrytas.lt pateikia olimpines naujoves:

Karate

Karate gimė Japonijoje, Okinavos saloje. Tokijuje bus varžomasi dvejose šio kovos meno disciplinose – kata ir kumite.

Kata reiškia formą arba modelį. Tai vieno žmogaus atliekama disciplina, kurios metu karatistai yra vertinami pagal iš anksto parinktų, šokį primenančių puolamųjų ir gynybinių veiksmų atlikimą.

Kumite, priešingai, yra kovinė disciplina, kuomet sportininkai stoja akis į akį 3 minučių kovoje. Yra 3 svorio kategorijos, o sportininkai yra apdovanojami taškais už parodytus veiksmus.

Tokijo žaidynėse iš viso bus 80 besivaržančių atletų: 60 kumite ir 20 kata rungtyse. Visos jos turės po lygų skaičių vyrų ir moterų.

Ką reikėtų stebėti?

Jau ilgą laiką karate pasaulio čempionatuose dominuoja japonai, o Ryo Kiyuna, kilęs iš sporto tėviškes Okinavos, pasaulio kata čempionu buvo trejus kartus.

Bet nepraleiskite pro akis Ispanijos – Damianas Quintero ir pasaulio čempionė Sandra Sanchez yra vieni iš geriausių pasaulyje karatistų kata rungtyje.

Ar žinojote?

Iš Ispanijos kilęs daugkartinis pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas Damianas Quintero taip pat yra aeronautikos inžinierius. Sužinojęs, kadkarate yra įtrauktas į olimpinių šakų sąrašą, jis metė savo darbą, kad galėtų skirti visą savo laiką sportui.

Riedlenčių sportas

Yra dvejos riedlenčių sporto rungtys: gatvės ir parko. Dalyviai pasirodo asmeninėse rungtyse ir yra vertinami už bendrą pasirodymų sudėtingumą ir originalumą.

Gatvės disciplinoje sportininkai važinėja tokiomis kliūtimis kaip turėklai, laiptai, šaligatvio kraštai, suoliukai, sienos ir nuožulnumai. Kiekviena situacija naudojama parodyti savo įgūdžius ir triukus per tam tikrą laiką.

Parko rungtis vyksta specialiose išlenktose aikštelėse. Grojant muzikai dalyviai važinėja dideliu greičiu, o triukus atlikinėja būdami ore.

80 sportininkų rungsis 4 rungtyse, kuriose dalyvaus ir vyrai, ir moterys.

Ką reikėtų stebėti?

Jei domitės šiuo sportu, tikrai girdėjote apie britę Sky Brown. Ji turi šansų tapti moterų parko disciplinos čempione po to, kai škovojo bronzos medalį 2019 m. pasaulio čempionate. Jai ką tik suėjo 13 metų ir ji yra visų laikų jauniausia vasaros žaidynių olimpietė iš Didžiosios Britanijos.

Iš vyrų pamatysime amerikiečius Heimaną Reynoldsą ir Tomą Schaarą. Pastarasis yra pirmasis riedlentininkas, atlikęs „1080“ triuką – trigubą apsisukimą ore.

Amerikietis Nyjah Hustonas laimėjo pastaruosius 3 pasaulio čempionatus ir „12 X Games“ karūnas, bet žaidynių šeimininkai tikisi siurprizo iš jų sportininko Yuto Horigome.

Brazilė Leticia Bufoni yra viena iš favoričių moterų gatvės disciplinoje, bet jos tėvynainės jaunoji Pamela Rosa ir paauglė Raussa Leal bei Japonijos atstovė Aori Nishimura neleido jai atsipalaiduoti pastaruosius metus.

Ar žinojote?

Japonai tikisi laimėti pusę medalių, bet, pasak komandos trenerio Daisuke Hayakawa, kylančios saulės šalyje šis sportas yra vis dar laikomas „neklaužadų sportu“.

Laipiojimo sportas

Olimpinėse žaidynėse sportininkai kovos visose trijose laipiojimo disciplinose ir varžysis greitojo lipimo, boulderingo (lipimas kybiais) ir pirmavimo.

Greičio įskaitoje du atletai lipa identiškais maršrutais šalia viena kitos esančiomis 15 m aukščio sienomis. Viskas labai paprasta – laimi pirmas pasiekęs viršų.

Laipiojime kybiais sportininkai stengiasi įveikti nustatytą skaičių maršrutų, vadinamų „problemomis“ (angl. problems), per kuo mažiau bandymų. Viskas vykta ant 4,5 m aukščio struktūrų (riedulių), su nuožulniais išsikišimais.

Pirmavimo rungtis tikriausiai yra tai, ką įsivaizduojate pagalvodami apie uždarų patalpų laipiojimą. Atletai lipa kiek įmanoma aukščiau 15 m siena per 6 minutes.

Pasibaigus jų įvertinimai sudedami ir gaunamas rezultatas. Aštuoni geriausi sportininkai patenka į finalą, kur viską kartoja iš naujo.

Šiose olimpinėse žaidynėse iš viso bus 40 laipiotojų, vyrų ir moterų bus po 20.

Ką reikėtų stebėti?

Laipiojimo kybiais specialistė Shauna Coxsey bus vienintelė laipiotoja iš Didžiosios Britanijos ir yra viena iš pretendenčių į medalį kaip 2019 m. pasaulio čempionato trečiosios vietos prizininkė.

Šešis kartus pasaulio čempione buvusi slovėnė Janja Garnbret yra viena iš favoričių laimėti auksą, o jaunoji italė Laura Rogora yra daug žadanti talentė, kuri taip pat žada stovėti ant prizininkų podiumo.

Penkis kartus pasaulio čempionu buvęs Adamas Ondra iš Čekijos yra favoritas tarp vyrų, o broliai iš Prancūzijos Mickaelis ir Bassas Mawemai rungsis vieni prieš kitą.

Nenuleiskite akių nuo ispano Alberto Gineso. Šis 18-metis yra iš mažai kalvuoto regiono Ispanijoje, vadinamo Ekstremadūra. jis anksčiau yra sakęs, jog jam pasiekti olimpiadą buvo taip sunku, kaip tą patį padaryti būtų kokiam banglentininkui iš Sacharos.

Ar žinojote?

Laipiojimo batai yra labai ankšti, todėl sportininkų kojų pirštai susispaudžia. Tai leidžia jiems užsikabinti už sienų savo pėdomis.

Banglenčių sportas

Banglenčių sporto rungtys vyks Tsurigasaki paplūdimyje, maždaug 100 km nuo olimpinio stadiono Tokijuje.

Per 30 minučių sportininkai bandys „pagauti“ kuo daugiau bangų. Tikslas – apie 10-12 pakankamo dydžio bangų. Galutinis rezultatas skaičiuojamas pagal dvi bangas, ties kuriomis ir buvo geriausiai pasirodyta.

Kadangi nėra dviejų vienodų bangų, 5 teisėjai vertins pasirodymus penkiabalėje sistemoje, atsižvelgiant į tokius kriterijus kaip sudėtingumas, išradingumas, greitis, galia ir laisvumas.

Rungtys vyks atkrentamųjų varžybų principu ir, nors niekas nebus pašalintas atrankos etape, mažiau taškų surinkę banglentininkai turės pereiti pakartotinį raundą.

Ankstyvuosiuose etapuose vienu metu dalyvaus 4-5 sportininkai, o nuo trečiojo etapo jie varžysis vienas prieš vieną.

Rungtyse dalyvaus 20 vyrų ir 20 moterų.

Ką reikėtų stebėti?

Geriausi banglentininkai bus iš Australijos ir JAV, bet nepraleiskite brazilų, kurie laimėjo 4 iš 6 paskutinių vyrų pasaulio čempionatų, dviejuose iš jų pirmavo Gabrielis Medina.

Du kartus pasaulio čempiono titulą pelnęs havajietis Johnas Johnas Florence‘as per nago juodymą aplenkė banglenčių sporto Michaelu Jordanu vadinamą Kelly Slaterą ir taip iškovojo pirmąją vietą.

Su keturiais pasaulio čempionės titulais užantyje Tokijuje varžysis iš iš Havajų kilusi Carissa Moore.

Neužmirškite ir australo Stephanie Gilmore'o, kuris pasaulio čempionu tapo septynis kartus ir yra vienas iš daugiausiai pasiekusių profesionalių banglentininkų istorijoje.

Ar žinojote?

Keturios dienos, skirtos banglenčių sporto rungtims, vyks olimpinio banglenčių sporto festivalio metu, nuo liepos 25 iki rugpjūčio 1 dienos. Šios dienos buvo pasirinktos, siekiant užtikrinti geriausias įmanomas bangas.

Beisbolas ir softbolas

Tiesą pasakius, beisbolas ir softbolas nėra kažkas nematyto olimpinėje programoje, bet šių sporto šakų žaidynėse nebuvo nuo 2008 m. Pekino olimpiados.

Abiejų sportų taisyklės yra labai paprastos: atmušti kamuoliuką kuo daugiau kartų ir perbėgti kuo daugiau bazių iki namų bazės.

Svarbiausias skirtumas tarp jų – beisbole žaidėjas meta kamuoliuką iškėlęs ranką (iš viršaus į apačią), o softbole – nuleidęs (iš apačios į viršų).

Abi sporto šakos pradės savo rungtis ratų sistema. Vėliau beisbolas pereis prie atkrintamųjų rungtynių, o softbole iškart bus rungiamasi dėl medalių.

Ir ten, ir ten bus po šešias komandas, be atstovo iš Didžiosios Britanijos. Beisbolą žais tik vyrai, o softbolą – tik moterys.

Skirtingai nei krepšinyje, dauguma didžiausių beisbolo žvaigždžių neatvyks į žaidynes, nes olimpiada vyks tuo pačiu metu kaip ir Pagrindinės Beisbolo Lygos (angl. Major League Baseball) sezonas.

Ką reikėtų stebėti?

JAV laimėjo paskutinius du pasaulio softbolo čempionatus ir tikisi susigrąžinti čempionų vardą, kurį 2008 metais prarado finale atiduodama jį Japonijos komandai.

Beisbole Japonija laimėjo 2019 m. „Premier12“ turnyrą – tai tarptautinės varžybos, kuriose pasirodo 12 geriausių pasaulio nacionalinių komandų. Olimpiados šeimininkai turi didelių šansų iškovoti medalius savo šalyje.

Ar žinojote?

Beisbolas yra labai populiarus Japonijoje, iškilęs po Antrojo pasaulinio karo, kai šalį užplūdo didelis skaičius JAV karių. 2018 tyrimo duomenimis, 48 proc. apklaustųjų sakė, kad tai jų mėgstamiausias sportas.

Kas dar naujo olimpiadoje?

Septyniose sporto šakose bus devynios naujos mišrios rungtys (su vyrais ir moterimis kartu):

Šaudymas iš lanko – mišri komandinė rungtis.

Lengvoji atletika – mišri 4x400 m rungtis.

Dziudo – mišri komandinė rungtis.

Šaudymas – mišri 10 m orinio šautuvo, mišri 10 m orinio pistoleto ir mišri stendinio šaudymo rungtys.

Plaukimas – 4x100 m mišri kombinuoto plaukimo rungtis.

Stalo tenisas – mišri dvejetų rungtis.

Triatlonas – mišrios estafetės.

Taip pat yra dar naujų rungčių, debiutuojančių šioje olimpiadoje:

Boksas – moterų iki 54 kg ir moterų iki 69 kg kategorijos rungtys.

Kanojų slalomas – moterų C1 rungtis.

Kanojų sprintas – moterų C1 200 m ir moterų C2 500 m rungtys.

Dviračių sportas – moterų madisonas (trekas) ir BMX laisvo stiliaus parko rungtys.

Irklavimas – moterų keturvietė.

Plaukimas – vyrų laisvo stiliaus 800 m ir moterų laisvo stiliaus 1500 m rungtys.

Parengė Gediminas Škerba.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.