EUROLYGA 2023

Olimpinis gidas: kas yra kas plaukimo baseine?

Dvi masiškiausios olimpinės sporto šakos yra lengvoji atletika ir plaukimas. Kad netrukdytų viena kitai, jų varžybos rengiamos skirtingu metu: pirmoji žaidynių savaitė atiduota plaukikams, antroji – lengvaatlečiams. Per Tokijo olimpines žaidynes pirmieji plaukikai į baseiną šoks šeštadienį.

Danas Rap<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Danas Rap<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
D.Rap<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Rap<br>AFP/Scanpix nuotr.
Danas Rap<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rap<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys
Danas Rapšys
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 3:11 PM

Tvarkaraštis

Tokijo žaidynėse plaukimo varžybų tvarkaraštis yra gana neįprastas. Atrankos plaukimai Japonijos laiku rengiami vakare, o pusfinaliai ir finalai – ryte. Rytinė sesija, per kurią bus kovojama dėl medalių, prasidės 10 val. 30 min. vietos laiku. Lietuvoje tuo metu bus naktis – 4 val. 30 min.

Tvarkaraštis taip sudarytas pageidaujant JAV televizijos kompanijai NBC, kuri yra oficiali olimpinių žaidynių transliuotoja ir dar prieš Rio de Žaneiro žaidynes sudarė ilgalaikę 7,75 mlrd. dolerių sutartį su Tarptautiniu olimpiniu komitetu (IOC).

Plaukimas yra viena labiausiai amerikiečius dominančių sporto šakų, todėl varžybos rengiamos JAV žiūrovams patogiausiu metu. Tai nėra naujiena – į amerikiečių pageidavimus per Ramiojo vandenyno baseine rengtas plaukimo varžybas būdavo atsižvelgiama ir anksčiau.

Pirmieji atrankos plaukimai vyks liepos 24 dieną, o paskutinius medalius šios sporto šakos atstovai baseine išsidalins rugpjūčio 1 dieną.

Rungtys

Per Rio de Žaneiro olimpines žaidynes plaukimo varžybose dalyvavo 955 sportininkai iš 174 šalių. Tokijo žaidynėse turėtų startuoti 928 plaukikai.

Nors sportininkų skaičius sumažėjo, plaukimo varžybų programa šiais metais buvo praplėsta. Tokijuje plaukikai kovos net dėl 37 medalių komplektų (skaičiuojant 10 km maratono plaukimą, kuris rengiamas atvirame vandenyje ir vyks antrąją žaidynių savaitę). Daugiau apdovanojimų per olimpines žaidynes išsidalija tik lengvaatlečiai, kuriems paruošti 48 medalių komplektai.

Plaukimo varžybose yra po 18 vyrų bei moterų rungčių ir viena mišri rungtis. Šiose olimpinėse žaidynėse pirmą kartą bus varžomasi mišrioje kombinuotoje estafetėje 4x100 metrų.

Palyginti su praėjusiomis olimpinėmis žaidynėmis, plaukimo varžybų programą papildė trys rungtys. Viena jau paminėta – mišri estafetė. Be to, moterys pirmą kartą varžysis plaukdamos 1500 metrų laisvuoju stiliumi, vyrai – plaukdami 800 metrų laisvuoju stiliumi. Šiose olimpinėse žaidynėse abiejų lyčių programa pirmą kartą yra visiškai vienoda.

Plaukimo varžybos vyks naujame Tokijo vandens sporto centre. Šis objektas buvo baigtas statyti 2020 metų vasarį, bet dėl pandemijos atidarytas tik 2020 metų spalį. Vandens sporto centro tribūnose yra 15 tūkstančių vietų, tačiau žiūrovai per šias olimpines žaidynes į arenas neįleidžiami.

Favoritai

Prieš penkerius metus viena ryškiausių Rio de Žaneiro žaidynių žvaigždžių buvo JAV plaukikas Michaelas Phelpsas. Jis laimėjo 5 aukso ir 1 sidabro medalį, bet iškart po Rio de Žaneiro žaidynių baigė sportininko karjerą.

Praėjusiose žaidynėse spindėjo daug JAV plaukikų, o šios šalies komanda 34 plaukimo rungtyse iškovojo net 33 medalius (16 aukso, 8 sidabro ir 9 bronzos). Asmeninėse rungtyse dar geriau nei M.Phelpsas (jis tris iš penkių aukso medalių iškovojo estafetėse), pasirodė Katie Ledecky, kuri laimėjo 200, 400 ir 800 metrų plaukimo laisvu stiliumi varžybas.

Trijose asmeninėse rungtyse taip pat nugalėjo vengrė Katinka Hosszu (nugara ir kompleksinio plaukimo), dviejose – nugara plaukęs amerikietis Ryanas Murphy.

K.Ledecky, K.Hosszu bei R.Murphy plauks ir šiose olimpinėse žaidynėse. Niekas nesistebės, jei jie Tokijo baseine vėl papildys medalių kolekcijas.

Tarp tų, kurie iš Japonijos turėtų išsivežti medalius (ir tikriausiai ne vieną), taip pat minimi amerikietis Caelebas Dresselas, britas Adamas Peaty, vengras Kristofas Milakas, japonas Daiya Seto, australės Cate Campbell ir Kaylee McKeown, amerikietė Lilly King, švedė Sarah Sjostrom.

K.McKeown šiais metais vienintelė pagerino olimpinių rungčių pasaulio rekordą (100 m nugara).

D.Rapšys

Šio olimpinio ciklo Lietuvos plaukimo lyderio Dano Rapšio galimybės vertinamos neaukštai. Stipriausia lietuvio rungtis – 200 metrų laisvu stiliumi. „Swimming World Magazine“ manymu, ši rungtis yra viena iš dviejų sunkiausiai nuspėjamų (kita – 800 metrų laisvu stiliumi), bet amerikiečių leidinys D.Rapšio tarp favoritų nemini.

„Swimming World“ tikisi, kad dėl pirmosios vietos kovos britai Duncanas Scottas ir Tomas Deanas, japonas Kacuhiro Macumoto, rusas Martinas Maliutinas ir korėjietis Hwangas Sunas-woo.

Visų rungčių prizininkus numatyti bandantis „Swim-swam“ mano, kad geriausias galimybes laimėti aukso medalį turi D.Scottas, o jam į nugarą turėtų alsuoti T.Deanas ir K.Macumoto. Kaip tik šie trys sportininkai plaukiant 200 metrų laisvu stiliumi yra sezono lyderiai.

Pesimistiškos prognozės D.Rapšio atžvilgiu paremtos tuo, kad geriausių šio sezono plaukikų lentelėje lietuvio pavardė įrašyta tik 15-ojoje eilutėje (1 min. 45,72 sek.).

Sezono lyderių lentelėje D.Rapšys aukštesnę 13-ąją vietą užima plaukdamas 400 metrų laisvu stiliumi. Kitas lietuvis Andrius Šidlauskas šį sezoną yra 15-as plaukdamas 100 metrų krūtine.

Lietuviai

Tokijo olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus šeši plaukikai: penki vyrai ir viena moteris. Simonas Bilis ir Deividas Margevičius dalyvaus tik 4x100 metrų kompleksinės estafetės varžybose, kuriose taip pat plauks Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas.

D.Rapšys varžysis trijose asmeninėse rungtyse (200 m laisvu stiliumi, 400 m laisvu stiliumi ir 200 m kompleksinio plaukimo), A.Šidlauskas – dviejose (100 m ir 200 m krūtine), Kotryna Teterevkova – taip pat dviejose (100 m ir 200 m krūtine), Giedrius Titenis – vienoje (100 m krūtine).

Praeitis

Iki šiol olimpinėse žaidynėse dalyvavo 32 Lietuvos plaukikai: penki – sovietmečiu, 28 – atkūrus Nepriklausomybę (Raimundas Mažuolis atstovavo ir SSRS, ir Lietuvai). Lietuviai plaukimo baseinuose iškovojo penkis olimpinius medalius.

Pirmoji į olimpinius vandenis išplaukusi lietuvė buvo Birutė Užkuraitytė. Ji dalyvavo 1972 metų Miuncheno žaidynėse, varžėsi dviejose kompleksinio plaukimo rungtyse, bet į finalus nepateko.

Ant garbės pakylos pirmasis pakilo Arvydas Juozaitis. Jis 1976 metų Monrealio žaidynėse užėmė trečiąją vietą 100 metrų plaukimo krūtine varžybose.

Per 1980 metų Maskvos žaidynes aukso medalius laimėjo Lina Kačiušytė ir Robertas Žulpa. Abu lietuviai greičiausiai plaukė tos pačios rungties – 200 metrų krūtine – varžybose.

1988 metų Seulo žaidynėse sidabro medaliu buvo apdovanotas R.Mažuolis. Jis atstovavo SSRS rinktinei estafetės 4x100 metrų laisvu stiliumi atrankoje. Nors lietuvis neplaukė finale, jam taip pat buvo įteiktas sidabro medalis.

R.Mažuolis buvo laikomas viena didžiausių Nepriklausomos Lietuvos olimpinių vilčių per 1992 metų Barselonos žaidynes, tačiau jam nė vienoje rungtyje nepavyko patekti į finalą.

Lietuva olimpinio medalio laukė iki 2012 metų Londono žaidynių, kuriose įsižiebė Rūtos Meilutytės žvaigždė. 15-metė mergina greičiausiai plaukė 100 metrų krūtine ir iškovojo kol kas vienintelį Nepriklausomos Lietuvos plaukikų olimpinį medalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.