EUROLYGA 2023

Po D. Rapšio pasirodymo finale – specialistės verdiktas: „Aštunta vieta yra puiku“ V. Janušaitis: finišas turėjo būti ne toks

„Pasiruošimo atžvilgiu viskas buvo padaryta ir suplanuota gerai. Šiemet buvo labai sunkus pandeminis sezonas, o į rezultatą susideda labai daug dalykų, daug kas slepiasi už medalio“, – apie Dano Rapšio pasirodymą Tokijo olimpinių žaidynių 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale teigė Lietuvos plaukimo trenerė Rasa Mažutaitienė.

R.Mažutaitienė (kairėje) negailėjo pagyrų Lietuvos plaukikams Tokijuje.<br>LTOK nuotr. koliažas.
R.Mažutaitienė (kairėje) negailėjo pagyrų Lietuvos plaukikams Tokijuje.<br>LTOK nuotr. koliažas.
K.Teterevkova.<br>LTOK nuotr.
K.Teterevkova.<br>LTOK nuotr.
D.Rapšys finišavo aštuntoje vietoje.<br>LTOK/V.Dranginio nuotr.
D.Rapšys finišavo aštuntoje vietoje.<br>LTOK/V.Dranginio nuotr.
K.Teterevkova.<br>LTOK nuotr.
K.Teterevkova.<br>LTOK nuotr.
K.Teterevkova.<br>LTOK nuotr.
K.Teterevkova.<br>LTOK nuotr.
D.Rapšys finišavo aštuntoje vietoje.<br>LTOK/V.Dranginio nuotr.
D.Rapšys finišavo aštuntoje vietoje.<br>LTOK/V.Dranginio nuotr.
D.Rapšys finišavo aštuntoje vietoje.<br>LTOK/V.Dranginio nuotr.
D.Rapšys finišavo aštuntoje vietoje.<br>LTOK/V.Dranginio nuotr.
Buvęs plaukikas V.Janušaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs plaukikas V.Janušaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Plaukimo trenerė R.Mažutaitienė ir LTOK prezidentė D.Gudzinevičiūtė.<br>LTOK nuotr.
Plaukimo trenerė R.Mažutaitienė ir LTOK prezidentė D.Gudzinevičiūtė.<br>LTOK nuotr.
D.Rapšys.<br>LTOK nuotr.
D.Rapšys.<br>LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-07-27 15:55, atnaujinta 2021-07-27 16:11

Ankstyvą antradienio rytą Lietuvos laiku geriausias šalies plaukikas stojo į pirmąjį 2020-ųjų Tokijo olimpinių žaidynių Lietuvos medalio medžioklę.

Su trečiu geriausiu rezultatu į finalą prasibrovęs 26-erių panevėžietis daugeliui lietuvių simbolizavo viltį, kuri galėjo Lietuvos olimpinei rinktinei iškovoti pirmąjį medalį Tokijo žaidynėse.

Tačiau anksti ryte D.Rapšio plaukimą stebėję lietuviai pergalingų plaukiko emocijų neišvydo – olimpietis distanciją įveikė per 1 min. 45,75 sek. ir finišą pasiekė aštuntoje vietoje, paskutinėje iš finale startavusių sportininkų.

Vis dėlto su jaunaisiais šalies plaukikais dirbanti plaukimo specialistė R.Mažutaitienė portalui lrytas.lt teigė, kad net ir D.Rapšiui neiškovojus medalio, jo pasirodymą 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale reikia vertinti gerai.

Pasak trenerės, rezultatui įtakos turėjo ne viena priežastis.

„Aštunta vieta yra puiku.

Labai sunku tą rytą plaukti taip, kaip tu ruošeisi visą pasirengimo ciklą. D.Rapšio ir jo trenerės pasiruošimo planas buvo paruoštas praėjusiems metams, tačiau kai tie planai sugriuvo – viskas išsibalansavo, reikėjo viskam ruoštis iš naujo.

Sportininko kūnas visada eina pirmyn. Pernai buvo viskas ruošiama pagal vieną Dano amžių, šiemet – jau pagal kitą – čia yra be galo daug sudėtinių dalių.

Pasiruošimo atžvilgiu, viskas buvo padaryta ir suplanuota gerai. Šiemet buvo labai sunkus pandeminis sezonas, o į rezultatą susideda labai daug dalykų, daug kas slepiasi už medalio.

Čia yra ne viena ir ne dvi priežastys – viskas susideda, tai yra labai didelė dėlionė“, – kalbėjo R.Mažutaitienė.

Žavi psichologinė stiprybė

200 m plaukimo finale D.Rapšys su sunkumais susidūrė jau nuo pirmųjų distancijos akimirkų. Lietuvis paleido į priekį savo varžovus ir viso plaukimo metu buvo besivejančio vaidmenyje.

Paklausta, ar finalinio plaukimo metu buvo galima įžvelgti techninių bei strateginių D.Rapšio klaidų R.Mažutaitienė teigė, kad strategija finaliniam plaukimui buvo pasirinkta gera.

Ji pridūrė, kad kartu su D.Rapšiu darbuojasi ne tik jo trenerė Ina Paipelienė, bet ir visa profesionali komanda, kuri padarė viską, kad finale lietuvis galėtų pasirodyti kuo geriau.

„Finale nori laimėti visi. Olimpiadoje dalyvauja visi geriausi pasaulio sportininkai. Šiais laikais 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi pagrindinė taktika yra dirbti nuo pat pirmųjų sekundžių.

Anksčiau būdavo stengiamasi daugiau jėgų atiduoti startui arba antrai distancijos pusei, tačiau dabar visi dirba iškart.

Įtakos galėjo turėti ir psichologija – jis (D.Rapšys – red.) galbūt ir matė akies krašteliu, kad jo konkurentai skuodžia į priekį ir jam buvo sunku laikytis.

Sunku pasakyti, ką jis pats galvojo, tačiau net neabejoju, kad plaukimo išvakarėse jis su trenere ir kitais specialistais buvo apsitarę pačią geriausią strategiją. Už Dano stovi labai stipri ir profesionali komanda.

Kai vyksta pats plaukimas yra labai sunku įvertinti tuos pagrindinius faktorius, kurie įvyksta per tas lemiamas 1 min. 45 sek.“, – samprotavo plaukimo specialistė.

L.Mažutaitienė taip pat teigė, kad ją labiausiai žavi D.Rapšio darbai ne tik baseine, bet ir už jo ribų. Sportininkas pasižymi labai tvirta psichologija ir net po patirto pralaimėjimo išlieka profesionalu – nepraranda motyvacijos ir niekada plaukimo nesuasmenina aplink save.

„Labai smagu stebėti Daną ir klausyti jo pasisakymus. Jis niekada nesuasmenina savo plaukimo, o kalba apie kitų įkvėpimą, jis dalyvauja tam, kad galėtų įkvėpti kitus ir atiduotų savo duoklę Lietuvai.

Jis niekada nesako, kad aš dabar nugalėsiu save ir privalau sumušti rekordą. Danas niekada nevartoja tokių žodžių ir tai yra nuostabu.

Jis yra labai subrendęs, motyvuotas ir jo psichologinė būklė yra labai stipri – nėra blaškymosi, vaikiškų pasisakymų.

Neabejoju, kad po šio finalinio plaukimo Danas pasidarys teigiamas išvadas ir nepuls į jokią depresiją. Savyje jis turi šviesos ir gėrio efektą ir dėl šios priežasties mes labai mylime Daną“, – pagyrų plaukikui negailėjo L.Mažutaitienė.

Signalas Europos čempionate

Tuo tarpu buvęs plaukikas bei olimpietis Vytautas Janušaitis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ pripažino, kad blogas D.Rapšio tendencijas buvo galima išvysti dar prieš olimpines žaidynes vykusiame Europos plaukimo čempionate.

Pasak plaukiko, D.Rapšys antradienį ryte vykusio finalo metu susidūrė su rimtomis problemomis finiše, o tai nėra įprasta aštuntoje vietoje likusiam panevėžiečiui.

„Apskritai vertinant Dano metus galima teigti, kad tai nėra jo metai. Dano metai buvo prieš dvejus metus, kai jis skynė pergalę po pergalės, tačiau šiemet susiklostė taip, kad Danas buvo šiek tiek lėtesnis ir tai įtakojo, kad jis neužėmė aukštesnės vietos.

Tai sportas – ne pasaulio pabaiga.

Visi tikėjomės, kad Danas gali iškovoti medalį, tačiau šiai dienai įvyko taip, kad kiti septyni sportininkai buvo geresni.

Sportininko gyvenimas yra dinamiškas. Gaila, kad būtent taip nutiko svarbiausiame gyvenimo starte, nes jis plaukiko brandoje, visi norėjome, kad būtų geriau.

Mane labai nugąsdino Europos čempionatas, ypač 400 m plaukimo varžybos. Tąsyk jis plaukė ne taip, kaip mes buvome įpratę matyti. Man labai nepatiko tas Europos čempionatas.

Nesakau, kad tai turėjo būti auksinis plaukimas, tačiau tos tendencijos matėsi. Mes įpratę, kad Danas stipriai pradeda ir dar stipriau finišuoja, tačiau finišas buvo labai sunkus. Tokiame lygyje turi būti ne toks finišas.

Danas bandė išsidėstyti tolygiai, tiesiog kiti sportininkai buvo greitesni. Tai buvo rytinis finalas, o mes įpratę finalus plaukti finale. Danas nesitikėjo, kad palyginti su pusfinaliu visi varžovai taip visi pagreitės.

Neabejoju, kad Daną matysime kitose žaidynėse. Aš karjerą baigiau 31-erių ir labiau jaučiausi senas, nes tu žinai, kad nebeeini jaunyn. Manau, kad Danas turi daug motyvacijos ir norės reabilituotis“, – laidoje „Nauja diena“ teigė V.Janušaitis.

Džiugino lietuvaitės spindesys

Jei prieš Tokijo olimpines žaidynes daugelis Lietuvos sporto sirgalių plaukimo dvikovose labiausiai linksniavo D.Rapšio pavardę, tai po šių žaidynių šalies plaukimo padangėje suspindo dar viena žvaigždutė.

19-metė Kotryna Teterevkova savo debiutinėse olimpinėse žaidynėse sugebėjo prasibrauti į 100 m plaukimo krūtine pusfinalį.

Su Rūta Meilutyte lyginama jauniausia šalies olimpietė distanciją įveikė per 1 min. 06,82 sek. ir pagerino savo asmeninį rekordą.

„Labai pradžiugino rezultatas. Iki olimpinių žaidynių planavau užfiksuoti normatyvą, bet padariau per olimpiadą. Džiaugiuosi“, – šypsenos veide po sėkmingo atrankos plaukimo savaitgalį neslėpė K.Teterevkova.

Tokiu pasirodymu džiaugėsi ne tik plaukikė, bet ir trenerė L.Mažutaitienė. Plaukimo specialistė pridūrė, kad su atrankos plaukimu jaunoji olimpietė įrodė visiems, kad jos vieta buvo Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Labai džiaugiamės Kotrynos pasirodymu. Į olimpiadą ji išvyko ne su olimpiniu normatyvu, o kaip su geriausio rezultato taisykle. Ji dirbo labai sunkiai, visą laiką treniravosi ne savo namuose.

Ji labai atsidavusi darbui ir plaukimui. Faktas, kad Tokijuje ji sugebėjo savo rezultatą pasigerinti per pusę sekundės – čia yra „vau“.

Kotryna visam pasauliui įrodė, kad yra verta ten būti ir jos vieta buvo Tokijuje. Tai yra nuostabu. Už Kotryną tiesiog šokinėjome iš džiaugsmo ir siuntėme linkėjimus jos treneriui.

Labai džiaugiuosi už ją, šis progresas ir šuolis yra nuostabus. Mums visiems tai lyg medus“, – džiaugsmu tryško plaukimo specialistė.

Ji taip pat pridūrė, kad puikia darbo etika pasižyminčiai plaukikei šis pasirodymas olimpinėse žaidynėse pridės dar daugiau motyvacijos ir pasitikėjimo savimi.

„Vyksta mokslo pažanga, tobulėja technikos analizė. Sunku pasakyti, kur yra jos lubos. Kotryna dar labai jauna, ji tvirtėja psichologiškai.

Sutvirtėjus atsiranda branda ir nebereikia atrasti savyje jokių naujienų, o užtenka laikytis nubrėžtos disciplinos. Linkiu jai didžiulės sėkmės, kai buvo padarytas toks šuolis – tai jai pridės daugiau motyvacijos“, – kalbėjo R.Mažutaitienė.

Pasirodymus vertina gerai

Lietuvos plaukikams dar liko keli startai Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Andriaus Šidlausko laukia 200 m plaukimo krūtine pusfinalis, krūtine 200 m distancijoje taip pat plauks K.Teterevkova, D.Rapšys kovos 200 m kompleksiniu stiliumi rungtyje, o Lietuvos plaukikų pasirodymą Tokijuje vainikuos kombinuota 4x100 m plaukimo estafetė, kurioje dalyvaus D.Rapšys, Andrius Šidlauskas, Simonas Bilis ir Deividas Margevičius.

Vargu, ar šiose rungtyse Lietuvos atstovams pavyks nuskinti olimpinį medalį, tačiau apibendrindama visą Lietuvos olimpinės plaukimo rinktinės pasirodymą R.Mažutatienė teigė, kad pagal esamą situaciją lietuvių plaukikų pasirodymus Tokijuje galima vertinti gerai.

„Visi norime, kad būtų kuo geriau. Tikrai Lietuva laukė to medalio, tikėjomės jo, bet yra kaip yra.

Turėjome labai sunkų pasiruošimo sezoną, jis susijaukė, prasidėjo pandeminiai dalykai.

Viskas, kas buvo galima padaryti, išėjo geriausiai. Kiekvienas plaukikas Tokijuje stengėsi ir pademonstravo geriausią, ką galėjo“, – kalbėjo plaukimo trenerė.

Kol kas Lietuvos olimpinė rinktinė savo kraityje neturi nė vieno medalio.

Tokijo olimpinės žaidynės vyks iki rupjūčio 8 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.