EUROLYGA 2023

Vilniuje startuoja Europos rankų lenkimo čempionatas

Antradienį Vilniuje prasideda 30-asis Europos rankų lenkimo čempionatas. Tokio rango varžybos mūsų šalyje vyksta ketvirtą kartą.

Šeimininkai nusiteikę nebūti labai svetingi.<br>D.Kibirkšties nuotr.
Šeimininkai nusiteikę nebūti labai svetingi.<br>D.Kibirkšties nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-26 13:20

Iki sekmadienio vyksiančiose varžybose savo jėgas kaire ir dešine ranka demonstruos įvairių amžiaus grupių sportininkai – jauniausiems Europos čempionato dalyviams – 15 metų, o tarp beveik 500 atletų bus galima pamatyti beveik visas ryškiausias šios sporto šakos žvaigždes. Šiandien kovas kairiąja ranka pradės U16, U18 ir U21 amžiaus grupėse dalyvaujantys jaunimo atstovai. Rytoj tų pačių amžiaus grupių atletai varžysis dešiniąja ranka. Ketvirtadienį į kovą stos neįgalieji sportininkai ir meistrų grupės atstovai: jie išmėgins jėgas kairiąja ranka, o penktadienį tų pačių grupių atstovai išsiaiškins, kieno dešinioji ranka yra stipresnė. Šeštadienį ir sekmadienį vyks suaugusiųjų visų amžiaus grupių varžybos – iš pradžių kairiąja ranka, o sekmadienį – dešiniąja. Čempionato kovos vyks Lenkų kultūros namuose, sostinės Naugarduko g. 76.

Šeimininkai nusiteikę nebūti labai svetingi

Į Lietuvą atvyko sportininkai iš 22 valstybių. Europos šalių rankų lenkimo sportininkai yra vieni stipriausių pasaulyje, tačiau dėl pasaulį sukausčiusios pandemijos į mūsų šalį susirinko ne visi pajėgiausi atletai. Kaip teigė vienas pagrindinių varžybų organizatorių, Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos prezidentas Vydas Mikelionis, jeigu ne pandemija į Vilnių turėjo atvykti apie 800-1000 sportininkų. Deja, realybė pakoregavo ir sportininkų planus, tad šiose žemyno pirmenybėse dalyvių bus mažiau. Neatvyko vienų stipriausių pasaulyje Rusijos ir Turkijos rinktinių atstovai, tačiau mūsų šalies sostinėje pamatysime pajėgius Ukrainos, Bulgarijos, kitų šalių rankų lenkimo sporto atletus.

Šeimininkų delegacija bus ypač gausi: Lietuvos garbę įvairiose amžiaus grupėse ir svorio kategorijose gins 62 sportininkai ir sportininkės. Pasak V. Mikelionio, tikimasi, kad komandinėje įskaitoje Lietuvos sportininkai turėtų patekti tarp trijų pajėgiausių šiame čempionate dalyvausiančių komandų. Iš tiek komandos narių laukiama tikrai gausaus medalių derliaus. V. Mikelionis prasitaria: „Manau, kad 10-12 medalių tikrai bus“.

Favoritė – daugkartinė pasaulio ir Europos čempionė

Bene ryškiausia mūsų komandos žvaigždė – daugkartinė pasaulio ir Europos čempionė Eglė Vaitkutė. Ji dalyvaus 80+ kg svorio kategorijos varžybose. Be jos šalies moterų komandoje yra Kristina Teresienė, Neringa Lukaševičiūtė, Gintarė Tarasaitienė, Gabrielė Butautaitė ir Lina Šlimienė.

E. Vaitkutė jau daug metų vadinama bene stipriausia pasaulio rankų lenkimo sportininke, tikimasi, kad būtent ji ir Lietuvoje prasidėjusiame čempionate iškovos aukso medalius abiejose įskaitose – ir kairiąja, ir dešiniąja ranka.

Vyrų rinktinėje irgi netrūksta pajėgių atletų. 80 kg svorio kategorijoje medalių laukiama iš kuršėniškio Šarūno Manarkos, brolių Ediko (110+ kg) ir Roko (90 kg) Petkų, mažeikiečio Lauryno Bučio (110 kg), Mindaugo Tarasaičio (70 kg).

Patys pirmieji kovas antradienį pradeda jauniausi atletai: Lietuvos rinktinės garbę gina Gabrielius Ruzas ir Liutauras Kazlauskas, U18 amžiaus grupės svorio kategorijose nuo 55 iki 80+ kg kovos Povilas Mažrimas, Vytaras Alekna, Jonas Stankus, Armandas Blaževičius, Dovydas Andriukaitis ir Gintaras Švelnys.

U21 amžiaus grupėje pamatysime dvi Lietuvos atstoves – Pauliną Mickutę ir Ramintą Perminaitę bei 14 skirtingose svorio kategorijose dalyvausiančių vaikinų.

Pasak Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos vadovo, stipriausi šios sporto šakos atletai – iš mažesnių Lietuvos miestų. Tačiau po 2014 metais Vilniuje surengto pasaulio čempionato gerokai padidėjo susidomėjimas šia sporto šaka ir sostinėje, todėl Vilniuje irgi jau atsiranda pajėgių atletų.

Dėl COVID-19 varžybos vyksta be žiūrovų

Galiojanti tvarka užkirto galimybę Lietuvos sporto aistruoliams savo akimis pamatyti stipriausius Europos šios sporto atletus. Tačiau tikri šios sporto šakos entuziastai galės stebėti tiesiogines varžybų transliacijas.

Pasak čempionato organizatoriaus, galimybę kokybiškai pasiruošti ir surengti šias varžybas padėjo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos finansinė parama, renginį parėmė ir Vilniaus miesto savivaldybė. Tikimasi, kad pusė tūkstančio atletų ir nemažas būrys personalo iš Lietuvos sostinės išsiveš tik pačius geriausius įspūdžius. Europos čempionatas Vilniuje rengiamas jau ketvirtą kartą, Lietuvos sostinėje yra vykusios ir pasaulio pirmenybės, tad Lietuvos rankų lenkimo sporto federacija tikrai turi pakankamai patirties. O su pandeminiais iššūkiais kovoti varžybų organizatoriai jau įprato: „ Vykdome visus reikalavimus, tačiau jie nėra kažkuo ypatingi: sportininkai ir iš kitų šakių yra pripratę prie tvarkos sporto renginiuose. Todėl manome, kad sportinė renginio dalis bus aukščiausio lygio, o su žiūrovų stygiumi tribūnose turime susitaikyti – juk ir olimpinėse žaidynėse tvarka buvo panaši“, – sako pagrindinis čempionato organizatorius.

Dėmesys – teisėjavimui ir naujovėms

Europos rankų lenkimo čempionatas Vilniuje – ne tik varžybos. Pasak V. Mikelionio, į Lietuvos sostinę atvyksta ir geriausi šios sporto šakos teisėjai, nacionalinių federacijų ir tarptautinių organizacijų vadovai. Lapkritį Rumunijos sostinėje Bukarešte vyks pasaulio rankų lenkimo čempionatas, tad teisėjų kvalifikacijos seminaras, diskusijos apie šios sporto šakos perspektyvas irgi lems, kokia kryptimi judės rankų lenkimo sporto šaka. Konferencijos ir seminarai, dar iki pirmųjų sportinių dvikovų įvykę Vilniuje, leido teisėjams pakelti savo kvalifikaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.