EUROLYGA 2023

Pekino pasiruošimą žiemos olimpiadai gaubia pilki debesys: viruso baimė, sniego trūkumas ir politinis dūris

Nors Kinijos valdžios atstovai prižadėjo, kad 2022 m. Pekino žiemos olimpiada vyks saugiai, nerimo dėl koronaviruso omikron atmainos kyla vis daugiau.

 Pekino pasiruošimą žiemos olimpiadai gaubia pilki debesys: viruso baimė, sniego trūkumas ir politinis dūris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pekino pasiruošimą žiemos olimpiadai gaubia pilki debesys: viruso baimė, sniego trūkumas ir politinis dūris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
2022 metų Pekino žiemos olimpinės žaidynės.<br>AP/Scanpix nuotr.
2022 metų Pekino žiemos olimpinės žaidynės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 5:58 PM

Iki žaidynių, kurios prasidės vasario 4-ąją, lieka trys savaitės, o Kinijos valdžia susiduria su trukdžiais, kurie gali apsunkinti kovą su virusu. Ir tai dar nėra viskas, dėl ko nerimaujama Kinijoje. Žiemos olimpiadai skirtose trasose trūksta sniego, maža to, Kinijos diplomatai nespėja atremti užsienio valstybių boikoto, kai į žaidynes atsisako vykti šalių oficialūs atstovai.

„The Washingtone Post“ žurnalistė Lily Kuo kelia svarbiausius klausimus prieš artėjančias žaidynes.

Kaip omikron atmaina paveiks olimpines žaidynes?

Daugiau nei 3 tūkst. sportininkų, žurnalistų ir rinktinių atstovų net 19 dienų gyvens Pekino olimpiados ritmu. Visi dalyviai gyvens „uždaroje“ olimpinėje erdvėje, o suvaržymai dėl koronaviruso bus dar griežtesni nei Tokijo vasaros žaidynių metu. Uždara erdvė, kuri jungs visas olimpiados arenas ir trasas nuo išorinio pasaulio, bus ypatingai prižiūrima, joje kursuos tik specialus transportas. Atletai, kurie pažeis taisykles, bus diskvalifikuoti iš olimpiados.

Visi dalyviai privalės būti pilnai paskiepyti, nes kitu atveju jiems teks karantinuotis. Be to, visiems dalyviams teks kasdien testuotis, o kaukes nešioti net ir lauke. Žaidynes gyvai stebės tik kinai, tačiau jie negalės griausmingai rėkauti ar sirgti už savus, mat juos išmes iš žaidynių.

Kai kuriuose Kinijos miestuose jau įvesti griežti karantinai, gyventojai negali palikti namų, išeiti į parduotuvę ar pasiekti gydymo įstaigų.

Ar bus užtektinai sniego?

Žaidynių organizatoriai susiduria su sunkumais, mat sniego nėra tiek, kiek reikėtų. Teigiama, kad beveik visose trasose prireiks dirbtinio sniego ir ledo. Vien kalnų slidinėjimo trasai reikės daugiau nei 1 mln. kubinių metrų sniego.

Šiuo metu kinai dirba kiekvieną dieną, kad parengtų standartus atitinkančią sniego kokybę. Kol kas tai kelia susirūpinimą, o kinai sulaukia vis daugiau spaudimo iš oficialių olimpiados asmenų.

Be to, patys kinai prisižadėjo, kad olimpiada bus tvari, naudos atsinaujinančius išteklius, tačiau jau dabar aišku, kad pilnai ištesėti pažado nepavyks.

Kiek bus leidžiama žurnalistams?

Kol kas žaidynių organizatoriai prižadėjo, kad žurnalistai turės visišką laisvę dirbti žaidynėse ir informuoti visuomenę apie joje vykstančius dalykus, tačiau abejonių, ar tai tiesa, vis tiek kyla.

Nors Tarptautinis olimpinis komitetas įsakė kinams pamiršti visus jiems įprastus ribojimus, susijusius su žurnalistų cenzūra, vietiniai žurnalistai netiki, kad jiems bus suteikta visiška laisvė.

Organizacinis komitetas taip pat pažadėjo, kad dalyviai turės nevaržomą prieigą prie interneto Kinijoje, kur pagrindinės Vakarų naujienų agentūros, „Google“ ir socialinės žiniasklaidos svetainės, tokios kaip „Twitter“, „YouTube“ ir „Facebook“, yra užblokuotos sistemoje, vadinamoje „Didžiąja užkarda“. Panašūs patikinimai buvo pateikti ir 2008 m. Pekino vasaros olimpinėse žaidynėse, tačiau tame renginyje dalyvavę žurnalistai skundėsi apribota prieiga.

Ar sportininkai galės laisvai reikštis olimpiados metu?

TOK taip pat pažadėjo, kad sportininkai galės laisvai reikšti mintis visos olimpiados metu. Jie galės kritikuoti, girti ir kitaip kalbėti apie Kinijos veiksmus Honkonge ar kitas krizes, kurias išgyvena kinai.

Visgi vietos valdžia labai jautriai reaguoja į kritiką.

„Užsienio sportininkai atsidūrė keblioje situacijoje, kai turi manevruoti tarp savo įsitikinimų ir rėmėjų norų, kurie kartais prasilenkia“, – teigė Kinijos visuomenės tyrinėtoja Angeli Datt.

Kokias pasekmes sukels Vakarų atstovų boikotas?

JAV, Kanada, Didžioji Britanija ir kitos valstybės pareiškė, kad savo valdžios atstovų į olimpiadą neatsiųs. Tai lėmė žmogaus teisių pažeidimai ir pastarojo meto Kinijos valdžios veiksmai užsienio politikoje.

Tiesa, boikotas neapima sportininkų ir vargu ar sužlugdys žaidynes. Vis dėlto Pekinui, pasaulio politikos žaidėjui, tai yra labai gėdingas dūris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.