EUROLYGA 2023

Europos komandos išsidalino kelialapius į pasaulio rankinio čempionatą

Savaitgalį paaiškėjo dar aštuonios komandos, kurios 2023 metų sausį keliaus į pasaulio vyrų rankinio pirmenybes. Europos zonos atrankos turnyre kelialapius į Švediją ir Lenkiją iškovojo Kroatijos, Serbijos, Juodkalnijos, Vokietijos, Vengrijos, Portugalijos, Islandijos ir Šiaurės Makedonijos rankininkai.

 Europos komandos išsidalino kelialapius į pasaulio rankinio čempionatą<br> IMAGO/Jan Huebner/Scanpix nuotr.
 Europos komandos išsidalino kelialapius į pasaulio rankinio čempionatą<br> IMAGO/Jan Huebner/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2022, 11:05 PM

Laimėti atrankos turnyro antrojo atkrintamojo etapo mačus pavyko ne visiems favoritams. Didžiausią staigmeną pateikė Serbijos rinktinė, kuri nugalėjo Slovėnijos komandą.

Savaitės viduryje serbai netikėtai nugalėjo varžovų arenoje, o per atsakomąsias rungtynes namie dar sykį laimėjo tokiu pačiu skirtumu 23:20.

Nors Serbijos rankininkai beveik visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo, antrojo kėlinio viduryje jų sirgaliai išgyveno kelias didelio nerimo minutes, nes Slovėnijos komanda išsiveržė į priekį dviejų įvarčių skirtumu. Vis dėlto Serbijos rinktinė atsitiesė ir susigrąžino žaidimo gijas į savo rankas.

Praėjusiame atrankos etape Lietuvos rankininkus eliminavusi Izraelio rinktinė atsitrenkė į Vengrijos kliūtį. Nors izraeliečiai per pirmąsias rungtynes namie užkūrė varžovams pirtį ir pralaimėjo tik vieno įvarčio skirtumu, Vengrijoje viskas stojo į savo vietas. Vengrai nė sykio neleido svečiams išsiveržti į priekį, o iškart po pertraukos pradėjo didinti persvarą ir įtikinamai nugalėjo 31:22.

Pateikti staigmenas taip pat kėsinosi Nyderlandų ir Graikijos rinktinės. Vis dėlto joms nepavyko išsaugoti per pirmąsias rungtynes įgytos persvaros.

Metų pradžioje Europos pirmenybių atradimu tapusi Nyderlandų komanda ketvirtadienį išvykoje nelauktai trijų įvarčių skirtumu nugalėjo portugalus. Vis dėlto sekmadienį Portugalijos rankininkai su kaupu atsiskaitė Nyderlanduose, kur šventė pergalę 35:28. Graikai nusivežė dvejų įvarčių atsargą į Juodkalniją, bet varžovų aikštėje pralaimėjo 25:33.

Atkakliausiai šiame etape kovojo Šiaurės Makedonijos ir Čekijos rankininkai. Pirmosios rungtynės Čekijoje baigėsi lygiosiomis, o sekmadienį Skopjėje beveik visas rungtynes nedideliu skirtumu pirmavę makedonai išplėšė pergalę 27:25. Šias rungtynes stebėjo beveik septyni tūkstančiai sirgalių. Tai – didžiausias skaičius atrankos turnyre.

Kroatai, islandai ir vokiečiai užduotį išsprendė be didelio vargo. Šios komandos susikrovė solidžią persvarą dar per pirmąsias rungtynes, o šeštadienį antrą kartą nugalėjo varžovus. Kroatija namie sutriuškino Suomiją 36:22, Islandija savo aikštėje aiškiai pranoko Austriją 34:26, o Vokietija išvykoje nugalėjo Farerų Salas 33:27.

Belgijos rinktinei antrajame atkrintamajame etape žaisti nereikėjo. Belgai turėjo susitikti su Rusijos komanda, tačiau šios šalies rankininkai pašalinti iš visų oficialių tarptautinių varžybų. Belgai kelialapį užsitikrino, kai pirmajame atkrintamajame etape nugalėjo Slovakijos rinktinę. Belgijos rinktinė pasiekė istorinį rezultatą. Belgai pasaulio pirmenybėse dalyvaus pirmą kartą. Beje, Belgijos rankininkai iki šiol nė karto nežaidė ir Europos pirmenybėse.

Vos antrą kartą į pasaulio pirmenybes pateko Juodkalnija, penktą kartą – Serbija ir Portugalija, devintą kartą – Šiaurės Makedonija.

Tiesa, portugalai ir makedonai rungtyniavo praėjusiame turnyre, o juodkalniečiai ir serbai į pasaulio čempionatą grįš po pertraukos.

Kitos kelialapius iškovojusios komandos yra nuolatinės pasaulio pirmenybių dalyvės. Vokietija varžysis 27-ąjį kartą, Vengrija ir Islandija – 22-ąjį, Kroatija – 15-ąjį.

Pasaulio pirmenybės vyks 2023 metų sausio 11-29 dienomis Švedijoje ir Lenkijoje. Grupių varžybas priims keturi Švedijos (Gioteborgas, Jonšiopingas, Kristianstadas, Malmė) bei trys Lenkijos (Krokuva, Katovicai, Plockas) miestai, o atkrintamosiose varžybos vyks Gdanske ir Stokholme. Švedijos sostinėje bus žaidžiamos finalo rungtynės.

Abi šeimininkės Švedija ir Lenkija bei 2021 metų pasaulio čempionė Danija į stipriausių planetos komandų turnyrą pateko be atrankos.

Dvylika kelialapių rankininkai išsidalino per žemynų pirmenybes. Šių metų pradžioje Europos pirmenybėse kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovojo Ispanija, Prancūzija ir Norvegija, Pietų ir Centrinės Amerikos pirmenybėse – Brazilija, Argentina, Čilė ir Urugvajus, Azijos pirmenybėse – Kataras, Bahreinas, Saudo Arabija, Iranas ir Korėja.

Metų pradžioje taip pat turėjo vykti Afrikos pirmenybės, bet jos buvo nukeltos į liepos mėnesį ir perkeltos iš Maroko į Egiptą. Ten bus kovojama dėl penkių kelialapių į pasaulio pirmenybes.

Vasarą taip pat įvyks Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių pirmenybės. Šiam regionui skirtas tik vienas kelialapis, dėl kurio rankininkai varžysis Mechike.

Pasaulio pirmenybių dalyvių sąrašą papildys dar dvi komandos, kurioms Tarptautinė rankinio federacija (IHF) skirs vardinius kvietimus.

Antrojo atkrintamojo etapo antrosios rungtynės

Kroatija – Suomija 36:22 (18:10). Maričius 7 / Syrjala 5. Varaždinas. 4500 žr. Pirmosios rungtynės 34:21.

Serbija – Slovėnija 23:20 (10:8). Iličius 4, Radivojevičius 4 / Bombačas 6. Kragujevacas. 3500 žr. Pirmosios rungtynės 34:31.

Islandija – Austrija 34:26 (19:15). Elissonas 8 / Wagneris 6. Hafnarfjorduras. 1800 žr. Pirmosios rungtynės 34:30.

Vengrija – Izraelis 31:22 (15:13). Szita 6, Ancsinas 6 / Lumbroso 7. Tatabanja. 5000 žr. Pirmosios rungtynės 33:32.

Farerų Salos – Vokietija 27:33 (16:15). Ellefsenas 9 / MErtensas 5, Witzke 5. Torshaunas. 1698 žr. Pirmosios rungtynės 26:34.

Nyderlandai – Portugalija 28:35 (15:17). Smitsas 8 / Costa 10. Eindhovenas. 2400 žr. Pirmosios rungtynės 33:30.

Juodkalnija – Graikija 33:25 (16:12). Vujovičius 9 / Tziras 8. Podgorica. 5000 žr. Pirmosios rungtynės 23:25.

Šiaurės Makedonija – Čekija 27:25 (14:12). Kuzmanovskis 9 / Pirochas 5, Hrstka 5. Skopjė. 6963 žr. Pirmosios rungtynės 24:24.

Belgija – Rusija 20:0 (be žaidimo).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.