EUROLYGA 2023

ATP ir WTA stojo į rusų bei baltarusių pusę – Vimbldonas taps parodomuoju turnyru

Reaguodami į Rusijos ir Baltarusijos žaidėjų draudimą dalyvauti Vimbldono turnyre ATP ir WTA priėmė sprendimą atimti reitingo taškus iš varžybų.

 ATP ir WTA stojo į rusų bei baltarusių pusę<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 ATP ir WTA stojo į rusų bei baltarusių pusę<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 10:48 PM

Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams buvo uždrausta dalyvauti šių metų Vimbldono turnyre dėl invazijos į Ukrainą, o tokį sprendimą kritikavo ir WTA, ir ATP.

Vimbldono pirmininkas Ianas Hewittas teigė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė nepaliko jiems „tinkamos alternatyvos“, kaip tik uždrausti Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams dalyvauti šių metų čempionatuose.

I.Hewittas teigė, kad buvo likusios tik dvi galimybės – visiškas draudimas arba privertimas žaidėjus pasirašyti deklaracijas, smerkiančias invaziją į Ukrainą.

Teniso pasaulio žvaigždės – Andy Murray, Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius pasisakė prieš tokį draudimą.

„Bet kokios tautybės žaidėjų galimybė dalyvauti turnyruose yra užtarnautos pagal nuopelnus ir be diskriminacijos – tai mūsų turo pagrindas.

Vimbldono sprendimas uždrausti Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams šią vasarą rungtyniauti Didžiojoje Britanijoje pažeidžia šį principą ir ATP reitingo sistemos vientisumą. Tai taip pat nesuderinama su mūsų reitingų susitarimu.

Nesikeičiant aplinkybėms, su dideliu apgailestavimu ir nenoru nematome kitos išeities, kaip tik pašalinti ATP reitingo taškus iš Vimbldono 2022 metais.

Mūsų taisyklės ir susitarimai egzistuoja siekiant apsaugoti žaidėjų, kaip visumos, teises. Vienašaliai tokio pobūdžio sprendimai, jei į juos neatsižvelgiama, sukuria žalingą precedentą likusiai turo daliai. Diskriminacija dėl atskirų turnyrų yra tiesiog nenaudinga kelionėje, kuri vyksta daugiau nei 30 šalių.

Labai vertiname savo ilgalaikius santykius su Vimbldonu ir LTA („Lawn Tennis Association“) ir nenuvertiname sunkių sprendimų, su kuriais susiduriame reaguodami į naujausius Didžiosios Britanijos vyriausybės nurodymus.

Tačiau pažymime, kad tai buvo neoficialus nurodymas, o ne mandatas, siūlantis alternatyvų variantą, kuris būtų palikęs sprendimą atskiriems žaidėjams, kurie varžosi kaip neutralūs sportininkai, pasirašius pasirašytą deklaraciją.

Mūsų vidinės diskusijos su paveiktais žaidėjais iš tikrųjų leido mums padaryti išvadą, kad tai būtų buvęs priimtinesnis turo pasirinkimas.

Mes ir toliau tikimės tolesnių diskusijų su Vimbldonu, kurių rezultatas bus priimtinas visiems suinteresuotiesiems. Žvelgiant plačiau, manome, kad šis klausimas dar kartą pabrėžia vieningos profesionalaus teniso valdymo struktūros poreikį, kad tokio pobūdžio sprendimai būtų priimami bendrai“, – savo pranešime skelbė ATP.

Nedelsiant į tokį sprendimą sureagavo Didžiosios Britanijos Skaitmeninių technologijų, kultūros, žiniasklaidos ir sporto reikalų sekretorė Nadine Dorries. Ji kritikavo šį sprendimą ir pareiškė, kad jis nesiunčia teisingos žinios Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Tarptautinė sporto bendruomenė pagrįstai greitai ėmėsi veiksmų ir susivienijo, kad pasmerktų neteisėtus ir barbariškus Putino veiksmus Ukrainoje.

Atsižvelgiant į sporto ir kultūros organų svarbą atstumiant Rusijos vyriausybę nuo pasaulio, mes tvirtai remiame sprendimą, kurį priėmė Vimbldonas ir LTA, siekdami ginti tai, kas yra teisinga.

Labai apgailestaujame dėl šiandieninio sprendimo ir raginame ATP apsvarstyti savo poziciją dėl reitingo taškų čempionatuose. Tai nesiunčia teisingos žinios nei Putinui, nei Ukrainos žmonėms“, – teigė N.Dorries.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.