EUROLYGA 2023

Istoriniai metai Lietuvos ledo ritulio teisėjams: paskyrimus gavo visi tarptautinės kategorijos arbitrai

2021–2022 metų sezonas ledo ritulio pasaulyje buvo įsimintinas ne tik dėl istorinių Lietuvos vyrų ir moterų rinktinių pasiekimų: šį sezoną savo pasirodymais galėjo džiaugtis ir Lietuvos ledo ritulio arbitrai. Pirmą kartą per šalies istoriją, visi Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) tarptautinę kategoriją turintys teisėjai gavo galimybę teisėjauti tarptautiniuose turnyruose.

Tarptautinę kategoriją turintys teisėjai gavo galimybę teisėjauti tarptautiniuose turnyruose.  <br>Hockey.lt nuotr.
Tarptautinę kategoriją turintys teisėjai gavo galimybę teisėjauti tarptautiniuose turnyruose.  <br>Hockey.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 10:19 AM

Po dviejų metų, per kuriuos, dėl COVID-19 viruso, tarptautiniai ledo ritulio turnyrai beveik nevyko, o pasaulio čempionatai buvo atšaukti, šiemet ledo ritulio pasaulis pagauliau sugrįžo į įprastą ritmą. Sustojęs ledo ritulio pasaulis skaudžiai atsiliepė ir Lietuvoje dirbantiems teisėjams: per du metus tik pora Lietuvos arbitrų turėjo galimybę padirbėti tarptautinių dvikovų metu, o didžioji dauguma teisėjų turėjo tenkintis darbu vien tik Lietuvoje.

Šiemet ledo ritulio pasaulio sienoms vėl atsidarius, mūsų šalies teisėjai pasistengė išnaudoti atsivėrusias galimybes. Pirmą kartą mūsų šalies istorijoje nebuvo nė vieno tarptautinę kategoriją turinčio Lietuvos arbitro, kuriam nebūtų tekę sezono metu dirbti tarptautiniuose turnyruose.

Tarptautinį sezoną pradėjo Lietuvoje vykęs Kontinentinės taurės pirmojo etapo turnyras, kurio metu Vilniaus „Pramogų“ arenoje ant ledo pasirodė Artiomas Sidorovas, Avgustinas Silinas ir Simas Bakus, vėliau į Baltijos lygos finalinį ketvertą Liepojoje vyko Vitalijus Sevrukas ir Aleksejus Saščenkovas, o Benui Jakšiui sezono metu teko vykti ne tik į Kontinentinės taurės antrojo etapo kovas Rumunijoje, bet ir į Baltijos iššūkio taurės turnyrą Taline.

Lietuvių netrūko ir pasaulio čempionatuose: Vladislovas Rudzinskas dirbo pasaulio jaunių čempionato IIIA divizione Turkijoje, o Laurynas Stepankevičius pasaulio jaunimo čempionato IB divizione Estijoje. Suaugusių lygmenyje Rumunė Maleckienė užėmė teisėjos poziciją IIB divizione Kroatijoje, o toje pačioje valstybėje V. Sevrukas dirbo jau vyrų IIA divizione.

Išskirtiniu šis sezonas tapo linijos teisėjui A. Saščenkovui: jis vieno sezono metu gavo progą padirbėti net dvejuose pasaulio čempionatuose. Iš pradžių jis vyko į Rumuniją dirbti IIA diviziono pasaulio jaunimo čempionate, o vėliau tokio pačio lygmens čempionate jis švilpė jau jaunių lygmenyje Estijoje.

Asociacijos „Hockey Lietuva“ teisėjų vadovas Tomas Lauksėdis atskleidė, jog daugiau galimybių pasirodyti pasaulio čempionatuose lietuviams suteikė kylanti Lietuvos vyrų rinktinės vieta IIHF reitinge.

„Teisėjų kvotos pasaulio čempionatams priklauso nuo to, kokią vietą pasauliniame IIHF reitinge užima Lietuvos vyrų rinktinė. Kuo aukštesnė rinktinės vieta reitinge, tuo daugiau kvotų turi šalis teisėjams vykti į IIHF pasaulio čempionatus ar IIHF organizuojamus tarptautinius turnyrus. Žinoma, teisėjų lygis turi atitikti paskirto turnyro lygį. Šiuo metu įvertinti bendrą vaizdą ir šiemetinį mūsų teisėjų pasirodymą dar negalima: vis dar nėra gauti visų teisėjų įvertinimai iš IIHF“, – apie teisėjus pasaulio čempionatuose kalbėjo T. Lauksėdis.

Lietuvos ledo ritulio arbitrų pripažinimas užsienyje tikrai nėra atsitiktinumas. Jau ne pirmus metus teisėjai dalyvauja įvairiuose seminaruose, o sezono metu kartu su teisėjų vadovu T. Lauksėdžiu jiems tenka dirbti ties klaidų analize stebint rungtynių vaizdo įrašus.

Ne pirmus metus viso sezono metu šalies teisėjai yra vertinami, o po sezono teisėjai pagal reitinguojami pagal surinktą balą. Geriausi šalies teisėjai būna apdovanojami ir prizais, o šįkart apdovanoti buvo geriausiais pagrindiniais teisėjais pripažinti L. Stepankevičius ir B. Jakšys bei dvi pirmąsias vietas linijos teisėjų reitinge užėmę K. Janušauskas ir A. Saščenkovas.

Sezono metu geriausi šalies teisėjai skatinami ir galimybe padirbėti kaimyninėje Latvijoje. Dar 2020 metais Lietuva ir Latvija pasiekė susitarimą dėl teisėjų bendradarbiavimo, bet dėl COVID-19 viruso jis buvo pradėtas vykdyti tik šiemet. Pagal mainų programą Lietuvos teisėjams teko vykti padirbėti aukščiausioje Latvijos lygoje (OHL) bei antroje Latvijos lygoje (JAHL), o latviai dirbo TOPsport Lietuvos ledo ritulio čempionate.

T. Lauksėdžio teigimu, dirbdami Latvijoje teisėjai ne tik įgijo svarbios patirties, tačiau ir įrodė, jog lietuvių teisėjavimo lygis atitinka kaimyninės šalies reikalavimus. Po pasirodymų 2021–2022 metų sezono metu, keliems arbitrams iš Lietuvos mūsų kaimynai pateikė pasiūlymą nuolatos dirbti Latvijos čempionate.

„Prieš 2020–2021 metų sezoną su latviais sukirtome rankomis dėl teisėjų mainų programos, bet COVID-19 viruso situacija sumaišė kortas startuoti tame sezone. Aprimus esamai padėčiai, nuo šio sezono startavome Latvijos OHL ir JAHL čempionatuose. Lietuvos teisėjai Latvijoje dirba aukšto lygio varžybose ir taip pasisemia geros patirties, gauna praktikos. Visą tai jie sėkmingai perteikia dirbdami Lietuvos čempionate bei taip kelia bendrą lygį ir konkurenciją.

Džiaugiamės, kad keli teisėjai gavo pasiūlymus nuolatos dirbti OHL čempionate, o tai parodo, jog jų lygis atitinka Latvijoje keliamus standartus. Planuojama toliau sėkmingai bendradarbiauti su Latvijos federacija ir kelti teisėjavimo lygį Lietuvoje.“

Nepaisant sėkmingai tarptautinėje arenoje Lietuvos vardą garsinančių tarptautinės kategorijos teisėjų, mūsų šalyje vis dar jaučiamas arbitrų trūkumas. Prisijungti prie teisėjų komandos kviečiamas tiek ir jaunimas, tiek ir vyresnio amžiaus ledo ritulio pasaulio žmonės, kuriems bus suteiktos galimybės ne tik realizuoti save užimant itin svarbias pareigas ant ledo, tačiau ir papildoma proga užsidirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?