EUROLYGA 2023

Nuo karo pabėgusi Ukrainos plaukikė I. Kožemiaka atsigauna Lietuvoje: svajoja tęsti karjerą

Vasario 24-ąją prasidėjusi Rusijos karinė invazija privertė į užsienį trauktis labai didelę dalį Ukrainos gyventojų. Tokių karo pabėgėlių skaičius šiuo metu jau vertinamas ne tūkstančiais, o milijonais. Drauge su tautiečiais iš Ukrainos pabėgo ir 16-metė plaukikė Irina Kožemiaka – ukrainietė, kuri kovo 13-ąją su mama atvyko į Kauną ir čia tęsia savo sportinę karjerą.

 I.Kožemiaka.<br> Stopkadras
 I.Kožemiaka.<br> Stopkadras
 I.Kožemiaka.<br> Stopkadras
 I.Kožemiaka.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 12:37 PM, atnaujinta Jun 14, 2022, 12:59 PM

„Kiek man žinoma, padėtis namuose dabar ramesnė, – teigė iš Vyšhorodo miesto, esančio šiaurinėje Kijevo apskrities dalyje, atvykusi I. Kožemiaka. – Nemažai žmonių jau sugrįžo į Kijevą. Bet manau, kad tai nėra gerai – mes nežinome, ką galvoja Rusija.

Kijeve sodina gėles, žydi kaštonai, tačiau Odesoje sprogmuo ką tik pataikė į gyvenamą namą...

Dar prieš kovo 13-ąją visa mano komanda išvyko į Lenkiją, kai kurie į Rumuniją – aš pati nenorėjau važiuoti, nes galvojau, kad viskas greitai baigsis. Taip jau susiklostė, kad man neliko vietos. Išvykau su pažįstamais, kurie turėjo dvi laisvas vietas – man ir mamai. Taip mes atvykome į Kauną.“

Pirmosiomis savaitėmis Lietuvoje Irina jautėsi puikiai – džiaugėsi pabėgusi nuo karo ir turinti galimybę plaukti. Visgi vėliau, kaip prisimena plaukikės treneris Antanas Juodsnukis, psichologinė ukrainietės būklė ėmė prastėti.

„Po dviejų ar trijų savaičių atėjo supratimas, kad jos ne namuose. Tada prasidėjo ir psichologinės problemos, ašaros. Tos pora savaičių, kai visas emocijas reikėjo perlaužti, buvo ypatingai sunkios ir mums, ir Irinai, ir jos mamai. Tai realiai nebuvo mūsų darbas, bet reikėjo tą darbą padaryti“, – prisiminė plaukimo specialistas.

11 treniruočių per savaitę turinti Ukrainos sporto meistrė I. Kožemiaka ateityje tikisi garsinti gimtosios šalies vardą aukščiausio lygio varžybose.

„Tikiuosi kilti vis aukščiau ir aukščiau. Žinoma, norėčiau patekti į Europos ir pasaulio čempionatus, olimpines žaidynes. Mano treneris Lietuvoje pasakė, kad aš galiu būti pirmoji moteris plaukimo istorijoje, kuri greičiau nei per 50 sekundžių įveikia 100 metrų atstumą krauliu. Man ta mintis įstrigo ir labai motyvuoja to siekti“, – kalbėjo ukrainietė.

Kad potencialo plaukti tarptautiniuose baseinuose yra, pritaria ir ukrainietės treneris.

„Jeigu ji susigrąžintų savo geriausius rezultatus, kuriuos buvo įvykdžiusi praėjusiais metais, ką dabar dar sunku pasiekti, bet einame link to... Jei ji plauktų pagal savo geriausius rezultatus, tai ji Lietuvoje trijose distancijose tikrai būtų ant pjedestalo“ – užtikrintai sakė A. Juodsnukis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.