EUROLYGA 2023

Rusijos sporto valdininkai pasiuto išgirdę Th. Bacho siūlymą dėl karą Ukrainoje smerkiančių atletų

Rusijos sportininkai, nepalaikantys šalies invazijos į Ukrainą, gali būti vėl įleisti į tarptautines varžybas. Apie tai neoficialiai užsiminė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas. Jo siūlymas sukėlė piktą Rusijos politikų ir sporto valdininkų reakciją.

 Thomas Bachas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Thomas Bachas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

insidethegames.biz

2022-10-03 14:17, atnaujinta 2022-10-03 14:26

Po Rusijos invazijos į Ukrainą IOC vasarį paskelbė sporto valdymo institucijoms rekomendacijas pašalinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus iš varžybų, tačiau dabar kalbėdamas su Italijos laikraščiu „Corriere della Sera“ Th.Bachas išdėstė kitokį požiūrį.

„Kalbama ne apie tai, kad būtina susigrąžinti Rusiją, – sakė Th.Bachas, atvykęs į Romą. – Kalbama apie tai, kad sportininkai su Rusijos pasu, kurie nepalaiko karo, sugrįžtų į varžybas.

Mes turime dilemą, nes šio karo nepradėjo Rusijos sportininkai.

Tačiau pamatėme, kad kai kurios vyriausybės nebenori gerbti tarptautinio sporto autonomijos.

Todėl turėjome imtis apsaugos priemonių, kad bent šiek tiek sėdėtume vairuotojo vietoje ir neprarastume visos autonomijos.

Kita vertus, mes taip pat turime stebėti, kaip ir kada galime sugrįžti, kad įvykdytume savo misiją, kad visi vėl sugrįžtų ir kokiu formatu.“

Th.Bacho žodžiai iš karto sulaukė atsako Rusijoje.

„Rusijos sportininkai yra patriotai ir neparduoda savo tėvynės, – pareiškė Dmitrijus Černyšenka, kuris buvo 2024 metų Sočio olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas. – Mūsų sportininkai jau keletą metų patyrė išankstinį nusistatymą iš tarptautinių sporto organizacijų, tarp jų ir IOC. Jų pašalinimas iš varžybų tapo apogėjų.

Ką pasiekė mūsų oponentai? Sporto pasaulis neteko objektyvumo, sveikos konkurencijos ir pramogų.“

Dėl Rusijos agresijos palaikymo IOC atėmė iš D.Černyšenkos Olimpinį ordiną po įsiveržimo į Ukrainą.

Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas taip pat kritikavo Th.Bacho komentarus, sakydamas, kad jo pasisakymai „prieštarauja olimpiniams principams“.

„Th.Bacho pastaba prieštarauja olimpiniams principams, nes pagrindinis tarptautinio olimpinio judėjimo uždavinys buvo užtikrinti vienodas sportininkų galimybes dalyvauti olimpinėse žaidynėse, nepaisant jų nuomonės, tradicijų, tikėjimo ar pilietybės, – sakė jis. – Tęsime dialogą su IOC ir tikimės, kad jų pozicija pasikeis.

Tai būtų naudinga tarptautiniam sportui, nes be Rusijos jis negalės sėkmingai vystytis“.

Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Stanislavas Pozdniakovas taip pat kritikavo Th.Bacho pasisakymus.

„Iš IOC prezidento pareiškimo galime daryti išvadą, kad Rusijos sportininkai yra kviečiami keisti savo nacionalinę priklausomybę ir pilietinę poziciją į žeminantį neutralų statusą, kad galėtų pasirodyti. tarptautinėje arenoje.

Sankcijos Rusijos sportui vis dar galioja. Šioje situacijoje, kuri buvo dirbtinai sukurta pagal IOC Vykdomojo komiteto rekomendacijas, mūsų sportininkai yra verčiami pažeisti savo šalies įstatymus ir Olimpinę chartiją“, – teigė rusas.

Th.Bachas pabrėžė, kad dabartinės rekomendacijos dėl sankcijų Rusijos sportininkams vis dar galioja, tačiau pridūrė, kad IOC taip pat turi galvoti apie ateitį.

„Rekomendacijose pokyčių nėra. Esame labai dėkingi tarptautinėms federacijoms, kad jos jų laikosi, – pridūrė Th.Bachas. – Olimpinio judėjimo misija yra prisidėti prie taikos, todėl turime matyti, kaip galime prisidėti prie taikos.

Manau, kad mūsų pagrindinis indėlis yra olimpinės žaidynės ir sportas apskritai, kaip kažkas, kas vis dar vienija žmones ir žmoniją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.