EUROLYGA 2023

Genialus būdas, kaip sužadinti septynmetės dukros meilę futbolui

Dievinate futbolą? Bet kurį pokalbį su nepažįstamaisiais bandote pakreipti futbolo linkme? O vaikai už jūsų hobį jūsų net nekenčia? Siūlome pasiskaityti žymaus britų futbolo žurnalisto Samo Delaney istoriją „The Telegraph“, kaip jis privertė pamilti futbolą savo septynmetę dukrą.

Neįtikėtina, kaip vaikų meilę futbolui gali sužadinti vienas, atrodytų, nereikšmingas dalykėlis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Neįtikėtina, kaip vaikų meilę futbolui gali sužadinti vienas, atrodytų, nereikšmingas dalykėlis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-30 10:23, atnaujinta 2018-01-29 04:52

Tai gali praversti prieš ilgai lauktą įdomią futbolo rungtynių transliaciją, kai vaikai iš visų jėgų bandys atitraukti jus nuo televizoriaus ekranų.

„Sveiki, aš esu Samas Delaney ir aš – priklausomas nuo futbolo. Aš turiu nenormalų poreikį stebėti futbolą, apie jį diskutuoti ir visą laiką apie jį galvoti. Darbo susirinkimuose rimtu veidu stebiu marketingo direktoriaus planus lentoje, tačiau viduje vis svarsčiau, ar Raheemas Sterlingas buvo vertas vietos startinėje anglų sudėtyje.

Mano tėtis taip pat labai domisi futbolu. Tačiau nekaltinu jo dėl savo priklausomybės. Dar kai buvau vaikas, jis stengėsi mano dėmesį nuo futbolo nukreipti prasmingesnei veiklai. Tačiau aš jo neklausiau.

Jei būčiau geras, protingas ir atsakingas tėvas, daryčiau tą patį, ką ir mano tėtis. Bet aš darau priešingai.

Mano dukrelei Coco – beveik septyneri. Ji mano, kad futbolas yra nuobodus. Be to, ji visuomet piktinasi dėl futbolo reikmėms leidžiamų pinigų. Esą verčiau nusivežčiau ją į kino teatrą ar Disneilendą. Blogiausia, kad didžiąją dalį pajamų gaunu apie futbolą rašydamas straipsnius ir rengdamas laidas.

Tačiau kai Coco išgirsta mane per didžiausią pasaulyje sporto radijo stotį „TalkSPORT“, ji pradeda rėkti. Kai tik ji išgirsta mano balsą, kalbantį apie „Premier“ lygos naujienas, ji pravirksta. Tai – pasišlykštėjimo ašaros.

Tai – neteisinga. Aš dirbu sunkiai, kad galėčiau jai daug ką leisti. Stengiuosi su ja leisti laiką, įsitraukiu į visus jos pomėgius. Todėl nusprendžiau priversti Coco pamilti futbolą. Iš pradžių tai nebuvo lengva.

Jai nupirkti „West Ham United“ marškinėliai nesuveikė. Kaip ir sprendimas vežtis ją kartu į mano komandos futbolo rungtynes Uptono parke. Bandžiau jai įsiteikti saldainiais ir užkandžiais, tačiau ji vis tiek skundėsi, kad stadione buvo pernelyg triukšminga ir šalta. Įviliojau ją į svetainę žiūrėti „Sky Soccer Special“ laidą, bet ji brandžiai pareiškė, kad visa laida buvo labai nuobodi.

Pamenu, kad man kažkada futbolas irgi buvo labai nuobodus. Augau su trimis vyresniais broliais, kurie be perstojo žiūrėjo futbolą. Drybsojau ant sofos, kol jie žiūrėjo „didįjį mačą“. Man tuomet buvo aštuoneri. Mama visiškai nesidomėjo futbolu, bet pamačiusi, kad man nuobodu, bandė praskaidrinti mano nuotaiką vieną dieną parnešdama „Panini“ futbolo lipdukų albumą.

Ir visas stebuklas buvo paslėptas būtent lipdukuose. Dėl priežasčių, kurių niekada nepaaiškins net ir mokslininkai, vaikai kažkodėl labiau už viską mylį mažus lipnius paveikslėlius. Aš tiesiog dievinau klijuoti juos į tą reikiamą numerėliu pažymėtą vietą albume.

Bendravimui su kitais vaikais man labai padėjo mainymasis tais lipdukais. Be to, pradėjau skaityti informaciją, kuri būdavo pateikiama kitoje lipduko pusėje. Sužinojau, kur tie futbolininkai gimė, kokioje pozicijoje žaidžia, kiek rungtynių žaidė nacionalinėje komandoje.

Todėl kitą kartą kai žiūrėjau futbolo rungtynes per televiziją, buvo kur kas įdomiau. Atgaminau kai kuriuos faktus, kuriuos perskaičiau kitoje lipdukų pusėje. Netrukus užsitarnavau savo brolių pagarbą.

Prabėgus 30 metų, štai aš čia – didžiąją mano smegenų dalį užpildė bereikšmiai faktai apie FA taurę, kuriuos verčiau būčiau iškeitęs į kitos kalbos mokymąsi.

Bet nupirkau Coco „Panini“ 2014 metų pasaulio futbolo čempionato lipdukų albumą. Ir spėkite. Ji jį dievina! 

Mokykloje ji keitėsi lipdukais su savo draugais. Ji be galo laiminga, kad tuoj užpildėme visą Australijos sudėtį. Ją sužavėjo Brazilijos stadionai. Ir ji jau pradėjo pamatyti tuos faktelius kitoje lipdukų pusėje – ūgį, poziciją, rungtynių rinktinėje skaičių. 

Prieš pasaulio čempionatą ji manęs paprašė nupirkti grupių ir atkrintamųjų varžybų schemą, kurią galėtų užsiklijuoti ant kambario sienos. Jį prašė manęs pasilikti kartu žiūrėti pirmųjų Anglijos rinktinės rungtynių su italais. Ji man to nesakė, bet aš neabejoju, kad ji taip pat svarstė, ar Raheemas Sterlingas galėjo gauti vietą startinėje anglų sudėtyje. 

Ir štai, ratas užsidarė. Šioje situacijoje nėra nugalėtojų. Aišku, išskyrus futbolą.“

S.Delaney receptas „The Telegraph“, kaip priversti vaikus mylėti futbolą:

1. Lipdukai

Vaikai galbūt jau naudojasi „YouTube“, „PlayStation“ ar alpsta dėl „One Direction“, bet jie vis tiek negali atsispirti lipdukų magijai. Vaikams patiems įsigyti lipdukus gal sudėtinga, bet juk tėveliai gali įstengti nupirkti dešimt lipdukų rinkinukų. Įsitraukite!

2. Pompastika

Jums gali pasirodyti, kad vaikai nekreipia dėmesio į materialius dalykus, bet klystate. Tai – 2014-ieji ir vaikai yra nuoširdžiausi vartotojai. Nupirkite jiems marškinėlius, antklodę, priešpiečių dėžutę su mėgstamiausio klubo simbolika ir vaikas šias dovanas priims mirksinčiomis akutėmis.

3. Užkandžiai

Sūrūs, riebūs ir saldūs užkandžiai yra blogybė. Nebent žiūrite futbolą, nes tada staiga visą tai užmirštate. Rungtynių metu užvaldykite vaiką traškučių pakeliu, kolos skardine ar guminukų pakeliu ir per pridėtą kėlinio laiką vaikai jūsų maldaus įsigyti komandos sezono abonementą.

4. Vėlyvi vakarai

Jūsų vaikas skundžiasi, kad visiškai nesidomi pasaulio čempionatu? Bet ar jie žino, kad daugybė čempionato mačų vyks vėlai vakare? Pasakykite jiems, kad tik tikri futbolo sirgaliai gali iki vėlumų žiūrėti futbolo rungtynes ir pamatysite, kaip jie akyse pamils šį staiga nuostabiu tapusį žaidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.