Garsenybių maitintojas Artas Smithas kovoja už gėjų teises

„Žmonės neįvertina maisto galios“, – įsitikinęs amerikietis Artas Smithas (55 m.). Lietuvoje viešėjęs garsus virtuvės vadovas žino, ką kalba. Kulinaro talentas ne tik padėjo užmegzti pažintis su garsiausiais pasaulio žmonėmis, bet ir jį patį pavertė įžymybe, rašo žurnalas „Stilius“.

Artas su savo gera bičiule Oprah Winfrey.
Artas su savo gera bičiule Oprah Winfrey.
„Turiu du Jameso Beardo apdovanojimus – kulinarijos pasaulyje tai prilygsta „Oskarams“. Bet šis apdovanojimas buvo svarbesnis už visus kitus. Nėra nieko svarbiau už vaikus“, – prisipažino A.Smithas.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Turiu du Jameso Beardo apdovanojimus – kulinarijos pasaulyje tai prilygsta „Oskarams“. Bet šis apdovanojimas buvo svarbesnis už visus kitus. Nėra nieko svarbiau už vaikus“, – prisipažino A.Smithas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Prieš keletą metų Artas Smithas (kairėje) susituokė su savo mylimuoju Jesumi Salgueiro.
Prieš keletą metų Artas Smithas (kairėje) susituokė su savo mylimuoju Jesumi Salgueiro.
Artas su savo gera bičiule Oprah Winfrey.
Artas su savo gera bičiule Oprah Winfrey.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2015-09-12 09:56, atnaujinta 2017-10-16 06:13

Lietuvoje šią vasarą viešėjęs trijų kulinarijos knygų autorius neturėjo daug laiko poilsiui. Jis kasdien rengė seminarus Lietuvos virėjams, dalindamasis virtuvės paslaptimis, dėl kurių jo vardas dabar puošia dvidešimt JAV restoranų.

Antrąją kadenciją JAV vadovaujantis prezidentas Barackas Obama – demokratas. Kituose rinkimuose šio posto siekti besitikintis Jebas Bushas (kadenciją baigusio prezidento George’o W.Busho brolis) – respublikonas. Tačiau šis tas juos sieja – abu politikus A.Smithas gali vadinti bičiuliais, abu mėgaujasi jo paruoštais valgiais.

A.Smithas ruošė vakarienę princesei Dianai, Švedijos karaliui Carlui XVI Gustafui, kovos už pilietines teises legendai Nelsonui Mandelai. Tarp geriausių jo draugų – populiarioji JAV TV laidų vedėja Oprah Winfrey, kurios asmeninis virėjas jis buvo daugybę metų. Taip pat dainininkė Lady Gaga, ne tik pakvietusi A.Smithą dalyvauti savo specialiame TV šou, bet ir patikėjusi jam savo tėvų Niujorke atidaryto restorano „Joanne“ virtuvę.

Čikagoje veikiančio A.Smitho restorano „Table Fifty-Two“ feisbuko paskyroje kone kiekvieną savaitę galima rasti vis naujų garsenybių, užsukusių pasimėgauti jo sukurtais patiekalais, nuotraukų. Prieš šešerius metus visa Amerika žavėjosi jo talentu TV šou „Top Chef Masters“.

Sėkmės priežastis? „Nuoširdi meilė savo darbui ir atvirumas. Man niekada nereikėjo pasinaudoti gyvenimo aprašymu. Net didžiausios garsenybės iš tiesų yra paprasti žmonės, vertina nuoširdumą, o gardžiai pavalgyti juk mėgsta visi“, – įsitaisęs patogiame viešbučio „Kempinski“ fotelyje pasakojimą apie savo karjerą pradėjo Charlesas Arthuras (toks visas šio virtuvės vadovo vardas).

Prieš viešnagę Lietuvoje užsukęs į Latviją jis apstulbo sužinojęs, kad būtent Rygoje yra gimęs garsusis baleto artistas Michailas Baryšnikovas.

Šis dar 1974-aisiais į Vakarus pasitraukęs menininkas buvo pirmasis įžymus A.Smitho klientas. Jaunam virėjui tuomet buvo 21-eri.

„Mane netikėtai pakvietė padėti ruošti maisto gubernatoriaus namuose. Pasakė, kad bus ypatingas svečias. Tai buvo Michailas“, – pasakojo A.Smithas.

Jis nė neslepia – greitai suprato, kad ruošti maistą valdžios vyrams ir moterims yra nebloga galimybė plėsti pažintis ir kilti karjeros laiptais.

A.Smithas gamino patiekalus Floridos gubernatoriams Bobui Grahamui ir J.Bushui, taip pelnydamas biografijos eilutes, kurios vėliau labai pravertė.

„Tai paprasta. Dirbdamas su valdžios atstovais įgyji pasitikėjimo ir esi įvertinamas saugumo tarnybų. Tai labai svarbu, kai ateina pasiūlymų dirbti su įtakingiausiais pasaulio žmonėmis.

Pavyzdžiui, princesei Dianai ruošiau valgį Čikagoje ir Vašingtone, nes britų Skotland Jardo pareigūnai atmetė kitų virėjų kandidatūras, o aš buvau įvertintas kaip patikimas. Tai galioja ir dirbantiems su pramogų pasaulio žvaigždėmis – tos durys atsiveria ne visiems“, – pasakojo A.Smithas.

Daug metų, praleistų dirbant garsiajai O.Winfrey, jį suvedė su dešimtimis žymiausių planetos žmonių.

A.Smithas įsitikino, kad gardus maistas yra geriausia jo vizitinė kortelė.

„Pavyzdžiui, su Lady Gaga buvo taip – žinojau, kad ji atvyks filmuotis. Pagalvojau – gerai, ji gastrolių viduryje, bus labai pavargusi. Su savo virėju jos persirengimo kambario stalą prabangiai padengėme gardžiausiais patiekalais, ir draugystė užsimezgė akimirksniu.

B.Obama su žmona Michelle į laidą atvyko, kai jis dar kandidatavo į prezidentus. Oprah pasakė būsimajai pirmajai damai: „Žinote, netrukus jūs jau neturėsite daug laiko gaminti, gal reikėtų, kad tuo pasirūpintų Artas?“

Nors Obamos buvo mano kaimynai, iki tol nebuvome pažįstami. Netrukus kasdienis vaizdelis mano virtuvėje buvo toks – čia pat ruošiamas maistas ir Oprah, ir Obamų šeimai“, – pasakojo virtuvės vadovas, kurio restoraną B. ir M.Obamos pasirinko Valentino dienos vakarienei.

Net dabar, jau pats tapęs įžymybe, jis nepraleidžia progos plėsti pažinčių rato. Kai įsiregistruoja viešbutyje kuriame nors JAV didmiestyje, iškart paklausia, kokios garsenybės jame gyvena, ir pasistengia susipažinti.

„Atvirai kalbant, mane net labiau už Holivudo žvaigždes domina tie, kurie iš tiesų keičia pasaulį.

Su aktoriais dirbti labai smagu. Vieni geriausių mano draugų – karšta Holivudo pora, Sofia Vergara ir Joe Manganiello, kurie tuoksis šį rudenį. Buvau jų sužadėtuvių vakarėlyje – ten buvo ir Demi Moore, Arnoldas Schwarzeneggeris. Šaunūs žmonės.

Tačiau kai buvau Venesueloje, sakiau – gaila, kad neturėjau progos ruošti maisto tos šalies prezidentui Hugo Chavezui – gal jis būtų pakeitęs požiūrį į amerikiečius. Tą patį sakau ir apie Fidelį Castro. Žinau, kad kai kam tai gal skamba beprotiškai.

Gaila, kad niekada gyvenime neturėjau progos susipažinti su Motina Terese. Bet galbūt šį rudenį teks ruošti maistą popiežiui Pranciškui“, – mirktelėjo Artas.

Pokalbio su „Stiliumi“ metu jis vis su kažkuo susirašinėjo trumposiomis žinutėms. Paklausus paaiškėjo, kad žinutes siunčia J.Bushas, – tikėtina, būsimasis kandidatas į JAV prezidentus.

„Aš jam rašau, kad čia nuostabi šalis, o jis klausia, ar mes čia bijome rusiškos meškos. Mes puikiai sutariame jau dvylika metų. Dievinu jo tėvą (kadenciją baigęs prezidentas George’as Bushas. – Red.), bet visiškai nepažįstu jo brolio (kito JAV prezidento G.W.Busho. – Red.). Bet žinau, kad Baltųjų rūmų darbuotojai jį tikrai mėgo, o tai šį tą reiškia“, – pažymėjo A.Smithas.

Ar jam bent sykį drebėjo kinkos iš jaudulio susipažinus su įžymybe?

„O, taip. Kai ruošiau maistą N.Mandelai, O.Winfrey paskui iš manęs juokėsi. Sakė, kai įėjau į studiją, ji nežinojo, ką padarysiu, – nusilenksiu ar priklaupsiu prieš jį.

Bet nieko nuostabaus – tai buvo gyvenimą keičiantis susitikimas. Jis – toks įkvepiantis žmogus.

Kitokia, bet irgi mane labai sujaudinusi akimirka, kai buvome pakviesti gaminti gedulingų pietų po garsios rašytojos Mayos Angelou laidotuvių. Jos dėka irgi pasikeitė daugelio žmonių gyvenimas“, – pasakojo A.Smithas.

Viešnagė Lietuvoje jam irgi padovanojo nemažai atradimų – nuo keptos duonos su sūriu iki puikaus meksikietiškos virtuvės restorano, kurį surado Kaune.

„Visur, kur valgiau, buvo labai gardu. Be to, visur puikus aptarnavimas. Man pasirodė, jog lietuviai – kuklūs ir klausimų užduoti vengiantys žmonės, tačiau akivaizdu, kad jiems viskas įdomu“, – sakė virtuvės vadovas.

Tiesa, virtuvės šedevrai nėra vienintelė tema, kuria jis gali kalbėti ilgai ir aistringai.

A.Smithas yra pagarsėjęs kovos už lytinių mažumų teises aktyvistas. Prieš keletą metų jis susituokė su savo mylimuoju – dailininku Jesumi Salgueiro. Į JAV institucijų remiamas kulinarines keliones, kurių metu Artas jau aplankė kelias dešimtis šalių, jis visada leidžiasi su J.Salgueiro, dviese jie viešėjo ir Lietuvoje.

Pora yra įsivaikinusi keturis vaikus – 6, 7, 9 ir 12 metų brolius ir seseris, kurie kitu atveju būtų patekę į skirtingas šeimas ar globos institucijas. A.Smithas įsitikinęs – teisę tuoktis ir įsivaikinti lytinių mažumų poros privalo turėti visame pasaulyje.

Šių metų pavasarį Čikagoje Artas ir Jesus per iškilmingą ceremoniją buvo paskelbti Metų įsivaikinusiais tėvais.

„Turiu du Jameso Beardo apdovanojimus – kulinarijos pasaulyje tai prilygsta „Oskarams“. Bet šis apdovanojimas buvo svarbesnis už visus kitus. Nėra nieko svarbiau už vaikus“, – prisipažino A.Smithas.

Tiesa, vaikai nepakeitė vyro dienotvarkės – jis vis dar daug keliauja skleisdamas amerikietiškojo maisto tradicijų virusą.

„Laikausi nuostatos, kad tėvai neturi iš esmės keisti gyvenimo dėl vaikų, tapti nelaimingi, – tada bus nelaimingi ir vaikai. Mes daug keliaujame, bet grįžę visą dėmesį skiriame vaikams. Jie turi tris aukles, vairuotoją, kuris juos vežioja į mokyklą. Aš samdau daug žmonių. Nemanau, kad tai prabanga. Nepatikėčiau savo vaikų laisvalaikio neprofesionalams“, – savo filosofiją dėstė Artas.

Birželį Atlantoje jis jau trečią sykį surengė masines gėjų ir lesbiečių vestuves – šįkart jų metu susituokė 40 porų.

Atvykęs į Lietuvą jis rado laiko susitikti ir su mūsų šalies lytinių mažumų bendruomene. Įspūdžiai – dviprasmiai.

„Suprantu, kad man lengviau, nes esu žinomas. Kai susituokiau, niekas nė nemirktelėjo. Tačiau negali slėptis, tylėti, o tada norėti, kad tau suteiktų teises. Privalai kalbėti garsiai ir atvirai – tai lietuviams ir sakiau. Žinoma, gerbdamas įstatymą. Tai pats geriausias protestas. Jei rodai baimę, nieko nebus.

Kita vertus, vienas geriausių būdų siekti tolerancijos – stengtis būti kuo geresniam profesiniame gyvenime. Sakiau tiems žmonėms – tapkite puikiais teisininkais, gydytojais ir kartu būkite atviri dėl savo orientacijos. Tai tikrai padės keisti visuomenės požiūrį. Mes gyvename ekonomikos amžiuje, žmonės pirmiausia vertinami pagal tai, kokia jų padėtis visuomenėje“, – neabejojo A.Smithas.

Kieta jo pozicija, atrodo, daro įspūdį ir Katalikų bažnyčiai, kurios pozicija dėl homoseksualų dažnai laikoma konservatyvia.

„Kai mano vyrui buvo padaryta operacija, gana konservatyvus kardinolas atsiuntė žinutę ir perdavė paties popiežiaus linkėjimus pasveikti.

Mano vaikai lanko katalikišką mokyklą, nusprendėme juos krikštyti didelėje katedroje. Gerbiu Katalikų bažnyčią ir matau, kad jos požiūris pamažu keičiasi. Prie to daug prisideda ir dabartinis popiežius. Dėl jo žmonės grįžta į bažnyčią. Kaip ir politikoje, ten yra seno mąstymo žmonių, bet tai pasikeis“, – kalbėjo A.Smithas.

Keliaudamas po pasaulį jis nė sykio nesusidūrė su kreivais žvilgsniais dėl savo lytinės orientacijos. A.Smithas linksmai pasakojo, kaip ruošė maistą žydams ir palestiniečiams – susirinkusiems kartu.

„Juokais sakau, kad gal taip sugebėjau sustabdyti jų mūšį. Bet rimtai – buvau neįtikėtinai konservatyvioje Palestinos dalyje, viskas buvo gerai. Juokais sakiau, kad gal tai dėl mano vyro – kaip gali nemylėti žmogaus, kurio vardas Jesus?“ – nusijuokė A.Smithas.

Kaip patekti į „Table Fifty-Two“, Čikagoje įsikūrusį žymiausią A.Smitho restoraną, kuriame kaip tik mūsų pokalbio metu vakarieniavo JAV popžvaigždė Gloria Estefan su ne mažiau žinomu sutuoktiniu, keliolika „Grammy“ pelniusiu prodiuseriu Emilio Estefanu?

Anot A.Smitho, tai nėra taip jau sunku, tiesa, savaitgaliais restoranas dažniausiai būna perpildytas, reikia vietas užsisakyti iš anksto. „Bet, jei bičiuliai norės apsilankyti, internete lengva rasti mano elektroninio pašto adresą – aš atsakau į visus laiškus“, – nusijuokė virtuvės vadovas, per trumpą viešnagę Vilniuje spėjęs susipažinti ir į svečius pakviesti ir buvusį sostinės merą Artūrą Zuoką.

Restoranas įsikūręs gražioje vietoje, yra labai jaukus.

„Mano rekomendacija – užsisakyti mūsų firminį keptą viščiuką, kurio recepto mokiau ir Lietuvoje. Taip pat kasdien turime puikios mėsos iš vietinio ūkininkų turgaus, puikūs avienos ir žuvies patiekalai, be to, turime labai gerų desertų.

Vieno žmogaus vakarienei tikrai turėtų pakakti maždaug 45 JAV dolerių“, – patikino garsus kulinaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.