Grace Kelly portretas: kaip neįvertinta ir tėvo pripažinimo nepelniusi mergaitė tapo princese

Garsi aktorė, vėliau tapusi princese, dėkoti gali ne tik įgimtam grožiui ir žaviam aktoriniam talentui, bet ir savo tėvui – jei ne jis, vargu ar nuostabioji Grace Kelly šiandien būtų tokia žinoma, o jos Pelenės istorija – vis dar taip aptarinėjama, rašo žurnalas „Stilius plius“.

  Grace Kelly su vyru, Monako princu Rainier III.<br> Scanpix nuotr.
  Grace Kelly su vyru, Monako princu Rainier III.<br> Scanpix nuotr.
 Grace Kelly su vyru, Monako princu Rainier III.<br> Scanpix nuotr.
 Grace Kelly su vyru, Monako princu Rainier III.<br> Scanpix nuotr.
 Grace Kelly.<br> Scanpix nuotr.
 Grace Kelly.<br> Scanpix nuotr.
  Grace Kelly.<br> Scanpix nuotr.
  Grace Kelly.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 10:21 AM

Jos tėvas – airių kilmės amerikietis Jackas, triskart olimpinis irklavimo aukso medalininkas, kitados 7000 JAV dolerių paskolą savarankiškai pavertė sėkmingu statybų verslu, kuris galiausiai buvo vertinamas net 18 mln. dolerių.

O motina Margareth buvo ne tik prabangiausiuose žurnalų viršeliuose pozavęs modelis, grožio karalienė, bet ir plaukikė, varžybose skynusi čempionės laurus. Vienas Grace dėdė buvo tų laikų vodevilio (satyrinių dainų. – Red.) žvaigždė, kitas – dramaturgas, laimėjęs Pulitzerio premiją, rašo BBC.

Grace vaikystės vaizdo įrašuose, kuriuos filmuodavo šeima (Grace augo su dviem seserimis ir broliu), matyti, kaip vaikai lenktyniauja ir laipioja stogais. Vis dėlto būsima žvaigždė, vidurinė dukra šeimoje, jau tada buvo kiek kitokia – ji niekada nenurodinėdavo seserims ar broliui, buvo kukli, lyg susigėdusi akinius nešiojanti mergaitė, kuri net vengdavo varžymosi sporte.

Vienintelis dalykas, kurį tikrai mėgo Grace, buvo scena. Jau iki tol, kol vos per 18 mėnesių tapo šlovinga ir žinoma, sukūrė garsiausius savo vaidmenis devyniuose filmuose, laimėjo „Oskarą“ ir ištekėjo už princo – scena buvo jos atgaiva ir didžiausias malonumas.

Paklaustas, ar didžiavosi savo dukterimi, Jackas pasiūlė geriau pasidomėti kita jo dukra – vyresniąja Grace seserimi Peggy.

„Viską, ką galėjo padaryti Grace, Peggy visada galėjo padaryti geriau“, − sakė vyras ir patikino, kad garsioji Grace buvo didysis šeimos nusivylimas.

Taip auklėjama Grace šeimai buvo agresyvi ir atsiribojo tylos siena. Tačiau tylenė buvo gabi – būdama vos 12-os kartą scenoje ji net pašnabždėjo pamirštas teksto eilutes pagrindinio vaidmens atlikėjai. Baigusi vieną geriausių Filadelfijos mokyklų mergina įstojo į Beningtono universitetą, tačiau čia susikirto per matematikos egzaminą.

O nesėkmių ji nemėgo. Todėl, užuot baigusi studijas, galiausiai pasirinko aktorystę Brodvėjuje. Tačiau ir čia net penkerius metus jos vaidmenys atrankose buvo atmetami.

„Aš visada buvau „per“ – per aukšta, per ilgų kojų, per daug išreikšto smakro“, − yra sakiusi ji.

Grace nekentė savo plataus žandikaulio ir išmoko veidą pakreipti taip, kad jis ne taip matytųsi, atrodytų kur kas siauresnis. Užsispyrimo jai niekada netrūko.

Atsisakiusi finansinės tėvų paramos ji užsidirbdavo būdama modeliu ir filmuodamasi bei fotografuodamasi reklamoms. Jos atvaizdas puošė žurnalo „Cosmopolitan“ viršelį. Vis dėlto daugelis merginos darbų nebuvo itin prabangūs – moteris reklamavo šampūnus, cigaretes ir net alų. Ir niekada tuo nesididžiavo.

Kartais ji net būdavo bauginanti – nespėjusi (ar nenorėjusi) apstatyti savo Niujorko buto baldais, pasimatymus ji rengdavo kambaryje, kuriame viskas buvo uždengta baltomis paklodėmis, tačiau romantiką ji sukurdavo visur pridegusi žvakių.

Su vaidmenimis Grace nesisekė gana ilgai – ji vis dalyvaudavo atrankose, bet jos karjera čia ir baigdavosi. Kai galiausiai gavo nereikšmingą vaidmenį juostoje „14 valandų“, prodiuseris daugiau dėmesio kreipė į išnuomotų kailinių saugumą nei į naujos aktorės vaidybą.

Galiausiai, kai G.Kelly buvo pasiūlytas itin menko atlygio nereikšmingas studijinis vaidmuo režisieriaus Gary Cooperio juostoje „Karštas vidurdienis“ („High Noon“), ji pasakė: „Ne.“ Matyt, Holivudas buvo ne jai.

Vis dėlto Grace nebuvo ta, kuri nuleidžia rankas. Jos nesėkmės – irgi. Jos virsdavo sėkmės istorijomis. Ieškodamas aktorės savo kuriamam filmui Johnas Fordas peržiūrėjo Grace vaidybinius bandymus filmui „Taxi“ („Taksi“) (šiam vaidmeniui ji nebuvo atrinkta). „Štai! Ji yra ta aktorė, kurios man reikia. Kvieskite ją!“ − sušuko garsus režisierius.

Bučiuoti Clarką Gable'ą Kenijoje? Išgirdusi tokį siūlymą Grace išskubėjo į oro uostą ir nedvejodama pasirašė sutartį šešeriems metams likus vos kelioms minutėms iki skrydžio. Vėliau šio spontaniško savo sprendimo ji labai gailėjosi.

C.Gable'as dievino savo partnerę. Jie kartu vykdavo į medžioklę.

„Vieną dieną aš ištekėsiu ir tuomet galėsiu papasakoti savo vaikams, kad buvau Afrikoje, safaryje“, − sakė ji.

Kai Clarkas nušovė savo dvyliktąją gyvatę, su trofėjumi pozavo ne pats, o jo partnerė Grace. Kiek vėliau, kai juosta „Mogambo“ pasirodė ir Holivudo ekranuose, G.Kelly pagaliau pamilo visa Amerika. Už vaidmenį šiame filme ji buvo nominuota „Oskarui“ ir Auksiniams gaubliams.

Buvo 1953-ieji. Grace buvo vos 24-erių, o išpopuliarėjo per vieną akimirką. „Grace yra žvaigždė, kuri niekada nebuvo kylanti žvaigždutė, – kai apie ją sužinojome, ji iškart maudėsi savo šlovės spinduliuose“, – taip spauda pristatė aktorę.

G.Kelly buvo tuo metu itin populiarios Marilyn Monroe priešingybė – kilusi iš geros šeimos, turinti nepriekaištingas manieras, elegantiška ir subtili, nenusimetanti drabužių vyriškiems žurnalams.

„Sniegu nuklotas vulkanas“ − taip apie aktorę sakė ja susižavėjęs Alfredas Hitchcockas. O savo juostos „Langas į kiemą“ („Rear Window“) vienoje scenoje Grace jis vertė net 30 kartų bučiuoti scenos partnerį Jimmy Stewartą, kad tą „sniegą“ ištirpdytų.

Pramogų pasaulio žiniasklaidai niekada nepavyko prasibrauti į Grace sielos gelmes ar sulaukti emocingų komentarų. Kai jos būdavo klausiama apie figūrą ar kodėl ji dėvi klastotes, ji tiesiog atsistodavo ir išeidavo – interviu būdavo baigtas.

Sklido gandai, kad ne vienas scenos partneris dėl aktorės būtų metęs net ilgametes žmonas ir vaikus, tačiau ji niekada nekomentavo tokių kalbų. Viskas, ką pavyko išpešti iš Grace, – kad ji dievina žirafas, mėgsta geltoną spalvą ir mezga.

„Nenoriu būti asmenybė. Nemanau, kad esu įdomi“, − yra sakiusi ji.

Nors iš aktorės buvo reikalaujama lankytis pramogų pasaulio vakarėliuose, juose ji išlikdavo šalta ir tyli. Dėl šio paslaptingumo ir vyrai, ir prodiuseriai moters tik dar labiau geidė.

Šešias dienas per savaitę Grace keldavosi 5 val. ryte, filmuodavosi ir fotografuodavosi iki vėlumos, valgė mėsainius ir grįždavo tiesiai į lovą – ji miegodavo mažiausiai po 10 valandų.

Asmeninis jos gyvenimas taip pat buvo slepiamas. Kalbama, kad Grace visuomet nuomodavosi butą su kambariokais, užuot nusipirkusi savo būstą Niujorke, į kurį būtų galėjusi visada grįžti kaip į saugų uostą. Jai nereikėjo pinigų, ji nesimėgavo šlove ir netroško nieko, išskyrus savo tėvo pripažinimą, – Holivudas jai galėjo pasiūlyti tik vaidybos malonumą.

Žmonės Grace pasitikėjo, tikėjo ir dievino. Galbūt dėl gilių mėlynų akių, gal dėl švelnaus balso, o gal dėl paslaptingumo.

Kartą Grace ir kostiumų dizainerė Edith Head Kanuose užsuko į kazino. Moterys sutarė, kad praloš ne daugiau kaip 10 tūkst. dolerių. Dizainerė netrukus tokią sumą pralošė. Grace tuomet paėmė paskutinius savo 10 dolerių, pastatė juos ant skaičiaus 6 ir... laimėjo 350.

„Airės sėkmė? Tu turi akį! – šūktelėjo Edith ir pridūrė: – Ji visada teisi!“

Už vaidmenį filme „Kaimo mergaitė“ („The Country Girl“) Grace gavo „Oskaro“ statulėlę. Čia ji suvaidino neurotiko Bingo Crosbio žmoną. Juostoje ji – praktiška, liūdna, stipri ir besididžiuojanti savimi, žmona, kuri nuolat stengiasi ištaisyti į alkoholį panirusio vyro klaidas.

Grace padėkos kalba atsiimant laimėtą „Oskarą“ buvo lakoniška ir trumpa – tilpo vos į 32 žodžius.

„Šios akimirkos jaudulys sulaiko mane nuo atviro prisipažinimo, kas esu iš tiesų“, − buvo vienas jos kalbos sakinių.

Tačiau netrukus G.Kelly šlovę laimėjus „Oskarą“ nustelbė žinia apie jos vestuves su Monako princu Rainier III.

„Man nedaro įspūdžio karališkumas“, − tuomet spaudai sakė Grace tėvas.

G.Kelly ir princo sužadėtuvės įvyko taip staiga, kad net merginos motina iš pradžių manė, jog dukra susižadėjo ne su Monako, o su Maroko princu. Buvo žinoma, jog anksčiau tais pačiais metais Rainier net mokėjo pinigus už tai, kad būtų pristatytas kitai aktorei – Marylin Monroe.

Jam reikėjo pirmo ryškumo amerikiečių žvaigždės, kuri mestų vaidybą ir gimdytų jam vaikus, nesuteptų „karūnos“ ir būtų nepriklausoma nuo Prancūzijos mokesčių.

„Aš gailiuosi, kad nelikau kine dar bent penkerius metus. Gal tuomet mano vardas – Grace Kelly – būtų buvęs tikrasis mano vardas“, − yra sakiusi Monako princesė likus keleriems metams iki mirties.

Praeityje šlovinga aktorė mėgavosi savo veikla labdaros organizacijose ir menu iš gėlių. Ji pati kūrė „namų filmus“, kuriuose vaidino „laimingos“ jos trijų vaikų pėdutės, o aplink tvyrojo didžiulė meilė. Būdama 52 metų G.Kelly žuvo per automobilio avariją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.