Garsioji Sarah Brightman: apie šeimyninę laimę ir 48 milijonus eurų kainavusią nesėkmę

Britų dainininkė Sarah Brightman (58 m.) operos karalienės karūną matuojasi ne be priežasties. Klasikinio „crossover“ žanro kūrėjos vardas gana ilgai buvo linksniuojamas miuziklų genijaus Andrew Lloydo Webberio (71 m.) šeimos gyvenimo kontekste.

 S.Brightman.<br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman.<br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman.<br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman.<br>Scanpix nuotr.
Sara Brightman – vienintelė artistė, kurios vardas vienu metu karaliavo 1-oje „Billboard“ grojaraščių vietoje ir klasikinės, ir šokių muzikos topuose.<br>Scanpix nuotr.
Sara Brightman – vienintelė artistė, kurios vardas vienu metu karaliavo 1-oje „Billboard“ grojaraščių vietoje ir klasikinės, ir šokių muzikos topuose.<br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman. <br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman. <br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman. <br>Scanpix nuotr.
 S.Brightman. <br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 14, 2019, 8:16 PM

Tačiau šešerius metus trukusios vedybos ar skandalingos skyrybos moters neišgarsino – šlovę daugiausia įrašų kopijų parduodantis sopranas pasaulyje pelnė balsu.

Dainų kūrėja, trijų oktavų vokalinio diapazono savininkė, aktorė bei šokėja Sarah scenoje šviečia nuo 1981-ųjų.

Apie moters populiarumą tarsi apie savotiškus titulus byloja skaičiai: per beveik keturiasdešimt metų trunkančią karjerą britė spėjo parduoti milijonus įrašų kopijų, du kartus surengti pasirodymus olimpinėse žaidynėse – to iki šiol nebuvo padaręs nė vienas atlikėjas, gauti 180 auksinių bei platininių apdovanojimų, išleisti 12 studijinių albumų...

Muzika yra vienas tų dalykų, kuriais žmonės iš įvairiausių šalių gali džiaugtis drauge. Manau, kad be muzikos pasaulis būtų siaubinga vieta“, – savo išskirtinį požiūrį į muziką interviu žurnalui „Stilius“ dėsto S.Brightman, lapkričio 4-ąją pasirodysianti Kauno „Žalgirio“ arenoje.

– Lietuvoje koncertuosite ketvirtą kartą. Ką prisimenate apie mūsų šalį?

– Kiekvieną kartą, kai koncertuoju svetur, neturiu galimybės tinkamai aplankyti šalies.

Todėl pažadėjau sau – kai pasibaigs koncertinis turas, apsilankysiu tose valstybėse, kuriose surengiau pasirodymus: pabandysiu suprasti jų kultūrą, apsilankysiu senamiesčių aikštėse ir tiesiog pasimėgausiu ten praleistu laiku.

Tačiau, kalbant apie Lietuvą, prisimenu, jog gerbėjai čia yra išties palaikantys – už tai norėčiau jiems padėkoti.

– Jūsų karjera prasidėjo po debiuto miuzikle „Katės“. Kaip jautėtės, kai karjeros laiptais ėmėte kilti milžinišku greičiu?

– Apie tai iš tiesų negalvojau. Dar būdama paauglė atsidūriau dėmesio centre, buvau sėkmės lydima. Žinoma, karjeroje buvo nuopuolių, bet iš esmės man pasisekė, aš priimu tai kaip dovaną.

Kiek sunkiau buvo viską suderinti su normaliu gyvenimu. Kai tavo karjera yra tokia, kokia yra mano, kontroliuoti įprastą gyvenimą lieka nedaug galimybių.

– Kaip per tuos metus keitėsi jūsų požiūris į muziką?

– Per visą šį laiką supratau, kokia muzika yra nepaprasta. Ji susideda iš daugybės dalių, ypač jos kompozicija. Tai tikra Dievo dovana, kuri privalo būti gerbiama. Muzika yra vienas tų dalykų, kuriais žmonės iš įvairiausių šalių gali džiaugtis drauge. Ji – išimtinai universali, apimanti visą žmogiškosios prigimties spektrą, ten aš atradau save. Manau, kad be muzikos pasaulis būtų siaubinga vieta.

– Parduotų įrašų kopijų skaičius išduoda: žmonių susidomėjimas klasikine muzika, o ypač turinčia popmuzikos elementų, yra didžiulis. Jūsų nuomone, kodėl jie taip mėgsta šį žanrą?

– Žmonės klasikine muzika domisi labai seniai. Jau gerokai anksčiau pastebėjau, kad klasika yra suplakama su roko bei elektroninės muzikos žanrais, popmuzikos atlikėjams irgi dažnai pritaria orkestras. Ta sintezė mane visuomet labai žavėjo.

Manau, kad tiesiog gimiau muzikai itin įdomiu laikotarpiu, kai man buvo suteikta galimybė eksperimentuoti. Bet savo karjerą vis dėlto pradėjau klasikinės muzikos srityje, jai teikiu išskirtinę reikšmę, žinių apie ją semiuosi iki šiol.

– Išduokite, kaip jūs rūpinatės savo balsu?

– Labai daug treniruojuosi. Dirbu su operos mokytojais iš viso pasaulio. Mano galvoje nuolat sukasi mintys, susijusios su tinkamu pasiruošimu koncertams. Galiu pasakyti, kad geriausiai rūpintis balsu padeda veiksmai, o ne žodžiai.

– O kiek valandų per dieną skiriate treniruotėms?

– Tą dieną, kai pasirodau ant scenos, treniruotėms skiriu vos pusvalandį. Laisvesnėmis dienomis tam skiriu apie dvi valandas. Bet ne daugiau. Balso lavinimas yra labai specifinis dalykas.

– Dainavote katalonų, lotynų, turkų ir kitomis kalbomis. Kuria dainuoti buvo sunkiausia?

– Negaliu dainuoti čekų kalba – ja dainuoti neįmanoma. (Kikena.) Taip pat sunku dainuoti kiniškai.

Dainuojant šia kalba liežuvis turi būti neįprastoje padėtyje.

Tačiau kai atrandi sistemą, pavyksta. Viskam reikia laiko.

– Pasirodėte daugybėje miuziklų, operečių, pjesių. Kalbama, kad įspūdingiausias jūsų pasirodymas buvo „Operos vaiduoklyje“, kur atlikote gražuolės Kristin Daė vaidmenį. Vis dėlto kuris vaidmuo jums arčiausiai širdies?

– Manau, kad man labiausiai patiko Rouz Vibert vaidmuo Andrew Lloydo Webberio miuzikle „Meilės aspektai“ („Aspects of Love“). Miuziklo scenarijus buvo paremtas Davido Garnetto knyga tokiu pačiu pavadinimu.

Tai – nedidelė graži knyga, neturinti daug puslapių. Joje pasakojama apie nuostabią meilę, gyvenimą – paprastus dalykus ir dramas.

– 2014-aisiais pradėjote treniruotis ruošdamasi kelionei į Tarptautinę kosminę stotį, kur turėjote surengti išskirtinį pasirodymą. Nusipirkote 48 milijonus eurų kainavusį bilietą, bet taip ir neišvykote. Sakoma, kad tai įvyko dėl asmeninių priežasčių.

– Tai gana sunku paaiškinti, nes priežastys nebuvo susijusios su manimi. Stropiai mokiausi ir treniravausi.

Bet man taip pat reikėjo pasirašyti konfidencialumo sutartį, pirmiausia dėl Amerikos ir Rusijos. Tad bijau, kad daug apie tai kalbėti negaliu.

Tačiau eksperimentai bei treniruotės, kuriose dalyvavau, buvo nuostabūs. Kaip žmogui buvo sunku suprasti, kad ruošiuosi išvykti iš savo planetos. Visa tai įvardyčiau kaip tikrai gerą patirtį.

– Esate minėjusi, jog norėtumėte išmokti rusiškai, juk treniravotės kosmonautikos centre Maskvoje. Ar pavyko?

– Pamiršau beveik viską, nes mokytis turėjau labai greitai, kiekvieną dieną rusų kalbos pamokoms skirdavau daugybę valandų ir tai mane varė iš proto. Tai yra kalba, kuriai išmokti reikia viso gyvenimo.

Ir dar vieno gyvenimo. Ir dar vieno! (Juokiasi.) Prieš tai buvau dainavusi rusų kalba, rusės buvo mano baleto mokytojos. Taigi, kalba man nebuvo visiškai svetima.

– Esate viena populiariausių šių laikų dainininkių, tačiau ar esate laimingas žmogus?

– Hm. Tikriausiai. Manau, kad žmonės yra sukurti norėti daugiau. Kaip žmogus, dirbantis meno srityje, jaučiu, kad man labai sekasi. Neįtikėtinai sekasi. Sekasi man ir asmeniniame gyvenime – turiu nuostabią šeimą.

Laisvalaikiu man labai reikia to įprasto, normalaus gyvenimo, kurį aš labai vertinu. Vis dėlto jaučiu, jog esu laimingas žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?