Vienos perspektyviausių manekenių Adut Akech Bior istorija: kaip karo pabėgėlė tapo pasauline žvaigžde?

Modeliui Adut Akech Bior vos 22-eji, tačiau ryškų pėdsaką ji jau spėjo palikti keturiuose žemynuose: Afrikoje, kurioje gimė, Australijoje, kur subrendo, Europoje, kurioje sužibėjo, ir Šiaurės Amerikoje, kur neseniai įsigijo kelis milijonus kainuojantį būstą. Pasaulio piliete save vadinanti moteris tokios laisvės linki kiekvienam, nesvarbu, kas įrašyta žmogaus pase ir ar apskritai jis jį turi.

A.A.Bior.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior.<br>Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos „Vogue“ viršelis.<br>Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos „Vogue“ viršelis.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior ir N.Campbell.<br>Scanpix nuotr.
A.A.Bior ir N.Campbell.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 3:18 PM

Šiuo metu garsiausia iš Juodojo žemyno kilusia manekene vadinamos Adut kelionės prasidėjo jai vos tik gimus. 1999-aisiais pirmąją Kalėdų ir būsimo modelio gimimo dieną A.A.Bior mama jau bėgo iš Pietų Sudano.

„Gimiau pakeliui į Keniją, nuo tada gimtinėje apsilankyti nebeteko“, – sakė mados žvaigždė, kuri, nors ir yra kosmopolitiškų pažiūrų, save identifikuoja kaip pietų sudanietę.

Pabėgėlių stovykloje Kenijoje prabėgęs Adut vaikystės tarpsnis išlieka miglotas. Tuo metu tarp Adut, jos mamos ir giminaičių užsimezgė glaudus ryšys, ji iki šiol pamena kitų tuometinių gyvenimo pakeleivių šypsenas – taip nuoširdžiai džiaugtis paprastais dalykais, ko gero, moka tik likimo palaimintieji arba nuskriaustieji. Vis dėlto modelis neslepia, kad pasitaikė ir baugių akimirkų.

„Žinojau, kad kažkas buvo ne taip, – net jei buvome namuose, jų nebuvo. Pasitaikė naktų, kai atvykdavo žmonės, kurie norėjo mus atimti iš tėvų arba net visus nužudyti. Visi stovykloje buvo tokie išsigandę“, – pasakojo A.A.Bior.

Kai Adut buvo aštuoneri, jos šeima apsigyveno Australijoje. Mergaitė visiškai nekalbėjo angliškai, sudėtinga vaikystė turėjo įtakos ir jos pasitikėjimui savimi.

„Buvau aukštas, labai drovus, nerangus vaikas. Turėjau keistą vardą ir švarplę tarp dantų“, – prisiminimus, primenančius pasaką apie bjaurųjį ančiuką, toliau bėrė manekenė.

Suaugusieji ir vaikai sunkiai ištarė atvykėlės vardą, tad prisitaikyti trokštanti mergaitė mokiniams ir mokytojams save leido vadinti tiesiog Mary. Drąsiai prisistatyti nuo gimimo duotu vardu ji ėmė tik paauglystėje, kai prasidėjo jos, kaip modelio, karjera.

„Nusprendžiau – jeigu jau ruošiuosi būti modeliu, vadinsiuosi savo vardu. Pamažu jį tardama nebesijaučiau nesaugiai, Adut esu iki šiol. Be to, šioje industrijoje dar nesutikau kitos moters tokiu vardu. Tai unikalu“, – plunksnas pakedeno gražuolė.

Manekenės gyvenime lemtingas buvo 2016-ųjų ruduo. Tuomet Adut debiutavo Paryžiaus mados savaitėje, „Saint Laurent“ kolekcijos, skirtos 2017 m. pavasariui ir vasarai, pristatyme. Bronzine suknele pasipuošusi Adut šou paliko kaip aukso medalio laimėtoja – tuoj pat po pasirodymo pasipylė pasiūlymai, o netrukus ir apdovanojimai, kurių sąrašas – nekuklus.

2018 m. ji pateko į „Time“ sudarytą įtakingiausių tų metų paauglių sąrašą, tais pačiais metais tapo antrąja juodaode manekene, užbaigusia „Chanel“ aukštosios mados kolekcijos pristatymą („Chanel“ aukštosios mados šou tradiciškai baigiami neįprastos vestuvinės suknelės pademonstravimu).

Dvejus metus iš eilės – 2018 ir 2019 m. – Models.com svetainėje mados profesionalai A.A.Bior suteikė Metų modelio titulą. Šiame tinklalapyje prie rezultatų nugulė tokia eilutė: „Jie sulaukė aukščiausio lygio užsakymų, prie kurių prisidėjo ir geriausi fotografai, stilistai, klientai.“

2019-aisiais Britų mados apdovanojimuose („British Fashion Awards“) Adut taip pat laimėjo Metų modelio kategorijoje. Tais metais manekenė kartu su kitomis keturiolika moterų papuošė ir specialų „Vogue“ viršelį, kurio kviestine redaktore tapo princo Harry (37 m.) žmona aktorė Meghan Markle (40 m.).

„Ji buvo tokia miela. Prisimenu, kai Meghan sakė, kad esu įkvepianti. Mano reakcija buvo maždaug tokia: „Oho, gerai, man neblogai sekasi.“ Jeigu tokie žmonės kaip ji mane vadina įkvepiančia, vadinasi, gyvenime kažką darau teisingai“, – Australijoje įvykusį susitikimą su kunigaikštiene prisiminė moteris.

Žiemą pasirodžiusio britiškojo „Vogue“ viršelis su Adut – irgi išskirtinis. Anot Didžiosios Britanijos „Vogue“ vyriausiojo redaktoriaus Edwardo Enninfu (49 m.), žurnalą padabinusios devynios juodaodės manekenės reprezentuoja naują suvokimą apie grožį ir madą.

„Šios merginos iš naujo apibrėžia tai, ką reiškia būti modeliu. Mada yra linkusi sekti įvairiausiomis bangomis. Turėjome braziliškąją bangą, olandiškąją, rusiškąją, Rytų Europos bangas... Nors per pastarąjį dešimtmetį juodaodės manekenės iškilo, man patinka, kad pagaliau suteikiame daugiau erdvės afrikietiškajam grožiui“, – viršelio idėją paaiškino iš Ganos kilęs žurnalo vadovas.

Pokyčiais mados pasaulyje A.A.Bior džiaugiasi, bet prie jų prisideda ir pati: modelis garsiai šneka apie tai, kad kai kurie vizažistai vis dar neturi juodaodžių odai pritaikytų makiažo priemonių, o plaukų stilistai nemoka susitvarkyti su juodaodžių plaukais. Moteris drąsiai skundžiasi, kad kartais užkulisiuose yra supainiojama su kitomis juodaodėmis manekenėmis. Nenuostabu, kad Adut savo pavyzdžiu drąsina ir kitus.

„Kai pradėjau dirbti modeliu tarptautiniu mastu, būdavau vienintelė tamsiaodė mergina visame šou. Nebuvo nei sudaniečių, nei apskritai afrikiečių modelių. Tačiau dabar kolekcijas demonstruoja merginos ir iš mano šalies, ir iš kitų Afrikos valstybių. Tai merginos, kurios atrodo taip, kaip aš. Buvau jau pavargusi visuomet jaustis lyg ne savo vietoje, tarsi atstumtoji“, – atvirai kalbėjo ji.

Be kovos už lygybę mados pasaulyje, manekenė bendradarbiauja su Jungtinių Tautų Organizacija, padeda pabėgėliams.

„Tikiuosi, kad kiekvienu savo pasiekimu aš galiu ką nors suteikti kitiems. Nesvarbu, ar tai būtų viltis pabėgėliams visame pasaulyje, ar tiesiog įkvėpimas kitiems jauniems žmonėms ir toliau daryti gera“, – gražią sielą atvėrė A.A.Bior.

Modelis labai myli ir artimus žmones, ypač savo mamą. Kai tik atvyko į Australiją, ji mamai pažadėjo tris dalykus: pabaigti mokyklą, nupirkti jai namą ir automobilį. Pažadus Adut ištesėjo su kaupu.

„Esu tarsi maža savo mamos versija. Viskas, kas esu aš, yra tai, kas yra ir ji“, – širdį glostančias mintis dėstė moteris.

Apskritai šeimos nariais manekenė įvardija kone visus jai artimus žmones. Šeima ji vadina pabėgėlių stovyklos gyventojus, mados pasaulyje sutiktus bičiulius. Adut žodžiais, antroji jos mama – garsioji manekenė Naomi Campbell (51 m.), o tėvas (tikrasis moters tėtis yra miręs) – E.Enninfu. Ji įsitikinusi – šeima pirmiausia yra tie žmonės, kurie gali suteikti paramą, šiuo atveju kraujo ryšys tikrai ne visuomet svarbiausias.

„Tradiciškai žodis „šeima“ reprezentuoja tvirtus santykius, kuriuos kuriame su besidalinančiais ta pačia DNR. Tačiau, kai pasaulis tampa vis labiau susijungęs, vis daugiau mūsų keliauja, dažnai vis toliau nuo gimtųjų vietų, tokius pat santykius imame kurti ten, kur nuleidžiame sparnus. Draugai, kuriais pasitiki, yra tavo šeima, tie, su kuriais daliniesi etnine kilme, irgi yra tavo šeima, tavo vietinė bendruomenė yra tavo šeima“, – sakė A.A.Bior.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.