Kaip išsaugoti gražias kojas? Operacijai kadaise ryžosi ir Alma Adamkienė

Beveik kiekvienas žmogus susiduria su kojų problemomis. Viena dažniausių – iššokęs pėdos kauliukas. Kaip kojas išsaugoti sveikas ir tvirtai žengti per gyvenimą, kas padeda išvengti skausmų? Atsakymus į šiuos klausimus žino specialistai.

Statistikos duomenys atskleidžia, kad dėl iškrypusio pėdos kauliuko kenčia kas penktas 18–65 metų pasaulio gyventojas ir 35 proc. perkopusių per 65 metus. Pirmiausia – moterys.<br>lrytas.lt montažas.
Statistikos duomenys atskleidžia, kad dėl iškrypusio pėdos kauliuko kenčia kas penktas 18–65 metų pasaulio gyventojas ir 35 proc. perkopusių per 65 metus. Pirmiausia – moterys.<br>lrytas.lt montažas.
Alma Adamkienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alma Adamkienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sarah Jessica Parker.<br>Scanpix nuotr.
Sarah Jessica Parker.<br>Scanpix nuotr.
Amal Clooney.<br>Scanpix nuotr.
Amal Clooney.<br>Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Usainas Boltas.<br>Scanpix nuotr.
Usainas Boltas.<br>Scanpix nuotr.
Victoria Beckham.<br>Scanpix nuotr.
Victoria Beckham.<br>Scanpix nuotr.
Alexandra Kamp.<br>Scanpix nuotr.
Alexandra Kamp.<br>Scanpix nuotr.
Statistikos duomenys atskleidžia, kad dėl iškrypusio pėdos kauliuko kenčia kas penktas 18–65 metų pasaulio gyventojas ir 35 proc. perkopusių per 65 metus. Pirmiausia – moterys.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Statistikos duomenys atskleidžia, kad dėl iškrypusio pėdos kauliuko kenčia kas penktas 18–65 metų pasaulio gyventojas ir 35 proc. perkopusių per 65 metus. Pirmiausia – moterys.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 12:29 PM

Alessandros Ambrosio (40 m.) profesija – modelis, dėl to ji dažnai avi aukštakulnius. O namuose mielai vaikšto basa. „Neteisingai elgiesi, jei nevaikštai basa“, – prieš porą metų rašė brazilų gražuolė savo „Twitter“ paskyroje.

Vienoje laidų serialo „Seksas ir miestas“ žvaigždė Sarah Jessica Parker (56 m.) sakė: „Gydytojas man paaiškino, kad mano kojos daro tai, ko iš tikrųjų negali daryti. Šio kaulo neturėtų būti.“

Specialisto diagnozė – kulno kaulų atšaka.

Mada – dizainerės Victorios Beckham (47 m.) verslas. Bet dėl nuolatinio siaurų aukštakulnių avėjimo britė kenčia nuo Hallux valgus – iššokusio pėdos kauliuko.

Žmogaus teisių advokatė Amal Clooney (43 m.) garsėja geru stiliumi. Tačiau dėl aukštų batų pakulnių – ji dažnai avi „Louboutin“ – visas kūno svoris perkeliamas į pėdų priekį. Nieko nuostabaus, kad Holivudo žvaigždės George’o Clooney (60 m.) sutuoktinė taip pat turi iššokusio pėdos kauliuko problemą.

Aštuonerių olimpinių žaidynių nugalėtojas, vienuolika kartų pasaulio čempiono titulą iškovojęs Jamaikos sprinteris Usainas Boltas (35 m.) ne tik plokščiapadis, bet ir kenčia nuo Hallux valgus.

Bet šios kojų problemos nė kiek nepakenkė bėgiko sėkmei.

Vokietijos modelis ir aktorė Alexandra Kamp (54 m.) dėl kojos pirštų skaudulių ir sąnarių artrozės kentėjo stiprius skausmus. Išbandžiusi visas įmanomas priemones ji ryžosi operacijai.

Pėdos geba atlikti įvairias užduotis, tuo pasirūpina 33 sąnariai, 26 pavieniai kaulai, daugybė raiščių struktūrų ir sausgyslių. Žmogaus kūnas per tūkstantmečius rado geriausią sprendimą, kad kojos galėtų tarnauti visą gyvenimą.

Pėdų ypatybė – išilginiai ir skersiniai skliautai, atliekantys natūralaus amortizatoriaus funkciją. Be jų kojos negalėtų patenkinti kasdienių poreikių.

Nors sveikos kojos būtinos, kad be skausmų žengtume per gyvenimą, jomis dažnai deramai nepasirūpiname. Pirmiausia gražiosios lyties atstovėms svarbu, kad batai būtų stilingi. Nepatogūs, per siauri? Ne bėda – galima pakentėti.

Kiekvienas mūsų privalome savo kojų priežiūrai skirti daugiau dėmesio. Kojų atliekamos funkcijos ne tik neįvertinamos, bet daugelį metų ignoruojamos. Susirūpinama tik tuomet, kai atsiranda problemų. Dėl to vokiečių specialistų nė kiek nenustebino neseniai atliktos apklausos rezultatai: daugiau nei 40 proc. jų tėvynainių skundžiasi kojų problemomis.

Itin dažna dailiosios lyties problema – Hallux valgus – iškrypęs pėdos kauliukas. Jokia kita kojų liga nėra taip lengvai diagnozuojama kaip pirmojo piršto iškrypimas, dažnai ir pasisukimas į išorę link antrojo piršto.

Statistikos duomenys atskleidžia, kad dėl iškrypusio pėdos kauliuko kenčia kas penktas 18–65 metų pasaulio gyventojas ir 35 proc. perkopusių per 65 metus. Pirmiausia – moterys.

Pėdos deformacijų gali atsirasti tiek ankstyvoje paauglystėje, tiek ir po 40-ies.

Kodėl atsiranda Hallux valgus?

Svarbus ir šeimos veiksnys – deformaciją turi tėvas, motina ar močiutė, o gal kalta padidėjusi sąnarių judesių amplitudė. Bet dauguma atvejų pėdos deformacijos priežastimi gali būti per siauri, su smailia nosimi ar aukštakulniai batai. Ypač pastaruosius, specialistų teigimu, galima vertinti kaip tikrus moterų kojų žudikus.

Dėl šios rūšies avalynės priekinei kojos daliai tenka didelis krūvis, tuomet formuojasi nuospaudos, mažieji pirštai deformuojasi, pėda plokštėja ir progresuoja artrozė.

Bet tai nereiškia, kad kartkartėmis negalima avėti aukštakulnių, juk jie išryškina blauzdos grožį, kojas padaro optiškai ilgesnes. Tačiau kasdien po aštuonias valandas vaikščioti avint batus su 10 cm pakulne ir išvengti Hallux valgus vargiai įmanoma.

Iškrypusio pėdos kauliuko pasekmės įvairios – nuo lengvų iki labai stiprių skausmų. Dėl pasikeitusios pėdos biomechanikos gali kilti uždegimų, taip pat atsiranda Hallux rigidus – didžiojo piršto sąnario artrozės – pavojus.

Negydant iškrypusio pėdos kauliuko moteriai tenka riboti fizinį aktyvumą – vaikščiojimą, bėgimą, sunkiau pasirinkti avalynę. Hallux valgus formavimąsi galima pabandyti sustabdyti avint patogią avalynę, ortopediniais įtvarais, pastaruoju metu – itin populiariais silikoniniais tarpupirščiais, vidpadžiais.

Yra speciali pėdų mankšta, specialių medicininių juostelių – kineziterapinių pleistrų klijavimas, fizioterapijos procedūros. Skausmą malšina vaistai nuo uždegimo, tepalai.

Bet jei Hallux valgus apriboja judesius ir kamuoja ilgalaikiai skausmai, nereikia delsti ir dvejoti – būtina operacija. Šiuo atveju sudėtingesnis klausimas būtų dėl idealaus operacijos metodo.

Pirmosios iškrypusio pėdos kauliuko operacijos buvo aprašytos dar 1836 m. 1981-aisiais buvo žinoma 150 skirtingų Hallux valgus šalinimo būdų ir nuo to laiko jų tik daugėja.

Kodėl toks platus metodų pasirinkimas? Todėl, kad nėra nė vieno universalaus būdo, kuris tiktų visiems iškrypusio pėdos kauliuko atvejams.

Kuo anksčiau kreipiamasi pagalbos į ortopedą, tuo lengvesnė operacija ir greitesnis pooperacinis gydymas. Dažniausiai iškrypusio pėdos kauliuko operacijos rezultatai būna geri ir labai geri. Tokią išvadą specialistai padarė po pacientų apklausos.

Hallux valgus gydymas ir, jei reikia, operacija – tai patikimos priemonės nuo skausmo, paraudimo ir tinimo. Bet svarbiausia – moterys gali avėti tokią avalynę, kokia joms patinka, o ne tokią, kurią turi rinktis taikydamosi prie iššokusio pėdos kauliuko.

Jei pėdos deformacija didelė, nepadės net operacija. Tad belieka užsisakyti specialius batus, kurie pritaikyti žmonėms su iškrypusiais pėdos kauliukais.

Todėl paklausykite svarbaus ortopedijos specialistų patarimo – kuo dažniau vaikščiokite basomis! Pirmykštės tautos turėjo siaubingai atrodančias kojas, bet dėl jų – beveik jokių problemų. Juk tiesioginis sąlytis su žeme suaktyvina visas nervines ląsteles ir sužadina kraujotaką.

Vaikštant basomis nuolat juda kojų pirštai, pėdų skersinis ir išilginis skliautai. Be to, skatinamas visų didžiųjų ir mažųjų kojų raumenų darbas.

Didmiestis ir vaikščiojimas basomis? Kodėl gi ne? Per išvykas į gamtą galima pasivaikščioti po pievą, mišką, smėliu išbarstytą pėsčiųjų taką.

Operacijai ryžosi ir prezidento žmona

* Kairės pėdos ortopedinė operacija 2002 metų liepą buvo atlikta ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus žmonai Almai Adamkienei. Jai tuomet keturias savaites reikėjo nešioti ant pėdos pirštų uždėtą nedidelį įtvarą.

* Greitai po operacijos atsigavusi A.Adamkienė juokavo, kad baleto turbūt nešoks, bet vaikščioti jai bus tikrai lengviau.

* Tuometėje Vilniaus universitetinėje greitosios pagalbos ligoninėje pacientei buvo ištaisyta nedidelė dviejų kojos pirštų deformacija, dėl kurios ji jautė nepatogumą.

* A.Adamkienę operavęs gydytojas ortopedas-traumatologas docentas Jurgis Gavelis teigė, kad tokių operacijų Lietuvoje atliekama labai daug.

* Praėjus trims dienoms po ortopedinės operacijos medikai jau leidžia pacientui vaikščioti – priminti operuotą pėdą su įtvaru.

* A.Adamkienei pirštai trukdė vaikščioti, tačiau pasiryžti operacijai nebuvo lengva. Ant operacinės stalo ji gulėsi sulaukusi 75-erių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.