Kolagenas – ne tik grožiui, bet ir sveikatai

Apie tai, kad kolagenas turi svarbią reikšmę mūsų odos jaunystei, kalbama nuolat. Tačiau tai, kad ši medžiaga yra ne mažiau naudinga ir sveikatai: kaulams, sąnariams, raumenims ir viso organizmo puikiai būklei, žino ne kiekvienas.

„Sugrąžina audiniams prarastą elastingumą“ – štai trumpas apibūdinimas, ką mums duoda geriamas kolagenas.<br>123rf nuotr.
„Sugrąžina audiniams prarastą elastingumą“ – štai trumpas apibūdinimas, ką mums duoda geriamas kolagenas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2015, 9:57 AM, atnaujinta Sep 12, 2019, 4:07 PM

10 metų pediatre ir daugiau nei 30 metų odos chirurge dirbanti Birutė Stankevičienė apie kolageno naudą pateikia pavyzdžių iš savo gyvenimo. Dirbdama odos gydytoja ji nuolat žiūrėdavo per padidinamąjį stiklą, todėl jos kairė akis labai nusilpo – lęšiukas tapo drumstas, apsilankiusi pas akių gydytoją, ji matė tik viršutinę eilutę, tapo sunku ir vairuoti, ir kokybiškai gyventi.

„Prieš lęšiuko operaciją, žinodama, kad akyje visur – jungiamieji audiniai, norėdama greičiau pasveikti, nutariau gerti kolageną. Prieš operaciją suvartojau tris pakuotes. Palatoje buvome 4 moterys. Gydytojas po operacijos ryte nuima tvarstį ir nustemba: „Gal mes akį supainiojome?“

Jokio paraudimo! Lyg operacijos nė nebūtų buvę! Už tai turėčiau padėkoti tik gertam kolagenui. Kitų moterų vokai buvo patinę, akių obuoliai paraudę... Aš niekam nieko neaiškinau, bet sau tyliai pasidžiaugiau, kad jaučiuosi ir atrodau kur kas geriau, nei palatos draugės“, – prisiminė odos specialistė.

Trūkus raiščiams, jaučiant diskomfortą sąnariuose, turint problemų su dantenomis – jūrinės kilmės „Dr. Ohhira geriamas kolagenas“ iš Japonijos – pirmoji pagalba.

Pasak B.Stankevičienės, šis preparatas naudingas ne tik grožiui, bet pirmiausiai – ir sveikatai. O kuomet būsime sveiki, būsime ir gražūs.

„Sugrąžina audiniams prarastą elastingumą“ – štai trumpas apibūdinimas, ką mums duoda geriamas kolagenas. Žmogus ne tik atjaunės, sustiprės ir pagražės, bet ir puikiai jausis, turės daugiau energijos.

Žinoma, yra ir kolageno prisotinti kremai, bet pirmiausia – geriamas! Jei derinsime abu – puiku, bet pradėti siūlyčiau nuo vartojamo į vidų. Juk mūsų organizmas nuo 40 metų nebegamina elastino, sumažėja kolageno ir hialurono rūgšties gamyba, tad geriausia jų atsargas papildyti „iš vidaus“.

Lietuvoje negaminami papildai su šiais ingredientais, tačiau pasirūpinti savo organizmo sveikata ir jaunyste – būtina. Garbaus amžiaus žmonės iš kitų šalių, su kuriais dirbame, turi kitokias finansines galimybes, tačiau ir mūsiškiai jau žino, kaip jaučiasi po suvartoto kolageno. Žmogus ir žvalesnis, ir darbštesnis“, – pasakojo Birutė.

Stresą išgyvenantis, daug laiko prie kompiuterio praleidžiantis ir nuolat dirbantis žmogus neturėtų laukti 40-ies – kolageną odos specialistė siūlo gerti ir kur kas anksčiau, tik galbūt mažesnėmis porcijomis.

Apie kolageną ir jo svarbą:

Kolagenas ir elastinas – tai pagrindiniai odos baltymai, suteikiantys jai reikiamo tamprumo ir užtikrinantys tinkamą drėkinimo sistemą. Kolagenas formuoja odos ląsteles, suteikdamas infrastruktūrą elastinui ir hialurono rūgščiai. Jis atsako už odos ir kitų audinių elastingumą, sąnarių lankstumą. Progresuojantis kolageno trūkumas – įvairių sveikatos problemų ir prastėjančios odos išvaizdos priežastis.

Deja, senėjimo procesas neišvengiamas: bėgant laikui oda praranda elastingumą, atrofuojasi prakaito ir riebalinės liaukos, todėl keičiasi veido bruožai. Maždaug nuo 25 gyvenimo metų kolageną gaminančių ląstelių aktyvumas palaipsniui silpnėja, kolageno kiekiai mažėja ir oda praranda stangrumą.

Būtent dėl kolageno skaidulų kiekio sumažėjimo odoje atsiranda raukšlelės, gilios linijos, oda suglemba, nudrimba; mažėja ir sąnarių lankstumas bei paslankumas, o kai kuriais duomenimis, atsiranda ir moterų priešas – celiulitas. Šis procesas ypač stiprėja menopauzės metu: oda netenka elastingumo ir tamprumo kelis kartus greičiau.

Natūralų senėjimo procesą, vykstantį iš vidaus, pagreitina ir neigiami išorės veiksniai – rūkymas, ultravioletiniai saulės spinduliai, užteršta aplinka, stresas.

Kita vertus, šiuolaikinių technologijų dėka šį procesą galima sulėtinti. Kosmetologijoje kolagenas plačiai naudojamas,gaminant priemones nuo raukšlių. Tačiau kremuose naudojamo kolageno molekulės yra per stambios, kad galėtų prasiskverbti į giluminius odos sluoksnius. Todėl kolagenas dažniau naudojamas mezoterapijoje – kuomet į odą adatos pagalba suleidžiamas raukšles užpildantis kolageno gelis.

Nors pirmiausia kolagenas siejamas su odos jaunatviškumu, šis baltymų kompleksas turi ir daugiau svarbių pranašumų. Jis aktyviai dalyvauja audinių atstatymo procese, užtikrina kraujagyslių sienelių elastingumą, palaiko dantenų sveikatą, suteikdamas joms stangrumo, elastingumo ir apsaugo nuo periodonto ligų.

Daugiau informacijos apie probiotikus galite rasti Ohhira.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.