JAV ekonomikai diriguojanti Janet Yellen meilę surado darbe

Bemaž keturis dešimtmečius JAV federaliniame rezervų banke (FED) dirbusi Janet Yellen (68 m.) ketina perrašyti istoriją. 2014 metais ji tapo pirmąja moterimi, stojusia prie centrinio banko vairo per visą jo 100 metų gyvavimo istoriją.

Vienai galingiausių JAV institucijų vadovaujanti moteris nuo mažumės stebino imlumu – jai sekėsi viskas, ko tik griebdavosi.<br>ViDA Press nuotr.
Vienai galingiausių JAV institucijų vadovaujanti moteris nuo mažumės stebino imlumu – jai sekėsi viskas, ko tik griebdavosi.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 1:55 AM

Vienai galingiausių JAV institucijų vadovaujanti moteris nuo mažumės stebino imlumu – jai sekėsi viskas, ko tik griebdavosi.

Buvę bendraklasiai Janet skambiai vadino „neįtikėtinai imlia persistengėle“. Abiturientų laidos vinjetėje po jos nuotrauka puikavosi daugybė veiklumo įrodymų: istorijos ir psichologijos klubo narė, mokyklos laikraščio redaktorė, studentų atstovybės pažiba ir uoli dešimtukininkė.

„Ji buvo protingiausias žmogus mūsų klasėje – niekas nė iš tolo negalėjo jai prilygti“, – sakė buvęs Janet bendraklasis Charlesas Saydahas ir pridūrė, kad per penkis dešimtmečius moteris nė kiek nepasikeitė.

Užkietėjusi ekonomistė – tokią etiketę galima klijuoti dabartinei JAV federalinio rezervų banko pirmininkei. Jos rankose – ekonomikos mokslų daktaro diplomas ir keli reikšmingi veikalai apie nedarbą. Anksčiau 67-erių moteris dėstė Berklio ir Harvardo universitetuose bei Londono ekonomikos mokykloje.

Pinigų ir politikos sritį Janet pažįsta taip gerai, kad dėl jos kompetencijos retas drįstų ginčytis.

Moteris buvo Amerikos prezidento Billo Clintono patarėja ekonomikos klausimais. 2004-aisiais ji tapo San Fransisko centrinio banko prezidente, nuo 2010-ųjų – FED viceprezidente.

Artimųjų J.Yellen apibūdinama kaip nuostabi mąstytoja, daug dėmesio skirianti žmogiškajai ekonomikos daliai. Tačiau gerų žodžių apie moterį negaili ne vien bičiuliai ar kolegos.

Baltuosiuose rūmuose prezidentas Barackas Obama J.Yellen pavadino ne tik patyrusia ekonomiste, bet ir žmogumi, kuris gerai supranta paprastų amerikiečių poreikius.

„Jai nuoširdžiai rūpi, kaip ekonomika paveiks JAV piliečių gyvenimą. Galbūt dėl to ji pelnė žmonių palankumą?“ – retoriškai klausė ekonomistas Robertas Shilleris.

Už ekonomikos skatinimą ir nedarbo mažinimą pasisakanti moteris dėl FED vadovo pozicijos konkuravo su daugiau nei 200 profesionalių ekonomistų. Tačiau tuo, kad drovi žilaplaukė moteris visiems nušluostys nosį, abejojo retas.

Pusmetis – tiek laiko prireikė J.Yellen ir jos vyrui, Nobelio ekonomikos premijos laureatui George’ui Akerlofui (75 m.), kad juodu nuspręstų žengti prie altoriaus.

Pora susitiko 1977-aisiais. G.Akerlofas buvo laikinai paskirtas darbuotis FED, tad su būsimąja savo žmona susitiko ne pačiomis romantiškiausiomis aplinkybėmis- – pusryčiaudamas valgykloje.

Janet ir George’as turi vienturtį sūnų Robertą, kuris taip pat pasekė tėvų pėdomis ir šiuo metu dėsto ekonomiką prestižiniame Voriko universitete (Jungtinė Karalystė).

„Tiesa ta, kad jei praleistumėte vakarą mūsų namuose, tikriausiai išgirstumėte diskutuojant apie ekonomiką prie vakarienės stalo“, – viename interviu teigė J.Yellen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.