Prieš futbolo finalą Deivydas Zvonkus pratrūko: „Padariau klaidą“

Prie televizijos ekranų sekmadienį visus pritrauks gražus reginys – pasaulio futbolo čempionato finalas. Čia susitinka Kroatija ir Prancūzija. Dar prieš lemiamą kovą internete pasipylė daugybė komentarų apie šių šalių futbolo rinktines. Tad juos paskaitęs, kompozitorius Deividas Zvonkus feisbuke panoro išsakyti savo mintis.

Deivydas ir Katažina Zvonkai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Deivydas ir Katažina Zvonkai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2018, 2:57 PM

„Ką tik padariau klaidą – paskaičiau tautiečių komentarus po straipsniais apie Prancūzijos futbolo rinktinės sudėtį. Radau sulyginimų su šunimis ir beždžionėmis. Radau nejuokingų pokštų apie bananus, vergovę ir t. t. Staiga pajutau GĖDĄ, nors po savo pirmosios santuokos buvau įsitikinęs, kad gėdos jausmo nebeturiu.

Raudonis išmušė taip stipriai, kad trumpam suabejojau dėl savo paties rasės. Įsignybiau, ar nesapnuoju. Nesapnuoju – todėl rašau čia – bandysiu pagrįsti ir pateisinti būtent tokią Prancūzijos futbolo komandos sudėtį:

a) pagal FIBA nuostatus, pasaulio futbolo čempionate rungiasi VALSTYBĖS (su maža išimtimi UK regionams). Ne TAUTOS, o VALSTYBĖS. Rinktines sudaro tų valstybių piliečiai. Tautinė piliečių priklausomybė nieko nelemia.

ą) absoliuti dauguma FIFA2018 dalyvavusių Australijos rinktinės žaidėjų – ne aborigėnai, o anglakalbiai europiečių palikuonys. Absoliuti dauguma Meksikos rinktinės žaidėjų – ne indėnai, o ispaniškai kalbantys europiečių palikuonys. Belgija tokios “belgų” tautos išvis savo valstybėje neturi. Šį punktą galima tęsti ir tęsti…

b) dabartinėje FRA futbolo rinktinėje – tik du žaidėjai, gimę ne Prancūzijoje – S. Umtiti ir S. Mandanda. S. Umtiti atvyko gyventi į FRA, kai buvo dviejų metų vaikas. S. Mandanda atvyko, būdamas paaugliu. Abu tapo FRA piliečiais gerokai anksčiau, negu profesionaliais aukščiausio lygio futbolininkais. Todėl komentaruose nuskambantys argumentai apie nesąžiningą sportininkų “natūralizavimą” atsimuša į tai paneigiančius faktus.

c) teko perskaityti ir itin keistų kontrargumentų, kad FRA rinktinės žaidėjų tėvai arba seneliai yra gimę ne Prancūzijoje. Jeigu priimti tokią logiką, tai nė vienas iš Kroatijos rinktinės žaidėjų tėvų ir/ar senelių nėra gimęs Kroatijos Respublikoje, nes iki 1991 m. tokios valstybės išvis nebuvo.

č) mūsų rinkėjams, tokiu mentalitetu, jokiu būdu negalima patikėti spręsti klausimo apie dvigubą pilietybę. Nes dauguma LT piliečių nesuvokia skirtumo tarp pilietybės ir tautybės. Labai norėčiau būti neteisus.

P.S. Finale „sergu“ už kroatus“, – rašė D.Zvonkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.