Garsios moterys atskleidė, kokius šaltibarščius labiausiai mėgsta

Karštą vasaros dieną niekas taip puikiai neatgaivina kaip ledai ar... šaltibarščiai! Vieniems tai – sezoninis patiekalas, kiti šia šaltąja sriuba mėgaujasi ištisus metus ir ieško būdų, kaip paįvairinti tradicinį patiekimą. Ne išimtis – ir žinomi Lietuvos žmonės. Jie, neįtikėtina, dažnai prabangų maistą noriai keičia į dubenį šaltibarščių!

 Garsios moterys papasakojo apie šaltibarščius.
 Garsios moterys papasakojo apie šaltibarščius.
Karolina Meschino.<br> A.Kirsnytės nuotr.
Karolina Meschino.<br> A.Kirsnytės nuotr.
Katažina Zvonkuvienė.<br>V.Pilkausko nuotr.
Katažina Zvonkuvienė.<br>V.Pilkausko nuotr.
Irūna Puzaraitė.<br> Barboros fotostudijos nuotr.
Irūna Puzaraitė.<br> Barboros fotostudijos nuotr.
Agneta Kleizienė.<br> LR archyvo nuotr.
Agneta Kleizienė.<br> LR archyvo nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 7:57 AM, atnaujinta Jul 16, 2018, 10:21 AM

Stilistė, nuomonės formuotoja ir socialinių tinklų žvaigždė Karolina Meschino – itališko kraujo turinti lietuvaitė. Maisto pomėgio jauna moteris niekuomet neslėpė, tad ir ji – viena tų, kuriems karštą vasaros dieną lėkštė šaltibarščių – pats geriausias maistas.

„Dievinu šaltibarščius! Visus bičiulius italus stengiuosi su jais supažindinti. (Juokiasi.) Ir visiems labai patinka! Kas gali nemėgti šaltibarščių?“ – juokėsi Karolina, vos prieš kelias dienas kardinaliai pakeitusi ir plaukų spalvą.

Savo vasaros be šaltos burokėlių sriubos neįsivaizduojanti Karolina sako, kad juose vengia vieno ingrediento – vištų kiaušinių.

„Gali būti ir su kiaušiniais, bet labiau mėgstu be jų. Ir būtinai – su lengvai paskrudintomis bulvėmis“, – šypsojosi K.Meschino.

Dainininkė Katažina Zvonkuvienė – lenkaitė, tačiau ir jų šeimoje nuo pat mažens šaltibarščiai buvo vienas dažniausiai vasarą gaminamų patiekalų. Moteris juokėsi, kad nors labai juos mėgsta, šiais metais pati dar nespėjo jų pagaminti. Tačiau namiškiams jau senokai žada: vos tik temperatūros stulpelis šoktelės į viršų – namuose tikrai kvepės šaltibarščiais.

„Gal ne ypač dažnai gaminu pati, bet visuomet labai mėgstu juos valgyti. (Juokiasi.) Turiu labai gerą slaptą receptą, kuriuo kadaise su manimi pasidalijo vienas draugas. Įsivaizduojate, ne moteris, o vyras! Nesu gyvenime ragavusi skanesnių šaltibarščių nei jo gaminti.

Kadangi mes augome kaime, tai buvo vienas skaniausių patiekalų“, – trumpam grįžusi atgal į vaikystę prisiminė atlikėja.

Juokaudama Katažina sako, kad kam jau kam, bet maistui ji visai neišranki. Todėl ir šaltibarščiai jai patinka įvairūs: su burokėliais, ridikėliais ar kitais pagardais, raudoni ar balti.

„Sakyčiau, kad įprastuosius – burokėlių šaltibarščius valgiau visą gyvenimą. Gal todėl ir mūsų šeimoje jie visuomet gaminami tik tokie. Ir tai jau tapo tarsi tradicija. Man labai skanūs ir balti šaltibarščiai, tačiau mūsų šeimoje niekas tokių negamindavo, nebent kas nors pavaišindavo svečiuose“, – pasakojo K.Zvonkuvienė.

Kilusi iš Marijampolės dainininkė Irūna Puzaraitė juokėsi, kad nesvarbu, žiema ar vasara, šaltibarščiai jai – vienas skaniausių patiekalų.

Moteris neslėpė, kad gyvenant tokiu ritmu, kurį diktuoja mažasis sūnelis Toras, šaltibarščiai – vienas greičiausiai ir skaniausiai pagaminamų patiekalų. Nors kartais ji visai nesipriešina, kai pasisiūlo pagaminti ir kas nors kitas.

„Aš juos galėčiau valgyti visada! Mūsų krašte šaltibarščiai išskirtiniai gal tuo, kad mes agurkus tarkuojame burokine tarka.

Taip yra skaniausia. Ir būtinai dar turi būti šviežios, kuo mažesnės bulvytės“, – juokėsi Irūna.

Jaunystės, grožio ir sveikatos namų „Molecule“ įkūrėja Agneta Kleizienė taip pat džiugiai nusiteikusi pasakojo, kad šaltibarščiai šeimoje – mėgstamas patiekalas. Tiesa, ne visų šeimos narių. Agnetos ir Lino Kleizų sūnus Jokūbas dar neįtraukė šio patiekalo į mėgstamų sąrašą.

Moteris pasakojo, kad jų virtuvėje vyrauja skirtingai gaminami šaltibarščiai, o didelę įtaką skoniui daro agurkų pjaustymo būdas. A.Kleizienė niekuomet nepjausto stambiais gabalais ir nulupa odeles.

Kiaušinis, pasak Agnetos, – taip pat neatskiriama šaltibarščių dalis, tačiau juos ji naudoja putpelių. Perpjauna juos per pusę ir uždeda ant įpiltų į dubenį šaltibarščių.

„Sūnus nevalgo šaltibarščių, tad gaminu juos klasikiniu būdu – su ekologišku kefyru arba airanu. Kartais įpilu šiek tiek grietinėlės, nes vyras mėgsta riebiau. (Juokiasi.)

Pati gaminu su ridikėliais, agurkais ir virtais burokėliais. Marinuotų nenaudoju, man neskanu – juose jaučiamas actas. Galima gaminti tik ridikėlių ir agurkų šaltibarščius, be burokėlių, – bus gaivesni ir balti. O bulvės ir krapai yra būtinybė!“ – juokėsi Agneta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu