Vienas garsiausių amžiaus bučinių slepia nemalonią paslaptį

Turbūt visi yra matę ar bent girdėję apie besibučiuojančio jūrininko fotografiją. Legendinė praėjusio amžiaus nuotrauka visų akiratyje vėl atsidūrė po jūreivio mirties.

G. Mendonsa jaunystėje ir prieš savo mirtį.<br>AP ir Scanpix nuotr.
G. Mendonsa jaunystėje ir prieš savo mirtį.<br>AP ir Scanpix nuotr.
 Legendinis bučinys.<br>AP ir Scanpix nuotr.
 Legendinis bučinys.<br>AP ir Scanpix nuotr.
 G. Mensonsa. <br>AP ir Scanpix nuotr.
 G. Mensonsa. <br>AP ir Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2019, 6:03 PM

Žiniasklaidoje buvo prisimintas ne tik jo gyvenimas ar kadro istorija, bet ir nūdienos aktualijos. Visai neseniai suniokota šią akimirką menanti skulptūra Floridos valstijoje (merginos koją „papuošė“ užrašas #Metoo) išduoda – garsusis bučinys gali būti interpretuojamas ir kaip seksualinio priekabiavimo prie moterų išraiška.

Kalendoriuje – 1945-ųjų rugpjūčio 14-oji. Džiaugsmingai nusiteikę amerikiečiai būriuojasi Taimso aikštėje. Fone skamba nuotaikinga muzika, kurią kuria pergalingi šūkiai, susimaišę su būgnų ir trimitų akordais. Nors iš susirinkusiųjų veidų nedingsta šypsena, jaudulį išduoda jų virpančios rankos, kuriose – Jungtinių Valstijų vėliavėlės.

Raumeningas jūrininko uniforma pasipuošęs jaunuolis staiga per liemenį apsikabina netoliese esančią panelę ir apdovanoja ją saldžiu bučiniu.

Fotografo Alfredo Eisenstaedto užfiksuotas kadras patenka į „Life“ žurnalą. Drauge su daugeliu kitų leidinyje publikuojamų nuotraukų jis įamžina Antrojo pasaulinio karo pabaigą.

Niekas negalėjo numatyti, kad, rodos, visiškai atsitiktinė fotografija taps vienu žymiausių XX amžiaus kadrų. Kad neseniai iš karinės tarnybos grįžęs vaikinas, vardu George’as Mendonsa, ir vos akimirkai jo dama tapusi Greta Zimmer Friedman skirtingais keliais pasuks jau tą pačią dieną.

„Pamenu, bėgau su savo fotoaparatu, tačiau nemačiau nė vieno dėmesio verto kadro. Staiga akiratyje pasirodė baltas siluetas. Paaiškėjo, kad tai buvo jaunutė seselė, bučiuojama atsitiktinio jūrininko praeivio. Jeigu ji tą dieną nebūtų apsivilkusi baltai, aš jos niekuomet nebūčiau pastebėjęs“, – vėliau pasakojo fotografas.

Įdomu tai, kad fotomenininkas po nuotrauka neparašė jaunuolių vardų. Apskritai G.Z.Friedman apie legendinį kadrą nežinojo iki 1962-ųjų.

„Tai nebuvo romantiškas įvykis. Mes tiesiog šventėme“, – istorinę dieną, kai Japonija pasidavė Jungtinėms Valstijoms, prisiminė prieš trejus metus anapilin iškeliavusi Greta.

„Tai buvo akimirka. Grįžau iš tarnybos Ramiajame vandenyje ir sužinojau, kad karas baigėsi. Taip pat buvau šiek tiek išgėręs. Taigi pamačiau seselę, ją pagriebiau ir pabučiavau“, – prieš septynerius metus sakė George’as, tuomet aplinkinius pagaliau įtikinęs, kad jūreivis nuotraukoje yra ne kas kitas, o jis.

Dar labiau intriguoja faktas, kad už jūreivio nugaros stovėjo jo mergina Rita Patrie. Tačiau ji dėl to nesisielojo, o vėliau netgi tapo George’o žmona.

„Ilgus metus jis buvo žinomas kaip besibučiuojantis jūreivis. Juk toks jūreivis turi manyti, kad jis privalo bučiuoti visas“, – kalbėjo už kadro likusi gražuolė.

Parengė: A. Mačiulytė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.