Vyrų vyriškumas tapo pasaulio problema. Koks bus moterų likimas?

„Ir iš tokios daugybės man, deja, nieko negalima valgyti“, – pasaulis jau įprato prie tokių merginų žodžių restoranuose. Bet pastaruoju metu vis dažniau tokius žodžius taria ir vyrai. Jie dabar rimtai susirūpinę savo grožiu, sveikata, o jų dėmesio centras – jie, ir tik jie.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 7:39 PM

Dabar dažnai išgirsi vyrišką balsą tariant: laikausi ketoninės dietos, negeriu vyno. Dar kiti pereina prie „Huel“ („human“ plius „fuel“, išvertus iš anglų k. – degalai žmogui) mitybos.

Nors „Huel“ – nelabai jau džiaugsmą keliantis maistas. Tai – milteliai iš avižų, žirnelių, linų ir ryžių, rašo žurnalas „Stilius“.

Yra dar vienas maisto pakaitalas „Soylent“, kuris, kaip teigia mitybos specialistai, akimirksniu dingsta iš prekystalių.

„Baltymų papildai, kuriuos anksčiau vartojo tik kultūristai, dabar tapo pagrindiniu produktu kiekvieno vidutinio anglo valgiaraštyje“, – rašo leidinio „The Spectator“ rašinio „Kodėl vyrai pamišę dėl savo tobulėjimo“ autorė.

Į mėsos produktų sudėtį įeina labai svarbios žmogaus organizmui aminorūgštys, kurių nėra nė viename iš produktų. Bet argi tai svarbu? Dabar madinga sakyti, jog esi vegetaras ar veganas.

Žmonija visada buvo panirusi į išskirtinio maisto paieškas. Tokio, dėl kurio nereikia eiti į medžioklę ar laikyti naminių paukščių fermos.

Kai kurie „supermaisto“ išradėjai tapdavo milijonieriais, kaip „Soylent“ kūrėjas, programuotojas Robas Reinhartas.

Bet tik dabar tokie išradimai tapo gąsdinamai populiarūs tarp vyrų. Jų kūnas turi būti išvalytas dieta ir patobulintas sportu. Ir kaip puikiai vyrai atrodo, galima įsitikinti naršant po socialinius tinklus! Argi dėl to neverta stengtis?

„Instagram“ mirga vyriškosios giminės ištreniruoto kūno gražuolių baltais dantimis nuotraukomis. Barzdaskučių salonai dygsta kaip grybai po lietaus.

Bet taip pat sparčiai auga dismorfikų (sutrikimas, kai žmogus amžinai nepatenkintas savo kūnu. – Red.) ir anoreksikų gretos tarp vyrų. Atsirado terminas „manoreksija“, skirta vyrų valgymo sutrikimams apibūdinti.

Ir viskas dėl to, kad vyrų vyriškumas tapo pasaulio problema.

Pastaruoju metu madingas posakis „nuodingas raumeningumas“.

Kovotojų prieš tokią tendenciją gretos negausios ir jų balsai silpni. Pavyzdžiui, Kanados psichologas Jordanas Petersonas. Jis atvirai sako vyrams, kad jie gali ir turi būti vyriškesni, didžiuotis savo lytimi.

Bet net jis vartoja tik žalumynus ir mėsą, teisindamasis, kad dieta padėjo jam įveikti depresiją ir autoimunines ligas.

„Na, o kam barzdaskučių salonai?“ – stebisi moterys. „O kam moterims SPA salonai? Tai – mūsų klubas, į kurį svetimiems nėra įėjimo“, – atšauna vyrai.

Anksčiau vyrų klubais buvo tapusios aludės. Dabar jas pakeitė sporto klubai, kūno rengybos studijos ir barzdaskučių salonai. Ir senovinės graikų mitologijos personažas, pamilęs savo atvaizdą šaltinyje Narcizas, buvo vyras.

Juk dar prieš 100 metų buvo akivaizdu: jei moterims galima nešioti kelnes, vadinasi, vyrams – sukneles.

Kuo nepatenkintos moterys?

Vyrai liovėsi rūkyti, gerti, valgyti kenksmingą maistą ir pradėjo vaikščioti į sporto sales. Taip, seksas jų dabar nelabai traukia.

Nieko stebėtina: seksas – ne narcisizmo spektaklis, užsiimant juo kartais tenka galvoti apie partnerę. Bet juk moterys nėra besotės: jos nereikalauja gundymų ir flirto be perstojo.

Be vyrų, kurie vis daugiau save tobulina ir lepina, – vaizdingai sakant, barzdaskučių salonų lankytojų, kiti turi uždavinį, kuris pasiglemžia jų laiką ir turtingiausiųjų pinigus.

Šiems vyrams neįdomu tapti gražiems ir jauniems trumpai akimirkai, jie siekia tapti amžini. Amerikietis Billas Marisas sukūrė kompaniją „Google Calico“ („California Life Company“), tyrinėjančią genetinį senėjimo pagrindą.

Kasdien suvartodamas 62 biopapildus B.Marisas nori sulaukti laiko, kai bus rasta pagrindinė tabletė, užtikrinanti amžiną energingą gyvenimą.

Iš Vokietijos kilęs vienas mokėjimo internetu platformos „PayPal“ įkūrėjų Peteris Thielis skleidžia pasauliui žinią apie mirtiną cukraus pavojų ir laikosi paleodietos.

Prieš porą metų Nobelio premiją gavo mokslininkai, įrodę tiesioginį ryšį tarp badavimo ir organizmo būklės pagerinimo.

Į klausimą, kam pirmenybę teiks moteris, atsakė garsus švedų teatro ir kino režisierius Ingmaras Bergmanas filme „Fani ir Aleksandras“: bus atsisakyta asketizmo ir triumfuos gyvenimas.

Kino juostoje, tiesa, aiškiai sakoma: tam įvykti reikės stebuklo.

Bet ar iki to laiko vyrams rūpės moters pasirinkimas?

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.