Nuotraukoje – Lietuvos kantri muzikos karaliaus vestuvės prieš 39-erius metus. Atpažįstate?

Ši nuotrauka ištraukta iš giliausių nuotraukų archyvų, kuris, žinoma, labai vertingas. Kantri muzikos tėvas Virgis Stakėnas (65 m.) iš nuotraukos šypsosi kartu su savo žmona Ramute Stakėnienė (59 m.).

 Virgis Stakėnas su žmona Ramute prieš 39-erius metus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute prieš 39-erius metus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
 Virgis Stakėnas su žmona Ramute.<br> LR archyvo nuotr.
Ramutė Stakėnienė.<br> LR archyvo nuotr.
Ramutė Stakėnienė.<br> LR archyvo nuotr.
Ramutė Stakėnienė.<br> LR archyvo nuotr.
Ramutė Stakėnienė.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 29, 2019, 9:38 AM, atnaujinta Jun 29, 2019, 10:57 AM

Balta suknelė, puokštė, į vyro kostiumą įsegta butonjerė – tai Stakėnų vestuvių detalės. Šventė įvyko prieš 39-erius metus.

„Šiandien. Mūsų diena. Tądien“, – angliškai rašė V.Stakėnas. 

1980-aisiais įamžinta akimirka atrodo išties labai stilingai – juk ne veltui sakoma, kad mada sukasi ratu. Virgiui - 65-eri, tačiau jis kaip niekad jaunatviškas: vyras aktyviai naudojasi socialiniais tinklais, negana to, prideda ir įvairiausių grotažymių.

Būsimo kantri karaliaus gyvenimas turėjo būti suplanuotas nuo mažų dienų. Jis gimė garsaus ir gerbiamo Šiaulių mediko šeimoje. Sesuo tapo biochemike ir įsikūrė Bostone, o štai jis, pasirinkęs muzikanto kelią, kaip pats sako, aplinkinių lūkesčių nepateisino.

„Tėčio akyse esu sūnus nevykėlis“, – itin specifinį ryšį su tėvu LRT televizijos laidoje „Gyvenimas“ prieš metus apibūdino V.Stakėnas.

Nuo mažumės apie svaigų skrydį į muzikos padangę svajojusio šiauliečio galvą visada dengia skrybėlė – neatsiejama įvaizdžio dalis.

Nors V.Stakėną Lietuvoje žino ir didelis, ir mažas, nedaug girdėtos širdį virpinančios jo istorijos apie artimą draugystę su Vytautu Kernagiu ir nerimo mėnesius, kai į gyvenimą bandė tvertis pasaulį gerokai per anksti išvydę anūkai.

„Buvo laikai, kai norėjosi būti matomam, nuvažiavus į Palangą būtinai pereiti J.Basanavičiaus gatve. Dabar viskas priešingai – nuo lietuviškojo Las Vegaso bulvaro norisi kuo toliau.

Galbūt ateina laikas, kai nebesinori visiems sakyti, koks esi geras, ir visaip apie save priminti. Dabar kur kas didesnė vertybė tiesiog ramiai pabūti su svarbiais žmonėmis, su tais, kuriems tu ką nors reiški ir kurie tau reiškia labai daug“, – atviravo V.Stakėnas. 

Dainininkas neslėpė turįs tik kelis artimus draugus, o tikrą draugystę pradėjęs vertinti tada, kai gyvenimo pakeleiviai pradėjo iškeliauti anapus.

„Turiu penkis žmones, kurie visada paskambindavo per gimtadienį. Jei kuris nors nepaskambina, iškart kyla klausimas, kodėl. Ir štai prieš kelerius metus man paskambino tik keturi draugai, o po kurio laiko suskambus telefonui kitame laido gale pasigirdo penktojo draugo sūnaus balsas.

Jo tėtis, mano draugas, jau buvo išėjęs pas Dievulį. Sako: „Dėde, turėjau paskambinti ir pasveikinti, nes tėtis to būtų norėjęs“, – braukdamas ašarą yra pasakojęs dainininkas.

Dar labiau jis vertina laiką su artimaisiais, nes už Atlanto gyvenančios dukros Agnės šeima – reti svečiai Stakėnų namuose Šiaulių rajone.

Vienturtės atžalos sprendimas laimę kurti emigracijoje niekada nedžiugino kantri muzikos karaliaus, bet teko su tuo susitaikyti.

Gyvenimo trapumą V.Stakėnas pajuto gimus anūkams. Sužinoję apie būsimus dvynukus, seneliai netvėrė džiaugsmu, tačiau netrukus pakilią nuotaiką pakeitė nerimas – šeštą mėnesį medikai Agnei nustatė pavojingą nėščiųjų ligą.

Netrukus teko gelbėti motiną, o paskui – ir kūdikius. Po cezario pjūvio pirmasis pasaulį išvydo mažasis Čarlis. Jis svėrė kilogramą.

Sesutė Sofija gimė dar smulkesnė – vos 800 gramų. Už galimybę gyventi jie kovojo ne vieną mėnesį, ši kova dainininko šeimai kainavo tūkstančius dolerių, bemieges naktis ir širdį draskančio nerimo kupinus mėnesius.

Ar tuomet dainininkas meldėsi?

„Aš turiu susikūręs apeigų. Jos netipiškos. Manau, kad krikščioniškos, bet visai kitokios. Aš kalbuosi su savimi – galiu tai daryti garsiai, galiu tyliai, galiu laikydamas rankoje gitarą, galiu sėdėdamas prie stalo ar stovėdamas kampe, nusisukęs nuo visų. Ko gero, dariau tai visais išvardytais būdais. Tai galima pavadinti Virgio malda“, – sunkias dienas prisiminė V.Stakėnas.

Senelis pirmą kartą dvynukus išvydo, kai jie jau buvo paaugę, – pirmųjų žingsnių nematė.

„Mačiau vaizdo siužetus, daugybę nuotraukų, bet vis tiek buvo sunku įsivaizduoti visą evoliuciją, dydį. Pirmajai anūkei Izabelei dainavau lopšinę apie boružę, telpančią delne.

O šie mano anūkai gimę išties tilpo delne – pats išpranašavau to nežinodamas. Susitikus su jais buvo labai sunku, bijojau prisiliesti – aš meškinas, kad ko nors neatsitiktų. Bet kai jie ateidavo, užlipdavo ant manęs, suguldavo ir gerai įsitaisydavo, man būdavo didžiulė laimė“, – prisipažino vyras.

V.Stakėnas džiaugiasi, kad dabar visi anūkai sveiki ir greitai auga. Nors norėtų, kad dukros šeima gyventų arčiau ir jie galėtų dažniau bendrauti ne skaipu, o tiesiogiai, V.Stakėnas susitaikė su mintimi, kad nebėra jos laimės kalvis.

„Ji pati yra savo laimės kalvis. Tėvas gali tik duoti patarimų, bet ne reikalauti, gali pasiekti ką nors meile ir džiaugsmu, bet ne nusivylimu ir skundu. Ji pasirinko taip. Jeigu jai gerai, man irgi“, – savo laimės formulę trumpai suformulavo tėvas, vyras ir senelis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.