Saulės kremai: negirdėti faktai ir prognozė, kas juos pakeis

Saulė laikoma pagrindine odos vėžio sukelėja, dėl jos liga diagnozuojama net devyniasdešimčiai procentų pacientų. Be to, nesaugus deginimąsis sukelia priešlaikinį odos senėjimą, rašo „Stilius plius“.

 Geresnės apsaugos priemonės, nei kremas kol kas nėra.<br> 123rf.com
 Geresnės apsaugos priemonės, nei kremas kol kas nėra.<br> 123rf.com
 Geresnės apsaugos priemonės, nei kremas kol kas nėra.
 Geresnės apsaugos priemonės, nei kremas kol kas nėra.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2020, 4:57 PM

Lyg to nebūtų gana, saulė yra atsakinga už DNR ląstelių pažeidimus. Ir pavojai tyko ne tik paplūdimyje – sveikatai taip pat pavojingi greitą bei tolygų įdegį, tarsi, nekaltai užtikrinantys soliariumai.

Geresnės apsaugos priemonės, nei kremas kol kas nėra. SPF arba ant saulės kremo tūbelės besipuikuojantis apsaugos nuo saulės faktorius nurodo, kiek efektyviai priemonė saugo nuo ultravioletinių spindulių. SPF 2 ženklu žymėti saulės kremai sulaiko iki 50, SPF 10 – 90, SPF 15 – 93, SPF 20 – 95, SPF 30 – 96,7, o SPF 60 – iki 98,3 procentų spindulių.

Saulės kremą patartina pirkti tokį, kuris tiktų jūsų odos tipui. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad švesiaodžių oda saulėje parausta greičiau, lyginant su rudesnę, taigi, mažiau saulei jautrią odą turinčiais žmonėmis.

Renkantis saulės kremą atidžiai apžvelgti reikėtų visą pakuotę. Kai kuriuose kremuose esantys chemikalai gali patekti į kraują.

Oksibenzonas ir oktinoksatas naikina koralinius rifus – dėl to šių chemikalų sudėtyje turintys saulės kremai yra uždrausti Havajuose, Ki Vesto mieste Floridoje.

Tuo metu, titano dioksido ir cinko oksido sudėtyje turintys kremai yra kur kas mažiau pavojingi.

Saulės kremas turėtų būti naudojamas ne tik karštuoju metų laiku.

„Visuomenėje vis dar vyrauja įsitikinimas, kuriuo remiantis saulės kremas turėtų būti naudojamas tik vasarą. Tai – netiesa. Daugiausia žalos pridaro mažas saulės spindulių kiekis, kurį gauname kiekvieną dieną“, – sako ekspertai.

Taip pat patartina naudoti apsaugą nuo saulės užtikrinančią kosmetiką: SPF ženklu žymėtus lūpų blizgius, skystą pudrą.

Ateityje prognozuojama geriamųjų papildų sėkmė. Neigiamą ultravioletinių spindulių poveikį sumažina iš paparčio išgaunamas antioksidantas.

Mokslininkų susidomėjimo vis daugiau sulaukia nenatūralios, ypač – iš elektroninių prietaisų sklindančios šviesos, poveikis odai. Tikėtina, kad saulės kremas ne už ilgo pradės apsisaugoti ne tik nuo saulės spindulių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.