Londone vyksta ypatinga paroda: primena, kad vyrai „moteriškai“ rengėsi nuo senų laikų

Vyrų mada tampa vis moteriškesnė, bet remiasi senomis tradicijomis. Tai byloja paroda Londone, viename didžiausių taikomosios dailės muziejų pasaulyje.

H.Stylesas.<br>Scanpix nuotr.
H.Stylesas.<br>Scanpix nuotr.
Akimirkos iš parodos.<br>Scanpix nuotr.
Akimirkos iš parodos.<br>Scanpix nuotr.
Akimirkos iš parodos.<br>Scanpix nuotr.
Akimirkos iš parodos.<br>Scanpix nuotr.
Akimirkos iš parodos.<br>Scanpix nuotr.
Akimirkos iš parodos.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-06-06 13:36

Italijos filosofas Niccolo Machiavelli jau XVI a. turėjo aiškų supratimą, kaip turėtų rengtis vyrai. Jo patarimas: „Du metrai rožinės medžiagos sukuria džentelmeną.“

Nejau N.Machiavelli buvo savo laiko keistuolis?

„Jokiu būdu. Anuomet rožinė spalva reiškė valdžią ir pirmiausia vyriškumą“, – sako Claire Wilcox.

68-erių meno ir dizaino garbės profesorė – parodos „Fashioning Masculinities: The Art of Menswear“ („Vyriškumo mada: vyriškų drabužių menas“) kuratorė. Ekspozicija demonstruojama ir veiks iki lapkričio 6-osios žymiajame Londono (Didžioji Britanija) Viktorijos ir Alberto muziejuje.

Paroda atitinka laiko dvasią: lyčių susiliejimas – svarbi vyrų mados tema. Vis dažniau matoma įtaka stipriajai lyčiai, kuri neva yra moteriška. Vyrai dėvi sukneles, apsiaustus su rankovėmis arba be jų, nešioja papuošalus, rožinės spalvos ir gėlių motyvais išmargintus drabužius.

Paroda pateikia ne tik ankstesnių ir šių laikų eksponatus, bet ir atskleidžia, kad šimtmečius daugelį drabužių nešiojo abi lytys.

Istorija pateikiama ne chronologine tvarka, bet pagal temas. Tai vyrų kūno idealizavimas – „Undressed“, perdėta mada – „Overdressed“ ir pokytis iki dabar – „Redressed“.

Žiūrovas palieka parodą su 2020-aisiais šurmulį ne tik mados pasaulyje sukėlusio populiaraus Didžiosios Britanijos atlikėjo Harry Styleso (28 m.) citata. Jis tapo pirmuoju vyru, papuošusiu JAV mados žurnalo „Vogue“ viršelį.

Tuomet dainininko vilkėta ilga šviesiai mėlynos ir juodos spalvų suknelė su nėriniais taip pat demonstruojama šioje parodoje.

„Jei pašalinsite vyrus ir moteris skiriantį barjerą, mados pasaulyje atsivers nauja erdvė“, – sako H.Stylesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.