Apie madą grožį puoselėti maisto produktais: „Kremo neišsirenkame be specialisto, bet neaiškią uogienę ant veido tepame nedvejodami“

Mūsų močiutės ir mamos naudojo daug naminių grožio priemonių – drėkino odą agurkų griežinėliais, skaistino braškėmis, stangrino kiaušinių baltymais. Tai, kad tokia tradicija grįžta į ne vienos šiuolaikinės moters grožio procedūrų rutiną, pastebi ir specialistai. Tačiau ne vienas jų ir perspėja – naudojami maisto produktai, kurie būtinai turi būti bent jau ekologiški, gali labiau pakenkti nei padėti veido odai.

 Asociatyvi nuotr.<br>Lrytas.lt koliažas.
 Asociatyvi nuotr.<br>Lrytas.lt koliažas.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotr.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 10:22 AM

Apie tai, kokios natūralios priemonės yra efektyvios, o kokių – šiukštu reikėtų vengti namuose save lepinant plaukų, kūno ar veido priežiūros ritualais, kalbamės su kosmetologe, Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Kosmetologijos katedros lektore Loreta Valatkevičiene.

Ar „naminės“ grožio priemonės apskritai gali būti veiksmingos?

Šiuo metu išties vis daugiau moterų, rūpindamosi savo grožiu, pasakoja naudojančios tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės produktus. Pirmenybę, ieškodamos natūralumo, ekologiškumo, jos teikia įvairiems vaisiams, daržovėms, žolelėms, augalams. Augalinės kilmės medžiagose iš tiesų yra aktyviųjų elementų, kurie maitina, drėkina odą ir plaukus. Tačiau būtina žinoti, jog natūraliose priemonėse veikliųjų medžiagų koncentracija nedidelė, tad ir jų poveikis būna silpnas.

Ne viskas, ką galime valgyti, tinka tepti ant odos bei atvirkščiai. Dažniausiai naudojami maisto produktai veidui – agurkai, medus, braškės, citrina, pienas, kiaušiniai, aliejai. Laikoma, kad piene esančios pieno rūgštys ne tik švelniai nušveičia, tačiau ir skaistina veido odą, agurkai suteikia jai drėgmės, braškėse esančios vaisių rūgštys – skaistina, medus – minkština, kiaušinio baltymas stangrina, o aliejai – maitina bei minkština.

Taip, jei visi šie produktai tikrai užauginti ekologiškai, juos atsakingai naudoti, žinant ir aiškiai suprantant, kad nebus greito efekto, galima. Bet tuomet reikia būti tikram, kad pienas, kurį įsigijome, yra karvutės, tikrai šertos ekologiškai ekologiškoje aplinkoje. Ir tai – jokiu būdu ne baltos spalvos gaminys iš miltelių ar su antibiotikų priemaišomis.

Parduotuvėje pirkti vaisiai ir daržovės dažnai būna pilni trąšų, konservantų, nitratų, tad, naudojant šiuos produktus, savo odai suteiksime ir visas nepageidaujamas „dovanėles“. Savo praktikoje esu turėjusi klientę, kuri, užmigusi su agurkų griežinėliais ant akių, ryte negalėjo atsimerkti, nes prasidėjo alerginė, uždegiminė reakcija.

Tradicija naudoti grožio ritualams tai, kas yra iš gamtos, yra labai sena

Taip. Iki šių dienų tebegyva legenda apie garsiąsias Kleopatros pieno vonias, o istoriniai šaltiniai liudija, kad dar Senovės Egipte buvo skiriama itin daug dėmesio kūno priežiūrai. Tačiau tuo metu naudoti aliejai buvo skirti ne tik grožiui puoselėti, bet, pirmiausiai, apsisaugoti nuo alinančios saulės, suminkštinti suskirdusią odą. Darbininkams net atlyginimą kartais „mokėdavo“ aliejais. Buvo laikų, kai odos bei plaukų priežiūrai naudoti ne tik daug vertingų savybių turintys aliejai, bet ir krokodilų ekskrementai ar net vienas nuodingiausių sunkiųjų metalų – švinas.

Dėl grožio visais laikais žmonės darė daugybę, net ir rizikingų, dalykų. Šiuolaikiniai vartotojai yra labiau informuoti ir atsargesni, bet, neretai, per gausų informacijos srautą jiems tampa sunku atsirinkti, kokios žinios yra patikimos, o kokios, dažniausiai norint parduoti žemos savikainos ir kokybės produktus, yra sąmoningai klaidinančios.

Išsakydama savo nuomonę nenoriu būti kategoriška – kiekvieno žmogaus pasirinkimas yra kaip elgtis. Tačiau labai noriu priminti – naminių priemonių naudojime veido odos priežiūrai yra daug niuansų. Pavyzdžiui, skirtingos odos, jų tipai, būklės, bendra organizmo būklė – kas tinka vienam, nebūtinai nepakenks kitam. Kartais iš pažįstamų moterų girdžiu pasakymą „Visą gyvenimą naudoju tik ūkišką muilą ir su oda neturiu jokių problemų“.

Tačiau, profesionaliai įvertinus jos būklę, dažniausiai matau stipriai drėgmės netekusią odą ir kitus jos pakitimus. Situacija, be abejonės, verčia susimąstyti – jei, genetiškai turėdama tokią gerą odą, moteris būtų naudojusi tinkamas, kokybiškas, subalansuotas priemones, kokio grožio ji būtų sulaukusi brandaus amžiaus.

Ar „naminės“ priemonės gali pakeisti įprastą kosmetiką?

Natūrali žaliava, naudojama kosmetinėse priemonėse, kokybiška būna tik tuomet, kai ji atsakingai auginama, tinkamai apdorojama ir paruošiama. Tas pats galioja ir pačių namuose naudojamiems ingredientams. Nesitikėkite, kaip ir iš homeopatinių preparatų, greito gero rezultato iš naminių priemonių. Gana sparčiai pasireiškia tik neigiamas jų poveikis.

Norint turėti sveiką ir gražią odą naudojant augalinės kilmės priemones pasiruoškite ilgam keliui – visų pirmą reikia daug žinių: ką rinktis, ką su kuo derinti, o ko visai atsisakyti. Nereikėtų pamiršti, jog su naminėmis grožio priemonėmis ant odos patenka ir pašalinių mikroorganizmų iš aplinkos, tame tarpe ir bakterijų, kurie gali sukelti odos ligas, uždegimines reakcijas. Odos sveikatai ir grožiui labai svarbus natūralus pH lygis, o tarša ir nešvarumai jį taip pat išbalansuoja.

Ką jau kalbėti apie taip liaudyje išgirtą citriną, kuri odos pH padaro itin rūgštų – naudojant ją procedūros metu pražudomos odos ląstelės. Ir tai tikrai yra vienas iš įprastai maistui naudojamų ingredientų, su kurio neigiamais padariniais dažnai susiduria dermatologai. Citrina gali padėti nušviesinti pigmentines dėmes, tačiau gali ir stipriai sudirginti odą, o, pažeidus plonesnes jos vietas ir netekus apsauginio barjero, įgyti dar didesnę hiperpigmentaciją.

Dažnos naminės grožio priemonės – įvairūs odos šveitikliai su abrazyvinėmis dalelėmis. Tačiau, jei pastarosios yra per aštrios, jos gali pažeisti odą, apsauginį barjerą. Rezultatas – oda ims dehidratuoti, nes praras drėgmę. Namų sąlygomis dažnai naudojami įvairūs aliejai. Jie savyje turi daug vertingų medžiagų, tačiau ir vieną pagrindinių trūkumų – užkemša odos poras. O tokia oda, jei dar ant jos pateko bakterijų – tiesiausias kelias į bėrimus, aknę.

Taip dažnai minimas majonezas, kaip „puiki“ naminė odos priežiūros priemonė, manyčiau, nėra tinkama net valgyti, ką jau kalbėti apie jo tepimą ant veido. Porų kimšimasis dėl jame esančių aliejų ir riebalų – garantuotas. Esant bėrimams dažnai naudojamas spiritas. Tačiau nauda iš jo tik tokia, kad jis atliks dezinfekuojančią funkciją. O linkusiai į bėrimus odai spiritas padarys „meškos“ paslaugą – riebalinių liaukų veikla dar labiau suaktyvėja ir užsikimšusių porų bei bėrimo elementų tik padaugėja.

Medus – puikus dalykas, tačiau visi bičių produktai dažnam sukelia alergijas, tad reikia naudoti atsargiai. Be abejo, derėtų būti tikram, kad medus iš tiesų natūralus. Naudojant odos priežiūrai įvairias žoleles, augalus, derėtų prisiminti, jog jie gali būti ne tik naudingi, bet ir nuodingi – nudeginti, sukelti alergines reakcijas, sudirginti odą. Jei jau norisi natūralumo, rinkitės patikrintas profesionalų, gamintojų ekologiškas ir natūralias kosmetines priemones.

Natūralios, pačių pasigamintos priemonės vonios lentynoje neturėtų užsibūti?

Taip. Nes jos neturi daug konservantų, o sugedęs produktas netinkamas nei valgyti, nei vartoti odos priežiūrai. Kita grėsmė naudojant namines grožio priemones – neįmanoma nuspėti, kiek giliai, į kokius odos sluoksnius jos pateks. Aš savo darbo praktikoje dėl naminių priemonių vartojimo pažeistos odos atvejų pastebiu daug dažniau, nei jų kyla nuo pačios aktyviausios kosmetikos. O ir tokiems „naminiams“ pažeidimams pašalinti netgi reikia gerokai daugiau laiko.

Ar natūralios, naminės priemonės galėtų pakeisti įprastas kosmetines priemones? Aš jums pasakysiu – priklauso nuo to, kokio siekiate rezultato. Jei savo odai, plaukams norite suteikti visapusišką, kokybišką priežiūrą, tikitės gana greito ir ilgalaikio efekto – rinkitės įprastas ir itin kokybiškas kosmetines priemones, kurios pagamintos saugiai, pagal reglamentuotas technologijas, prie jų sukūrimo dirba ne viena dešimtis mokslininkų.

Jei odos priežiūra tiesiog malonus užsiėmimas ir nėra svarbus rezultatas – galite eksperimentuoti tiek su naminėmis priemonėmis, tiek su nekokybiška kosmetika, bet prisiminkite, jog riziką dėl tokio sprendimo prisiimate patys. Na, o turintiems probleminę odą, mano manymu, tinkamiausia dermatologinė kosmetika, kurią įsigyti galite tik vaistinėse.

Bet jei vis tiek labai norisi odą palepinti braškėmis, avokadais, jogurtu…

Mano minėta citrina – netinkama veido, tačiau puikiausiai dera rankų odos priežiūrai. Įlašinant kelis jos lašus į rankų kremą, stiprėjo nagai. Ją taip pat galima naudoti perskalaujant plaukus. Majonezas – dėl aliejų ir riebalų – suminkštins išsausėjusius plaukų galiukus. Taip pat ir visi kiti aliejai, kiaušinio trynys, avokadas. Tačiau nereikia šiomis priemonėmis piktnaudžiauti prižiūrint savo plaukus – naudoti juos derėtų kartą per mėnesį.

Anksčiau minėtieji šveitikliai – iš kavos tirščių, druskos, sumaltų kaulavaisių kauliukų – sumaišius juos su medumi ar aliejumi puikiausiai tiks kūno odai šveisti, kraujotakai suaktyvinti. Rankų priežiūrai tinka aliejai, avižų kaukės. Medus, jei tik nesate alergiški, nuostabiai suminkština suskeldėjusias, išsausėjusias lūpas. Ant namų palangės užaugintas alijošius tarnaus odai nuraminti, drėgmei atstatyti. Tai ir natūralus UV filtras.

Turint ekologiškų augalų, pvz, rožių žiedlapių, namuose galima pasigaminti jų hidrolatą, kuris tiks veido prausimui, tonizavimui. Jis yra ir puikus antiseptikas, stabdo senėjimą, minkština odą ir, be abejo, nuostabiai kvepia. Turint problemų su skeldėjančiais kulnais, nepamainomas pagalbininkas – zuikio taukai, taukmedžio sviestas, o iš bičių vaško galima pasigaminti puikaus balzamo lūpoms.

Kokosų aliejus – filtras nuo UV spindulių, tačiau visi natūralūs filtrai yra ne tokie veiksmingi, kaip sukurti laboratorijose. Kaip jau supratote, aš natūralias priemones labiau rekomenduoju plaukų, kūno odos priežiūrai, nes veidas – zona, reikalaujanti išskirtinio dėmesio ir kokybiškų, tinkamų produktų. Ir dar vienas patarimas norintiems naudoti pačių pasigamintus dalykus – pasitarkite su kosmetologu, dermatologu, kas jūsų odai tiktų, o kas jokiu būdu – ne. Juk dažnas iš mūsų net drėkinantį kremą sunkiai išsirenka be specialisto pagalbos, o štai kažkodėl tepti ant veido neaišku kur išaugintų uogų tyrę gali lengva ranka.

Labai svarbu, visų pirma, pažinti savo odą, kūną, organizmą ir vengti drastiškų eksperimentų vienu metu vartojant daug natūralių, naminių grožio priemonių. Sveikai, stiprų imunitetą turinčiai odai greičiausiai nepadarysite stiprios žalos po netinkamų vienkartinių produktų panaudojimo, tačiau vengti bandymų ir naminių priemonių patarčiau žmonėms, turintiems jautrią, probleminę odą, varginamiems alergijų, odos ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.