M.Rubackytei meilė ir draugystė – didžiausios vertybės

Itin įtemptas koncertų grafikas, dėstomos paskaitos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje – pasaulinio garso pianistei, profesorei Mūzai Rubackytei tenka suktis labai dideliu greičiu. Ši žavinga, iš pažiūros daugeliui – gležna moteris kiekvieną savaitę keičia klimatą, šalį, netgi žemyną – tam tikrai reikia geležinės sveikatos. Iš kur viso pasaulio publikos numylėtinė semiasi energijos?

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė

Feb 5, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:35 PM

– Kokius prabėgusių penkerių metų įvykius, pasiekimus galėtumėte išskirti?

– Žmogus gyvenimas suskirstytas į dvi dalis – „daryti“ ir būti“. Kad ir kaip lemtų likimas, mes einame, veikiame, darome. Tai mūsų pareiga. Bet labai svarbu paklausti savęs, kas mes esame. Juk kiekvienas iš mūsų esame unikali visatos dalelė.

Kas įvyko mano gyvenime? Aš sutikau žmogų. Antikinė graikų legenda byloja, kad Hermio ir Afroditės sūnus Hermafroditas Dzeusui supykus buvo padalytas į dvi dalis – moterišką ir vyrišką. Ir mes, padalytosios puselės, ieškome savo prarastųjų puselių. Džiaugiuosi, kad šiandien išgyvenu pilnatvę, tad jaučiu harmoniją su visu kosmosu.

– Kokių turite planų netolimai ateičiai?

– Tęsiu jau kelių mano kartų pradėtą misiją skleisti grožį per muzikos meną. Keliauju kas savaitę ir mano tvarkaraštis sudarytas keleriems metams į priekį. Besikeičiantis klimatas, žemynai, kultūros – visa tai mano kasdieninė duona.

– Iš kur semiatės energijos – visuomet matome jus besišypsančią, dėmesingą?

– Mes visi turime neįtikėtinus vidinius klodus. Nepaisydama kasdienio skubraus keliaujančio žmogaus gyvenimo, stengiuosi gyventi šia diena, kuri yra vienintelė ir nepakartojama. Norėčiau pasidalyti mūsų su vyru Alainu Golay mėgstamos Pietų Amerikos senovės išmintimi, keturiais toltekų įsakymais. Pirmas – žodis turi būti nepriekaištingas, antras – kad ir kas įvyktų, neprisiimk to sau, trečias – neaptarinėk, ketvirtas – daryk, ką gali.

– Jus supa daug žmonių, daugelis nori pabendrauti. Galbūt reikia saugoti savo energiją, kai kada atsisakyti bendravimo, švenčių. Ar visiems ir visada jūsų dėmesio užtenka?

– Aš taip pat labai noriu bendrauti! Meilė ir draugystė visuomet buvo didžiausios vertybės. Būti pakviestam įeiti į kito žmogaus pasaulį – visuomet atradimas. Juk kad ir koks būtų žmogus, jis turi savo istoriją, kuri gali mus praturtinti.

Einu į žmones, bet taip pat ieškau tylos ir ramybės. Tuomet gamta yra didžiulė atgaiva ir energijos šaltinis.

– Ar domitės sveika gyvensena, laikotės jos priesakų?

– Ligos atsiranda ir tarpsta ten, kur yra vienatvė, liūdesys, baimė, nuovargis ir netinkama mityba. Šypsokimės, nepameskime vaikiško naivumo, nuostabos ir atradimo džiaugsmo. Žaiskime! Atsikratykime to, kas slegia, kas iš mūsų atima gyvybinę energiją. Siekime budistinio „neužsifiksavimo“. Mes turime save mylėti ir puoselėti, daryti sau tik gera.

– Galbūt tokioms nuostatoms turi įtakos jūsų vyras, endokrinologas profesorius Alainas Golay?

– Svarbiausia bendraujant su mylimu žmogumi – įsiklausyti į kitą. Dėmesys ir ramybė padeda išlaikyti vidinę pusiausvyrą. Mus dvasiškai maitina ne tik meilė ar tiesioginė veikla – muzika bei humanistinė medicina, bet ir poezija, filosofiniai skaitiniai, pasaulinė dvasinių ir religinių tėkmių išmintis.

– Ar domitės ekologija, galbūt pati auginate ar auginote prieskonius, daržoves?

– Visi esame šio pasaulio dalis ir turime būti atsakingi už tai, ką paliksime ateinančioms kartoms. Pagal galimybes laikomės ekologiško gyvenimo būdo.

Prieš keletą metų Prancūzijoje gyvenau vienuolyne ir turėjau nuostabų ekologinį daržą ir net keletą bičių avilių.

Šiandien mūsų su vyru namai yra Paryžiaus, Ženevos ir Vilniaus centre. Kiekviename jų yra terasos ar balkonai, kur žydi gėlės ir auga prieskoniniai augalai. Mieli mūsų kaimynai palaisto augalus – juk mudu su Alainu tiek daug keliaujame.

Maistą dažniausiai perkame ekologišką ir iš artimos vietos. Keliaujant sunkiau laikytis ekologiškumo principų, tačiau visuomet restorane iš valgiaraščio galima išsirinkti ką nors sveiko ar paprašyti patiekalo be riebaus padažo.

– Ar teko patirti sveikatos sutrikimų – juk negalavimai nepaiso muziko tvarkaraščio ir neturi scenos baimės?

– Akupunktūra, mikrobiotika, homeopatija, šiacu ar talasoterapija bei fizinis aktyvumas man padeda išlaikyti gerą fizinę formą bet kuriuo metų laiku. Kaip ir kiekvienas žmogus, ypač keliaujantis, susiduriu su nežymiais sveikatos sutrikimais. Kelioninėje vaistinėlėje visuomet turiu reikiamų vaistų.

Sakoma, kai susergi, eini pas mediką, kai esi sveikas – pas Rytų medicinos specialistą. Manau, kad svarbu stiprinti savo sveikatą kasdieniais netradicinės medicinos būdais, tuomet daugiau galimybių išvengti patologijų ir komplikacijų. Taip pat svarbu prevencija ir diagnostika.

Jei prireikia, Vilniuje lankausi Medicinos diagnostikos ir gydymo centre V.Grybo gatvėje – tai nuostabi pasaulinio lygio klinika. Jos atmosfera kupina geranoriškumo ir profesionalumo. Visas personalas pasitinka su nuoširdžia užuojauta, be kurios sveikatos problemą turintis žmogus jaustųsi nejaukiai. Svarbiausia, vos per kelias valandas nustato diagnozę ir paskiria gydymą. Mano mama taip pat yra pasinaudojusi centro paslaugomis ir liko labai patenkinta.

– Galbūt naudojatės ir savo artimų moterų – mamos, močiutės – patarimais, priesakais, susijusiais su grožiu ir sveikata?

– O taip. Mano mamutė iki šiol pataria, kaip prižiūrėti veido odą, plaukus. Negaliu nepaisyti jos patarimų, nes ji, nors sulaukusi garbingo amžiaus, yra puikios dvasinės ir fizinės formos.

Vis dėlto senolių patarimai daugiau simboliški nei efektyvūs, tad kartu domiuosi ir vis naujais mokslo laimėjimais.

– Gal galėtumėte pasidalyti savo geros savijautos ir grožio patarimais?

– Grožis ir gera savijauta priklauso nuo daugelio dalykų. Vengiu triukšmingų ir agresyvių žmonių, nes bendravimas su jais atima energiją. Stipriai stovėdama ant žemės stengiuosi į gyvenimą žiūrėti tik teigiamai. Cinizmas, negatyvumas, pyktis, apkalbos yra gyvenimo nuodai.

Mes patys sau esame didžiulis turtas, tad turime būti atsakingi už savo mintis ir poelgius. Tai padeda kasdieniame gyvenime, suteikia stiprybės užklupus išbandymams.

– Ar sportuojate, darote mankštą, o gal mėgstate ilgus pasivaikščiojimus?

– Fizinis aktyvumas nepaprastai svarbi žmogaus gyvenimo higienos dalis. Mano vyras yra parašęs ne vieną knygą, pastaroji vadinasi „Kodėl mes nemėgstame sporto?“. Joje, remiantis moksliniais tyrimais, atskleidžiama, pavyzdžiui, kokia fizinė forma pasivaikščiojus per dieną mažiausiai trisdešimt minučių. Tai vienas geriausių sveikatos saugojimo ir stiprinimo būdų.

Rytinė mankšta ir būtent ilgi pasivaikščiojimai Paryžiaus ar Vilniaus Vingio parkuose, palei Ženevos ežerą yra mudviejų su vyru gyvenimo būdo dalis. Be to, nesinaudoju eskalatoriais, jei tik įmanoma – ir automobiliais, stengiuosi keliauti pėsčiomis.

– Kokios tobuliausios jūsų atostogos?

– Vienuose iš mūsų namų su mylimu žmogumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.