Tautinį kostiumą dizainerės pavers moderniu kasdieniu drabužiu

„Tautinis kostiumas niekada neišeis iš mados. Nebent iš mados išeis pati Lietuva“, – juokiasi archeologinio ir tautinio kostiumo dizainerė Danutė Keturakienė. Pirmadienį Lietuvos liaudies centre dizainerės Jolanta Rimkutė ir Ieva Ševiakovaitė pristatė šiuolaikinių tautinių drabužių kolekciją. Kūrėjos jau dabar rengiasi vasarą 90 metų sukaktį minėsiančiai Dainų šventei.

Renginio akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Renginio akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:33 PM

Tarpusavyje derindamos tautinį ir šiuolaikinį kostiumus, kūrėjos sieks į madą grąžinti tradicinį lietuvišką kostiumą, kurį galėtų dėvėti tiek vaikai, tiek jaunimas, tiek suaugusieji. Jų drabužiuose dominuos ryškios spalvos, dryžiai, taip pat - specialūs, lelijas tamsiame mėlyname fone vaizduojantys raštai.

„Norime Liepos 6-ąją įtvirtinti kaip Tautinio kostiumo dieną, kuri būtų minima kasmet, ne tik dainų švenčių metu“, – sakė šventės direktorius Saulius Liausa. Pasak jo, Dainų šventės negalima vadinti tiesiog švente. Tai – ištisas procesas, valstybės veidas, apimantis tradicinę lietuvių kultūrą.

Iki šiol tautinis kostiumas dažniausiai būdavo naudojamas scenoje, tačiau idėjos organizatoriai užsimojo jį nukelti nuo jos ir, kaip patys sako, atiduoti tautai. „Norime, kad žmonės didžiuotųsi tautiniu drabužiu. Skandinavai visur naudoja savo simbolius, rengiasi megztiniais su elniais, naudoja specialius raštus. Kodėl mes taip negalime?“– retoriškai klausė jis.

Pilno kostiumo kaina sieks maždaug 2 tūkst. litų, tačiau tie, kuriems ši suma pasirodys per didelė, galės įsigyti specialius, Dainų šventei kurtus, aksesuarus. Kokie jie, kol kas neišduodama, tačiau dizainerės užsiminė, jog kiekvienas šventėje ras sau tinkančią detalę. Galbūt tai bus skrybėlė, galbūt - ilgos spalvotos kojinės.

Kurdamos šiuolaikinius drabužius menininkės stengėsi atkartoti gražiausius XIX a. elementus - raštus, ryškias ir sodrias spalvas, autentišką dryžavimą.

Kaip lengvai naujieji modernūs kostiumai bus prieinami visuomenei, priklausys ir nuo gamintojų, kurie atsargiai priima riziką gaminti išimtinai mažai Lietuvos rinkai skirtus drabužius. Kostiumų kaina priklausys nuo gaminamo tiražo. Dizainerės užsiminė, kad ji gali siekti apie tūkstantį litų.

„Norėtume paraginti, kad Lietuvos gamintojai prisidėtų prie to, kad šiuolaikiniame dizaine atsirastų daiktai, kuriuos panaudosime tautinio kostiumo dienai “ , - ragino J.Rimkutė.

Lietuvos Dainų šventė Vilniuje šiemet rengiama liepos 2-6 dienomis. Birželio 28 dieną Kaune, Dainų slėnyje, vyks Dainų šventės 90-mečio minėjimas. Planuojama, kad jubiliejinėje Dainų šventėje dalyvaus apie 37 tūkst. dalyvių, į ją atvyks užsienio lietuviai iš daugiau kaip 10 pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.