7 plaukų priežiūros klaidos

Sveiki ir žvilgantys  plaukai lyg iš šampūno reklamos – Šventasis Gralis grožio pasaulyje – tai daugumos moterų siekiamybė. Nors dauguma moterų bando išvengti kenksmingų priemonių, yra daugybė plaukų priežiūros įpročių, kurie iš pažiūros atrodo  lyg nekaltas dalykas, tačiau iš tikrųjų yra pagrindinė priežastis, kodėl plaukai yra sausi, pažeisti ir nusilpę.

Sveiki ir žvilgantys plaukai lyg iš šampūno reklamos – Šventasis Gralis grožio pasaulyje – tai daugumos moterų siekiamybė.<br>AP nuotr.
Sveiki ir žvilgantys plaukai lyg iš šampūno reklamos – Šventasis Gralis grožio pasaulyje – tai daugumos moterų siekiamybė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2014, 11:22 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 3:52 PM

Kad sužinotume visą tiesą apie tai, kaip mes netyčia kenkiame savo plaukams, dalijamės plaukų priežiūros profesionalo Stepheno D.Pullano pastabomis.

1 klaida: Nesirūpinimas savimi

Kalbėkime tiesiai šviesiai: mūsų plaukų sveikata glaudžiai susijusi su organizmo būkle. „Moterys pamiršta, kad plaukai bus sveiki, jei bus sveikas kūnas“, – teigia S.Pullanas. Dėl miego trūkumo, nesveiko maisto ir nuolatinio streso plaukai labai susilpnėja, todėl labiau juos pažeidžia kasdienės priemonės, pavyzdžiui, plaukų džiovintuvas, ar labiau veikia žalinga aplinka.

Kaip tai pakeisti? Pradėkite rūpintis savimi. Suprantame, kad šiandieniame beprotiškame pasaulyje tai lengviau pasakyti nei padaryti, bet net menkiausias įžnybimas gali paskatinti didelius pokyčius. Pradėkite nuo tinkamos mitybos – yra keletas gerai žinomų medžiagų, skatinančių sveikų plaukų augimą, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštys, vitaminai A ir C, cinkas, proteinas. Tik nesitikėkite greito efekto. S.Pullanas teigia, kad reikia nuo 3 iki 6 mėnesių, kad pastebėtumėte plaukų pokyčius.

2 klaida: Negailestingas plaukų sausinimas

Labai didelė tikimybė, kad užaugote išmokyti, kad plaukus džiovinant rankšluosčiu reikia tvirtai trinti juo garbanas, mėginant panaikinti kiekvieną vandens lašelį. Dauguma moterų mano, kad plaukai – tai atskiras organizmas, kuris gali susitvarkyti pats, taip pat kaip oda geba išsigydyti žaizdas. Taip nėra. Vos tik plaukų folikulai netenka skaidulų, žala tampa nepataisoma – geriausiu atveju ji tėra užmaskuojama.

Kaip tai pakeisti? „Blogiausias dalykas, kurį galite padaryti, – įsukti plaukus tarp dviejų rankšluosčio sluoksnių ir trinti“, – aiškina S.Pullanas. Rankšluosčio sudėtis taip pat turi įtakos, todėl išmeskite sintetinį ir investuokite į 100% medvilninį arba mikropluošto rankšluostį. Tai daug pigiau nei įvairūs „stebuklingi“ serumai ar kaukės, kurias įtriname į plaukus, kad užmaskuotume padarytą žalą.

3 klaida: Šiurkštus plaukų šukavimas

Kai skubame iš namų, čiumpame šepetį ir greitai perbraukiame juo per plaukus. Pajuntame staigų traukimą, nedidelį skausmą ir pamatome daugybę plaukų, įstrigusių šepečio galvutėje. Taip, tai nemalonus momentas. „Dauguma žmonių įpratę paimti šepetį ir tiesiog rauti plaukus nuo galvos“, – sako S.Pullanas. Jis priduria, kad tai ne tik nulaužia plaukus, bet ir išrauna juos iš folikulų. Ši žala didesnė, jei taip elgiamasi su su šlapiais plaukais. Kai plaukai šlapi, jų pluoštas prisipildo drėgmės ir išsitempia, dėl to jie greičiau skyla ir lūžinėja.

Kaip tai pakeisti? Pirmiausia didžiulį šepetį iškeiskite į retas šukas. Po to, kai švelniai rankšluosčiu nusausinate plaukus, apipurkškite juos iššukavimą lengvinančia priemone.

S.Pullanas pataria plaukus šukuoti nuo apačios ir po truputį kilti į viršų, iššukuojant visas susivėlusias ar nepaklusnias sruogas. „Įsitikinkite, kad šukos slysta per plaukus, o ne tempia juos“, – sako S.Pullanas. Ir tik tuomet, kai plaukai yra beveik sausi, laikas naudoti mums įprastą šepetį.

4 klaida: Piktnaudžiavimas plaukų džiovintuvu

Visi žinome, kad pūsti karštą orą į savo garbanas nėra sveikiausias dalykas pasaulyje, bet tai būtina nuodėmė skubantiems. „Kai plaukai šlapi ir nukreipiame į juos karšto oro srovę, ypač didelės žalos nedarome (nes tuomet tiesiog pašalinama juose esanti drėgmė), bet kai jie pradeda džiūti ir mes toliau pučiame labai karštą orą, iš garbanų šaliname jau ir vidinę drėgmę“, aiškina S.Pullanas. Rezultatas – sausos it šiaudinės sruogos.

Kaip tai pakeisti? Kai plaukai pradeda džiūti, pamažu mažinkite plaukų džiovintuvo temperatūrą ir greitį iki tol, kol pasieksite žemiausią ir šalčiausią lygį.

5 klaida: Retas plaukų trinkimas

S.Pullanas teigia, kad retas plaukų trinkimas iš tiesų yra labai kenksmingas mūsų galvos odai. „Kasdienis plaukų trinkimas pašalina negyvas odos ląsteles, padidina kraujo apytaką į plaukų folikulus ir pašalina prakaitą, taip sukuriama sveikesnė aplinka plaukams augti“, – aiškina S.Pullanas.

„Galvos odoje yra gerosios ir blogosios bakterijos“, – teigia S.Pullanas. Anot jo, retai trinkdami plaukus leidžiame blogosioms bakterijoms daugintis greičiau ir sukelti niežėjimą ir išsausėjimą. Todėl S.Pullanas tvirtai įsitikinęs, kad plaukus būtina trinkti kiekvieną dieną, lygiai taip pat kaip valytis dantis ar prausti veidą.

Kaip tai pakeisti? Visada naudokite natūralų, ekologišką, kasdieniam plaukų trinkimui skirtą šampūną. Tokį, kuris turi mažiausią paviršinio aktyvumo medžiagų kiekį ir kiek įmanoma mažiau angliarūgštės muilo. „Nėra tokio dalyko kaip per dažnas plaukų trinkimas, žinoma, jei tik naudojate vandenį ir natūralias priemones“, – teigia S.Pullanas.

6 klaida: Aksesuarai šlapiuose plaukuose

„Šlapi plaukai yra gerokai silpnesni, tad elastinė gumytė ar segtukai gali negailestingai žaloti jūsų plaukus“, – teigia S.Pullanas.

Kaip tai pakeisti? Nenaudokite plaukų aksesuarų ant šlapių garbanų. Jei tai neišvengiama, naudokite minkštas plaukų gumytes. „Plaukai nebus surišti labai tvirtai, bet tai ženkliai sumažins galimybę juos pažeisti.“ S.Pullanas taip pat siūlo paprašyti plaukų stilisto, kad per kitą apsilankymą jis atidžiai apžiūrėtų jūsų plaukus. Parodykite vietą, kurioje dažniausiai naudojate gumytę, ir leiskite specialistui įvertinti padarytą žalą.

7 klaida: Neleidžiate plaukams pailsėti

Kasdienis plaukų modeliavimas naudojant karštas priemones gali sukelti didelį stresą ir galiausiai pakenkti mūsų vilnijančioms garbanoms, o tai paskatins kasdien imtis įvairių kraštutinumų, kad tik plaukai atrodytų tvarkingai.

Kaip tai pakeisti? Skirkite nors vieną dieną per savaitę plaukų poilsiui. Puikus pasirinkimas – tingūs sekmadieniai arba bet kuri kita diena, kai neprivalote eiti į viešumą ir atrodyti tvarkingai.

Plaukų dienos SPA turėtų atrodyti taip: naudokite įvairias plaukų kaukes, atitinkančias jūsų plaukų tipą, ir leiskite joms skverbtis giliai į plauką mažiausiai 10 minučių, esant galimybei – ir ilgiau. Išsitrinkite plaukus natūraliu šampūnu, tuomet į savo garbanas įtrinkite didesnį kondicionieriaus kiekį. Išskalaukite, tačiau ne visą – turėtumėte jausti likučius plaukuose. Štai kodėl tai būtina daryti tą dieną, kai nežadate modeliuoti plaukų, nes drėgmė nusvers plaukus žemyn ir jie gali atrodyti truputį sukritę. Naudokite mikropluošto rankšluostį drėgmei pašalinti, tuomet leiskite plaukams natūraliai išdžiūti ir likusią dienos dalį jų nelieskite.

Parengė Agnė Cicėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.