K.Lagerfeldas: „Bet juk žmonės valgo mėsą ir avi odinius batus!“

Pastaruoju metu pasaulis atsigręžė į natūralumą. Ryškiaspalvius sintetinius audinius nuosekliai keičia natūralios medžiagos, tarp jų ir kailis. Kad kailiniai gražu, paneigti būtų sudėtinga, o argumentus, jog tai sveikas ir net ekologiškas drabužis, pastaruoju metu girdime vis dažniau.

Kailiniuotos damos (iš kairės): Lady Gaga, Daina Bosas ir Inga Kozel.
Kailiniuotos damos (iš kairės): Lady Gaga, Daina Bosas ir Inga Kozel.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 18, 2015, 7:04 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:20 PM

Tikro kailio renesansą rodo ir tai, kad kailiniai grįžo ne tik į žymiausių aukštosios mados kūrėjų kolekcijas, pasaulio garsenybių spintas, bet ir į miestų gatves.

Natūralaus kailio drabužiais ir aksesuarais puošiasi tikrumą vertinančios jo gerbėjos, iš jo siūdintus drabužius demonstruoja ir garsiausių mados namų podiumais žengiantys modeliai.

Prabangūs kailiniai papildė tokių garsių mados namų kaip „Alexander McQeen“ ir „Roberto Cavalli“ rudens ir žiemos kolekcijas, o bene garsiausias mados žurnalas „Vogue“ originaliai apdirbtą kailį įvardijo kaip vieną ryškiausių šios žiemos tendencijų. Tuo metu kailinių pramone pasipiktinusiems protestuotojams „Chanel“ mados namų kūrybos vadovas Karlas Lagerfeldas atšovė: esą kaip galima diskutuoti apie kailį pasaulyje, kuriame žmonės valgo mėsą ir avi odinius batus.

Natūralios mados vėjai jau seniai siaučia ir garsiausių Holivudo įžymybių spintose. Tikro kailio paltais ir aksesuarais puošiasi tokios garsenybės kaip dainininkės Rihanna ir Rita Ora. O modeliai Cindy Crawford ir Elle Macpherson, anksčiau viešai skelbusios, kad geriau bus nuogos nei dėvės kailinius, nuo šalčio ginasi prabangiais kailiniais. Kas jas privertė išduoti įsitikinimus?

Yra daug priežasčių. Pirmiausia, natūralus kailis apsaugo nuo šalčio, leidžia organizmui kvėpuoti, tuo pat metu apsaugodamas jį nuo perkaitimo. Dėl to kailinius itin mėgsta ne tik šiaurinių, bet ir Pietų kraštų gyventojai. Pavyzdžiui, Italijoje kailiniai dėvimi net ir esant 15 laipsnių šilumos, o dykumų klajokliai, norėdami apsisaugoti nuo kaitrios saulės, nuo seno nešioja kailines kepures.

Tikras kailis aplinkai kenkia mažiau nei sintetinis jo pakaitalas. Be to, gerai išdirbtas kailis yra itin patvarus ir ilgaamžis – jis tarnauja net keliolika metų ir ilgiau, o būdamas organiškas, kitaip nei sintetiniai jo pakaitalai, greitai suyra. Tuo metu trejiems vidutinio dydžio sintetiniams kailiniams pagaminti prireikia apie 4 litrų naftos, o jų atliekos neyra šimtmečiais.

Ne paskutinėje vietoje ir tradicijos. Istoriškai susiklostė, kad kailis mėgstamas daugelyje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, o dabartinė mada pasiūlo vis daugiau galimybių jį nešioti.

Štai ką apie kailinius mano stilistas Kęstas Rimdžius:

„Mano manymu, kailis niekada nebuvo nemadingas ir tikriausiai nebus. Tiesiog pastaruosius trejus metus mados pasaulio atstovai vis labiau atsigręžia į natūralumą, taigi ir ant didžiųjų podiumų vis dažniau išvystame natūralaus kailio paltus ir aksesuarus. Natūralaus kailio atgimimui daug įtakos turi ir Holivudo įžymybės, kurios pirmosios pradėjo derinti kailinius ir sportinius batus ar plėšytus džinsus. Taigi šiandien kailis ir kailiniai aksesuarai tampa nebe išskirtinės prabangos, o kasdienio stiliaus dalimi. Atsižvelgdami į savo įsitikinimus vieni renkasi natūralaus kailio gaminius, kiti, nors galimybės ir leidžia, renkasi ne prasčiau atrodantį, itin gerai apdirbtą nenatūralų kailį.

Lietuvoje kailinius moterys nešiojo nuo seno. Net ir sunkiais sovietiniais laikais jos stengėsi įsigyti kokybiškus kailinius, juos neretai savo spintose saugo iki šiol. Šiandien nebenešiojamus kailinius galima paversti madingomis aprangos detalėmis – pasiūti stilingą movą, kepurę ar itin madingą susiaučiamą liemenę.“

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų  mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.