Skrybėlės – madingas ir erotiškas aksesuaras, bet kam kokia tinka?

Anksčiau skrybėlė buvo kasdienis galvos apdangalas, o dabar tapo madinga aprangos detale. Pastaruoju metu fedoros („trilby“) „Borsalino“, „Stetson“ skrybėlės vėl patiria atgimimą. Bet kam ir kokios formos skrybėlė tinka?

Anksčiau skrybėlė buvo kasdienis galvos apdangalas, o dabar tapo madinga aprangos detale.
Anksčiau skrybėlė buvo kasdienis galvos apdangalas, o dabar tapo madinga aprangos detale.
Aktorė Jessica Alba žino – tokio tipo skrybėlė puikiai tinka ir paplūdimyje.<br>ViDA Press nuotr.
Aktorė Jessica Alba žino – tokio tipo skrybėlė puikiai tinka ir paplūdimyje.<br>ViDA Press nuotr.
Vyrišką skrybėlę mielai nešioja ir dainininkė Beyonce.<br>ViDA Press nuotr.
Vyrišką skrybėlę mielai nešioja ir dainininkė Beyonce.<br>ViDA Press nuotr.
Lady Gagos nauja neatsiejama stiliaus detalė – skrybėlė.<br>ViDA Press nuotr.
Lady Gagos nauja neatsiejama stiliaus detalė – skrybėlė.<br>ViDA Press nuotr.
Vyriškas atlikėjos Ritos Oros stiliukas.<br>ViDA Press nuotr.
Vyriškas atlikėjos Ritos Oros stiliukas.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 8, 2017, 10:26 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:58 AM

Tarptautinės madų savaitės Niujorke, Londone ir Paryžiuje – tai didžiosios rytdienos tendencijų scenos. Bent taip buvo manoma iki šiol. Vis dažniau tikrosios mados atspindžiai išryškėja gatvėse, rašo žurnalas „Stilius plius“.

Tinklaraštininkės, supirkėjai ir, be abejo, realybės šou žvaigždė Kim Kardashian savo stiliumi suteikia impulsą – anksčiau šį vaidmenį atliko tik didieji mados namai.

Užsukus į kokią nors kavinę, verta tiesiog atsisėsti prie lango ir ramiai stebėti gatvės praeivius. Neabejotinai pro akis nepraslys skrybėlės. Ir būtent vyriškos, kurias pastaruoju metu nešioja tiek stiprioji, tiek dailioji lytis.

Ar tai būtų Italijos verslininkė, milijonierė Chiara Ferragni, buvusi Holivudo žvaigždės Johnny Deppo sutuoktinė Amber Heard ar atlikėja Kesha – visos šios įžymybės ne tik nešioja skrybėles, bet ir įrodo, kad būtent šis galvos apdangalas moterį daro įdomesnę, o gal net gražesnę.

„Vyriška skrybėlė – geriausias moters aksesuaras jos vaidmeniui atskleisti. Tamsus fetras prie ilgų, šviesų plaukų ir raudonų nagų atrodo nepaprastai seksualiai“, – sako vyrų mados ekspertas Jorgas Messerschmidtas.

Šio stiliaus proveržis – neatsitiktinis, nes skrybėlės formų kaitos istorija nusitęsia per šimtmečius. Galvos apdangalų funkcija visada buvo ne tik apsauga nuo vėjo, darganotų orų, bet ir simbolis, kad jų savininkai priklauso prie tam tikrai visuomenės grupės ir turi atitinkamą socialinį statusą.

„Stetson“ skrybėlės neatskiriamos nuo kaubojų, arklių ir kantri muzikos. Jos išradėjas Johnas B.Stetsonas jų vidų padarė nepralaidų vandeniui, kad 1865-aisiais medžiotojas Buffalo Billas joje galėtų net vežioti geriamąjį vandenį.

Aukštos, juodos skrybėlės būdingos ultraortodoksams žydams, elegantiškąsias „Borsalino“ skrybėles kadaise nešiojo mafijos bosai, kaip antai įžymusis Al Capone, beisbolo stiliaus kepuraites – hiphopo muzikos atstovai.

Dabar „Borsalino“ skrybėlė laikoma Holivudo žvaigždžių ir pramogų pasaulio garsenybių aksesuaru. Madų stilistų teigimu, šis iš Italijos atkeliavęs galvos apdangalas tinka visiems.

Anksčiau, kai skrybėlės buvo klasifikuojamos pagal visuomenės sluoksnius, profesines grupes ir religijas, jų nešiojimas suteikdavo žmonėms saugumo jausmą, o dabartiniams mados aistruoliams tai leidžia žaisti šiais kodais.

Vienas pirmųjų, kuris anaiptol ne visada ir ne visur tinkantį galvos apdangalą išreklamavo tiesiogine šio žodžio prasme, buvo muzikos grupės „Babyshambles“ dainininkas, dainų autorius ir garsaus modelio Kate Moss mylimasis Pete'as Doherty.

Skandalingasis atlikėjas dainavo ir gėrė, vartojo narkotikus, kūrė ir ilgą laiką niekur nepasirodydavo be savo „trilby“. Mūsų laikais ši skrybėlė už savo populiarumą ir išgarsinimą turi būti dėkinga būtent P.Doherty.

Šio modelio pavadinimas kilo nuo rašytojo George'o du Maurier 1894 m. išleisto romano „Trilby“ herojės vardo. Kai šis kūrinys buvo perkeltas į Londono sceną, pirmame spektaklyje Trilby O'Ferral vaidinanti aktorė pasirodė su dar nematyto modelio skrybėle ir ją labai išpopuliarino.

Iš pradžių „trilby“ buvo gaminamos iš triušių vilnos, vėliau skrybėlių gamintojai joms ėmė naudoti medvilnę. Pavasariui ir vasarai tinka šiaudinis jos variantas.

Stilistai pataria „trilby“ vengti tiems, kurių veidas apvalus.

„Su skrybėlėmis vyrai nebūtinai nori atrodyti gražiau, bet tikrai – įdomiau“, – sako vyrų mados ekspertas J.Messerschmidtas.

Klasikiniams kostiumams, kai prie jų nešiojama skrybėlė, suteikiami tik jiems būdingi bruožai. Ir net nuobodžiausias džinsų ir marškinių derinys taps patrauklus užsidėjus skrybėlę.

Beje, skrybėlės pasižymi dar viena puikia savybe – sukuria optinę apgaulę: padidina ūgį keliais centimetrais.

Šmaikštaujama, kad neatsitiktinai tokio mažo ūgio vyriškis kaip muzikos albumo „Happy“ žvaigždė Pharrellas Williamsas skrybėlę nusiima tik eidamas miegoti.

J.Messerschmidto teigimu, skrybėlė ne tik paaukština žemaūgį vyriškį, bet dar ir suteikia jam daugiau pasitikėjimo. Šį efektą madų psichologijos specialistai vadina savojo „Aš“ pakėlimu.

Tai pasakytina ir apie dailiosios lyties atstoves. Štai per kasmetes Askoto žirgų lenktynes jos stebina išmoningiausiomis skrybėlaitėmis – paukščių narvelių, gėlių puokščių ir vaisių pintinėlių formų.

„Big hats“ – didelės skrybėlės, kuriomis anglų aukštuomenės damos dažniausiai pabrėžia savo individualumą. Šis psichologinis aspektas paaiškina ir šiuolaikinės skrybėlės reikšmę: nuo statuso simbolio iki prekės ženklo.

O kaipgi Holivudo žvaigždė Humphrey Bogartas atrodė be skrybėlės?

Veikiausiai taip pat neįdomiai ir neįspūdingai kaip vokiečių roko muzikantas Udo Lindenbergas be savosios.

Aukštas galvos apdangalas vyrus padaro didelius. Tai jau prieš daugelį šimtmečių žinojo tie, kuriems pasaulietiškoji tuštybė neturėtų rūpėti. Aukščiausią galvos apdangalą – tiarą – nešiojo ir nešioja popiežius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.