Plaukai sensta nuo trisdešimties

Ar kada susimąstėte apie tai, kodėl brandesnio amžiaus moterų plaukai nebe tokie žvilgantys ir tankūs? O įkopusios į penktąją dešimtį, damos, regis, mieliau renkasi trumpų plaukų šukuosenas? Naujausi stiliaus patarimai čia niekuo dėti. Pasirodo, kad plaukai bėgant laikui sensta, o pirmieji jų senėjimo procesai prasideda sulaukus vos trisdešimties.

Plaukų tvirtumą ir lankstumą lemia baltymai, kurių metams bėgant mažėja.<br>123rf nuotr.
Plaukų tvirtumą ir lankstumą lemia baltymai, kurių metams bėgant mažėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:34 AM

„Iš tiesų, bėgant metams plaukai sensta. Lėtėjant viso organizmo medžiagų apykaitai drauge lėtėja ir plaukų folikulų bei juose esančių riebalinių liaukų veikla. Dėl to su amžiumi plaukai ima lėčiau augti, o folikulams vis sunkiau juos aprūpinti reikiamais baltymais ir vitaminais. Ilgainiui mažėja ir melanino – pigmento, lemiančio natūralią plaukų spalvą, gamyba, todėl brandžiame amžiuje plaukai žilsta“, – paaiškina „Dove“ plaukų priežiūros priemonių kategorijos vadovė Marit Soha.

Daugelis moterų pastebi, kad su amžiumi jų plaukai plonėja ir tampa silpnesni.

„Mūsų plaukai periodiškai atsinaujina. Kiekvienas plaukas išlieka gyvybingas vidutiniškai 2–6 metus, o iškritusius plaukus natūraliai pakeičia ataugę nauji. Deja, dėl brandesniame amžiuje sulėtėjusios folikulų veiklos, organizmas nebespėja taip greitai užauginti naujų plaukų ir šių apimtis metams bėgant mažėja“, – sakė M. Soha.

Plaukai ilgainiui tampa vis silpnesni. Plaukų tvirtumą ir lankstumą lemia gyvybiškai svarbūs baltymai ir maistinės medžiagos, kurių metams bėgant mažėja. Dėl to plaukai tampa neatsparūs aplinkos veiksniams, greičiau lūžinėja, šakojasi jų galiukai.

Brandesniame amžiuje plaukai netenka drėgmės. Jie tampa vis labiau pažeidžiami karščiui ar šalčiui.

Dėl drėgmės trūkumo plaukai darosi šiurkštesni, juos sunkiau iššukuoti, jie nuolat šiaušiasi.

Plaukų grožiu ir sveikata reikia rūpintis ne tik jaunystėje. Tai itin svarbu ir brandesnio amžiaus moterims, kurios pastebi pirmuosius plaukų senėjimo požymius.

„Nors plaukų senėjimas – natūralus ir neišvengiamas reiškinys, tai nereiškia, kad sulaukus keturiasdešimties būtina atsisveikinti su žvilgančiomis ilgomis garbanomis. Svarbu laiku imtis tinkamos plaukų priežiūros ir suteikti plaukams taip trūkstamų maistinių medžiagų“, – sakė pašnekovė.

Kasdienę plaukų priežiūrą galima papildyti vertingų baltymų ir kitų maistinių medžiagų turinčiomis priemonėmis. Pavyzdžiui, rinktis šampūną ir kondicionierių, kurių sudėtyje yra lipidų bei amino rūgščių, padedančių didinti plaukų elastingumą ir lankstumą. Taip pat, modeliuojant plaukus nepamiršti saugančių nuo karščio ir drėkinančių priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.