Kartu su ruoniais į jūrą pūkštelėjo ir studentai iš Indijos

Nors žiemos šalčių nepaisančių ruoniais vadinamų sveikuolių maudynės

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Feb 14, 2015, 5:11 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:47 AM

Štai ir šeštadienį po pietų į pajūrį atbėgančių ruonių pasirodymo Palangoje ant jūros tilto ir paplūdimyje lūkuriavo apie tūkstantį žmonių. Maudynių žiūrovams oras pasitaikė puikus – nevėjuotą dieną oro temperatūra siekė apie laipsnį šalčio.

Tačiau sveikuolius gamta nuvylė. „Jūroje maudytis žymiai maloniau, kai yra oro ir vandens temperatūra skiriasi labiau. Kai yra labiau šalta, tuomet jūros vanduo atrodo gerokai šiltesnis“, – aiškino į Palangą tradicinėms maudynėms atvykęs sveikuolis iš Prienų.

Šiemet išsimaudyti jūroje panoro beveik 300 žmonių. Nustebino tai, kad šį kartą atbėgusių sveikuolių būryje buvo daugiau jaunimo.

Pašokę prie laužo ir kartu riktelėję tradicinį šūkį „mano sieloj šiandien šventė“, išsinuoginę sveikuoliai suvirto į jūrą. Tiesa, vieni atgal į krantą parskuodė vos tik sušlapę kojas, bet buvo ir tokių entuziastų, kurie šaltame vandenyje pliuškenosi kelias minutes.

Po maudynių ruoniai apsirengti neskubėjo ir šiurpindami šiltas striukes vilkinčius žiūrovus pusplikiai lakstė apie laužą ir fotografavosi.

Tarp ruonių dėmesį patraukė ir tamsaus gymio jaunuoliai, kurie yra Klaipėdos universitete jūreivio profesijos besimokantys du Indijos piliečiai.

Netrukus paaiškėjo, kad šiemet jūroje išsimaudžusių ruonių būryje yra ir daugiau Klaipėdos universitete studijuojančių užsieniečių. Žiemos maudynes Baltijos jūroje atlaikė 4 ispanai, trys belgai ir vienas vokietis.

Pagrindinis sveikuolių judėjimo organizatorius ir žiemos maudynių entuziastas palangiškis Dainius Kepenis sakė kasmet iš žiūrovų sulaukiantis vieno klausimo: „ar po tokių maudynių ruoniai nesuserga?“.

„Visiems jiems atsakau – žiemos maudynės yra tikras sveikatos šaltinis, o mums peršamos įvairios ligos tėra mitas“, – sakė D.Kepenis.

Anot jo, tai neseniai dar kartą įrodė žiemą jūroje išsimaudžiusi viena moteris, kuri šitaip šlapimo pūslės uždegimą išsigydė jau po kelių dienų.

D.Kepenis paminėjo tris žiemos maudynių privalumus žmogaus sveikatai.

Visų pirma, žmogaus organizmui gavus šalčio smūgį susitraukia raumenų audiniai ir kraujas plūsteli į vidaus organus. Taip prasivalo kepenys, inkstai, kraujagyslės.

Be to, nuo patirto šalčio streso gindamasis organizmas vidaus organų temperatūrą pakelia iki 40 laipsnių, taip sunaikindamas mikrobus.

Ir trečias teigiamas žiemos maudynių veiksnys: nuo staigios šalčio bangos stresą patyręs organizmas gamina vadinamą laimės hormonus – endorfinus.

„Jei tuo metu žmogų kankina depresija, išsimaudžius žiemą ji šauna laukan, kaip kamštis“, – tikino kiekvieną žiemą Baltijos jūroje po keletą kartų išsimaudantis palangiškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.