Sauna – malonumas, sumažinantis širdies ligų riziką

Suomių mokslininkai mano, jog dažni apsilankymai saunoje prailgina gyvenimo trukmę. Jei paaiškėtų, kad tai tiesa, džiaugtis galėtų ne tik suomiai, kurių šalyje karštų saunų gausu.

Pasak mokslininkų, vienas naudingų saunos efektų – mažesnė mirties nuo širdies ligų tikimybė.<br>AP nuotr.
Pasak mokslininkų, vienas naudingų saunos efektų – mažesnė mirties nuo širdies ligų tikimybė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 5:08 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:38 AM

Anksčiau atliktais tyrimais bandyta įrodyti, kad dėl lankymosi saunoje pagerėja kraujotaka bei fizinis pajėgumas, taip pat sumažėja padidėjęs kraujospūdis. Neseniai atliktas tyrimas susiejo saunas su dar daugiau naudos žmogui. Pasak mokslininkų, vienas naudingų saunos efektų – mažesnė mirties nuo širdies ligų tikimybė, rašo AP.

Mokslininkų komanda apklausė apie 2300 vyrų iš Suomijos, kurių vidutinis amžius – 50 metų. Jie turėjo atsakyti, kaip dažnai naudojasi sauna. Paaiškėjo, kad kai kurie suomiai į sauną eina kasdien, o kiti – kartą per savaitę. Per 20 metų po apklausos mirė 900 iš šių vyrų.

Mokslininkai atsižvelgė ne tik į apsilankymų saunoje dažnumą, bet ir į tokius gyvenimo būdo ypatumus kaip tabako gaminių vartojimą, svorį, fizinį aktyvumą, kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje bei gaunamas pajamas.

Nuo įvairių širdies ligų mirė du kartus daugiau vyrų, kurie per savaitę saunoje apsilankydavo tik kartą, o ne keturis. Mirtis nuo kitų priežasčių taip pat dažniau ištikdavo tuos, kurie saunoje būdavo retai.

Svarbu ir tai, kiek laiko praleidžiama saunoje. Palyginus su saunoje praleidžiančiais 11 minučių, mirtinomis širdies ligomis rečiau susirgdavo tie, kurie kaitindavosi 19 minučių.

Saunoje ne tik atsipalaiduojama

Projekto autorius mokslininkas Jari'as Laukkanenas iš Rytų Suomijos universiteto teigė, jog gali būti, kad aukšta temperatūra ir drėgmė sukelia naudingų fiziologinių pokyčių kraujotakos sistemoje, bet reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima išsiaiškinti, kaip lankymasis saunoje prailgina gyvenimo trukmę.

„Saunoje dauguma žmonių atsipalaiduoja, jų sveikatai taip pat gali padėti ir pajuntama bičiulystė, – sakė širdies specialistė Rita Redberg, žurnalo medikams redaktorė. – Aišku, kad ten praleistas laikas – naudingas.“

Saunos buvo 79 laipsnių Celsijaus temperatūros. Į sauną tik kartą per savaitę einantys vyrai rinkdavosi žemesnę.

Suomiškoje saunoje galima reguliuoti temperatūrą pilant vandenį ant įkaitintų akmenų. Beveik kiekvieno suomio namuose yra privati sauna, dažniausiai atskirame kambaryje rūsyje. Šeimos jomis neretai naudojasi kartu, o senesniuose butuose galima rasti bendras saunas.

Atlikta nepakankamai tyrimų

Tyrimas paremtas stebėjimų informacija, todėl reikia daugiau informacijos, kad būtų galima paaiškinti gautus rezultatus ir nustatyti, ar jie tokie dėl lankymosi saunoje, ar dėl kažkokio nežinomo faktoriaus.

Autoriai teigė, jog reikia atlikti panašių tyrimų su moterimis, kad paaiškėtų, ar jos gautų tokios pat naudos sveikatai.

Pasak mokslininkų, saunų poveikis nebūtų toks, jei jų temperatūra būtų žemesnė ir jose nebūtų akmenų, ant kurių pilamu vandeniu galima reguliuoti temperatūrą patalpoje.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth