Buvimas vegetaru – pavojingas dantims?

Pasak ekspertų, dantims naudinga mityba, kurioje gausu mėsos bei pieno produktų. Tam tikruose produktuose randama aminorūgštis – argininas – suskaido dantų apnašas. Jos gausu raudonoje mėsoje, paukštienoje, žuvyje ir pieno produktuose. Arginino dedama net į priemones dantims, skirtas sumažinti jų jautrumui.

Pasak ekspertų, valgyti vien daržoves kenkia dantims.<br>123rf nuotr.
Pasak ekspertų, valgyti vien daržoves kenkia dantims.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2015, 2:29 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 8:26 PM

„Dantų apnašos yra sudarytos iš mikroorganizmų, – sakė Alexanderis Rickardas iš Mičigano universiteto. – Mikroorganizmų sankaupos atsakingos už 50 proc. visų infekcijų ligoninėse.

Dėl dantų apnašų vizitams pas dantistą ir gydymui JAV išleidžiama milijardai dolerių.“

Padėtų išspręsti opią problemą

Jo kolega Nickas Jakubovicsas iš Niukaslo universiteto teigė, jog tyrimai parodė, jog argininas neleidžia formuotis dantų apnašoms.

„Argininas yra įtrauktas į kai kurių dantų pastų formules, nes manoma, kad jis padeda itin jautriems dantims, – aiškino jis. – Mūsų darbas rodo, kad tokios pačios arginino koncentracijos gali padėti kontroliuoti dantų apnašas bei saugoti nuo dantenų ligų.

Neabejojame, kad dantenų apsauga būtų itin naudinga.

Argininas yra pigus, jo galima nesunkiai pridėti į dantų pastą ar burnos skystį.

Šiuo metu nuo 10 iki 15 proc. Vakaruose gyvenančių suaugusiųjų serga sunkesnėmis dantenų ligų formomis. Jų dantys gali imti klibėti ar net iškristi.

Būtent todėl norime atrasti geresnių metodų kontroliuoti dantų apnašoms.“

Jos gali sukelti kariesą, ertmes dantyse, dantenų ligą gingivitą ir periodontitą.

Šių ligų gydymas – brangus. Jam naudojamos antimikrobinės cheminės medžiagos, skirtos apnašų bakterijų naikinimui.

Tačiau dėl jų vyksta ginčas: šios medžiagos naudojamos pernelyg dažnai, be to, jos gali pakenkti sugebėjimui jausti skonį ir ant dantų palikti dėmių.

Sukūrė geresnį modelį

Mokslininkams reikia atlikti daugiau tyrimų, kad jie išsiaiškintų, kaip argininas paskatina apnašų nykimą.

Jie šiuo metu mano, kad medžiaga pakeičia tai, kaip ląstelės viena su kita sulipusios. Būtent todėl apnašose esančios bakterijos gali išsidėstyti taip, kad daugiau nebeprilimpa prie paviršių.

Mokslininkai tyrimams naudojo burnos ertmės modelį, kurį sukūrė 2013-aisiais.

Jie naudojo natūralias žmogaus seiles ir jose užaugino įvairių dantų apnašose randamų bakterijų rūšių.

„Kitų laboratorijų modeliai naudoja tik vieną ar keletą rūšių, – sakė A.Rickardas. – Dantų apnašose būna šimtai rūšių, todėl mūsų modelis tiksliausiai parodo, kas vyksta burnoje.“

Tačiau profesorius įspėjo, kad nors arginino yra įvairiuose maisto produktuose, jis veiksmingas tik dideliais kiekiais.

„Dar neturime jokių įrodymų, kad mažesnės, tokiame maiste kaip raudonoji mėsa randamos koncentracijos, padeda sunaikinti dantų apnašas,“ – pripažino jis.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.