Varginantis dantų jautrumas – kaip jo atsikratyti?

Ar kada nors teko pajusti staigų ir aštrų skausmą valgant ledus arba geriant karštą arbatą? O gal tai buvo nemalonus jausmas, primenantis šalto vėjo gūsį burnoje? Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dantų jautrumas vargina apie 90 proc. žmonių. Dantų jautrumo priežastys gali būti įvairios – pavyzdžiui, vidaus organų ligos, uždegiminiai procesai burnoje, dėl stipraus fizinio arba cheminio poveikio atsiradę emalio pažeidimai. Vis dėlto, dažniausiai dantų jautrumo priežastys būna susijusios su netinkamais burnos higienos ir mitybos įpročiais.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dantų jautrumas vargina apie 90 proc. žmonių.<br>123rf nuotr.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dantų jautrumas vargina apie 90 proc. žmonių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-25 17:37, atnaujinta 2017-11-26 17:14

Įnirtingas dantų brūžinimas – problema garantuota

Rūpindamiesi burnos higiena žmonės kartais persistengia. Viena iš dantų jautrumo priežasčių – įprotis pernelyg dažnai ir stipriai valyti dantis. Bėdų gali pridaryti ir netinkamai parinktas dantų šepetėlis – nuolat pirkdami šepetėlį kietais šereliais galite nuo dantų nušveisti ne tik nešvarumus, bet ir pažeisti emalį.

„Jeigu nenorite pažeisti dantų, rinkitės šepetėlius minštesniais šereliais ir atkreipkite dėmesį į dantų valymo techniką – valykite atsargiais sukamaisiais, šluojamaisiais judesiais ir jokiu būdu stipriai nespauskite. Ypač švelniai ir atsargiai valykite ties dantenomis. Jeigu dantys jautrūs, būtina rinktis ir specializuotą dantų pastą“, – teigė prekės ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha.

Pasak jos, dantų jautrumą gali sukelti ne tik netinkama dantų priežiūra, bet ir dėl tam tikrų maisto produktų (pavyzdžiui, cukraus) vartojimo susidariusios dantų apnašos ir jose esančių bakterijų išskiriamos rūgštys, kurios silpnina dantų emalį.

„Dantis būtina valyti du kartus per dieną, naudoti tarpdančių siūlą ir burnos skalavimo skystį. Tai neleis kauptis dantų apnašoms. Rinkitės dantų pastą su fluoridu – ji padės sumažinti dantų jautrumą. Kad ir kokią pastą naudojate, nepamirškite, kad po valymo dantis būtina praskalauti vandeniu“, – patarė M. Soha.

Maistas – svarbu ne tik ką, bet ir kaip valgome

Tinkama mityba neatsiejama nuo dantų sveikatos. Pasak Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkės Danguolės Mieldažienės, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką valgome, bet ir kaip tai darome.

„Tam tikrus maisto produktus – pavyzdžiui, citrusinius vaisius – valgyti sveika, tačiau jie turi rūgšties, kuri gali kenkti dantų emaliui. Kad išlaikytumėte dantis sveikus, suvalgę rūgščių maisto produktų praskalaukite burną vandeniu, arba, praėjus 10 minučių, išsivalykite dantis. Tą būtina padaryti ir saldumynų bei gazuotų gėrimų mėgėjams. Šių, be abejo, geriau iš viso atsisakyti“, – teigė D.Mieldažienė.

Pasak jos, dantų jautrumui įtakos gali turėti ir mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, kalcio ir kt.) trūkumas. Taigi, būtina subalansuoti mitybą. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į pernelyg staigius temperatūros pokyčius ir vengti itin šalto arba labai karšto maisto. O ypač – kontrastingų produktų. Kad ir kaip būtų skanu, už šaltibarščius su garuojančiomis bulvėmis arba karštą kavą su ledais jūsų dantys tikrai nepadėkos.

Pavojai, tykantys naktį

Nustebsite, tačiau viena iš dažnesnių dantų jautrumo priežasčių yra griežimas dantimis – bruksizmas. Dažniausiai dantimis griežiame miegodami.

„Jeigu miegate vieni, galite ir nežinoti, kad naktimis griežiate dantimis. Per ilgesnį laiką tai gali stipriai pažeisti danties paviršių – emalyje atsiras įtrūkimų. Kad griežiate dantimis, galite įtarti tuo atveju, jei ryte skauda galvą ir jaučiate įtampą žandikaulyje. Tokiu atveju būtina apsilankyti pas odontologą ir įsigyti apsaugines kapas dantims. Jos gaminamos individualiai“, – patarė M.Soha.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?