15 natūralių receptų, kaip pakelti žemą kraujospūdį

Per žemas kraujospūdis žmogui sukelia ne mažiau nemalonių pojūčių, nei per aukštas. Žemu jis laikomas tuomet, kai viršutinis (sistolinis) kraujo spaudimo rodiklis siekia 100-90 mmHg ar mažiau, o apatinis (diastolinis) – 60 mmHg ar mažiau.

Medus, granatai – vieni iš produktų, padedančių pakelti kraujospūdį.<br>123rf nuotr.
Medus, granatai – vieni iš produktų, padedančių pakelti kraujospūdį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2015, 7:52 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:11 AM

Mediciniškai ši būklė vadinama hipotenzija. Dėl žemo kraujospūdžio gali atsirasti galvos svaigimas, vėmimas ir alpimas. Sunkiais atvejais kyla ir pavojus gyvybei. Žemas kraujospūdis reiškia, jog smegenys negauna pakankamai kraujo – dėl to kyla į alpimą panašūs pojūčiai.

Hipotenzijos priežastys gali būti įvairios – širdies, endokrininės problemos, dehidratacija, maisto medžiagų trūkumas, kraujo praradimas ar nėštumas. Priklausomai nuo priežasties, galite imtis prevencinių priemonių, kad išvengtumėte nemalonių žemo kraujospūdžio simptomų.

Naminės priemonės kraujospūdžiui pakelti

1. Padidinkite suvartojamos druskos kiekį

Valgykite daugiau sūraus maisto – druska padeda pakelti kraujospūdį. Jei būklė ypač varginanti, galite stiklinėje vandens ištirpinti pusę arbatinio šaukštelio druskos ir gerti du kartus per dieną.

2. Medus

Jeigu dėl žemo kraujospūdžio jaučiate galvos svaigimą – jums padės paprastas receptas. Stiklinėje vandens išmaišykite du valgomuosius šaukštus medaus. Įverkite žiupsnelį druskos ir išgerkite šį mišinį.

3. Migdolų pienas

Tai labai naudinga priemonė esant žemam kraujospūdžiui. Jis naudojamas veganiškoje virtuvėje kaip pieno pakaitalas. Ryte išgėrus migdolų pieno ant tuščio skrandžio, žemas kraujospūdis nebevargins.

4. Granatai

Tai – tradicinė priemonė pakelti kraujospūdžiui. Juos galite vartoti įvairiai, bet poveikis vis tiek bus – ar valgysite kaip vaisius, ar dėsite į salotas, ar gersite sultis.

5. Juoda kava

Juodoje kavoje esantis kofeinas greitai pakelia kraujospūdį. Pajutus žemo kraujospūdžio požymius, pakanka per dieną išgerti 1-2 puodelius kavos. Tačiau jeigu turite kitų sveikatos problemų – šios priemonės venkite.

6. Razinos

Kad sureguliuotumėte kraujospūdį, keletą savaičių ruoškite jas pagal tokį receptą. Vakare į keraminį puodelį vandeniu užpilkite 20-30 razinų. Ryte razinas suvalgykite ir išgerkite vandenį, kuriame jos mirko.

7. Gerkite daugiau vandens

Daugeliui žmonių pagrindinė žemo kraujospūdžio priežastis būna dehidratacija. Todėl reikia padidinti išgeriamo vandens kiekį – ir pajusite, kad kraujospūdis pakilo. Išgerkite 8-10 stiklinių vandens. Galite gerti ir sultis. Papildomi skysčiai padės palaikyti kraujospūdį kraujagyslėse.

8. Burokėliai

Nuo žemo kraujospūdžio itin efektyvi priemonė – grynos burokėlių sultys. Reikėtų apie savaitę gerti po stiklinę burokėlių sulčių dukart per dieną.

9. Šventasis bazilikas

Indiškasis šventasis bazilikas (Ocimum sanctum) turi daug gydomųjų savybių, taip pat tinka gydyti žemam kraujospūdžiui. Sutrinkite 10-15 šventojo baziliko lapelių, išspauskite sultis. Sumaišykite jas su arbatiniu šaukšteliu medaus ir suvalgykite ryte ant tuščio skrandžio.

10. Venkite alkoholio

Alkoholio vartojimas taip pat gali būti žemo kraujospūdžio priežastis. Alkoholis, net vartojamas nedideliais kiekiais, sukelia organizmo dehidrataciją, o tai savo ruožtu sumažina kraujospūdį. Dėl to, jei norite, kad kraujospūdis būtų normalus, alkoholį vertėtų pakeisti vandeniu.

11. Lėtai keiskite kūno pozas

Žmonėms su žemu kraujospūdžiu staigūs pozų pakeitimai gali sukelti galvos svaigimą. Ryte prieš keldamiesi iš lovos giliai įkvėpkite. Prieš atsistodami porą minučių pasėdėkite. Jeigu blogi pojūčiai apima atsistojus – pastatykite vieną koją ant kėdės ir pasilenkite į priekį. Tai pagerins kraujo cirkuliaciją širdyje ir galvoje.

12. Sveikai maitinkitės

Norint sureguliuoti kraujospūdį, būtina sureguliuoti mitybą. Įsitikinkite, kad jūsų organizmas gauna visas reikalingas maistines medžiagas. Žemas kraujospūdis gali atsirasti dėl maisto medžiagų trūkumo. Įtraukite į valgiaraštį kruopas, vaisius, liesą vištieną, žuvį ir daržoves. Mažinkite angliavandenių – ryžių, bulvių, duonos, makaronų.

13. Valgykite dažniau po nedaug

Užuot sočiai prisivalgę triskart per dieną, verčiau valgykite daugiau kartų, bet po mažiau. Pavalgius į virškinamąjį traktą suteka daugiau kraujo, dėl to suprastėja širdies ir smegenų aprūpinimas krauju, ir ima svaigti galva. Tą patį maisto kiekį išskaidžius į 5-6 mažesnius pavalgymus, į virškinimo sistemą suplūs mažiau kraujo.

14. Lengva mankšta

Tyrimai parodė, kad žmonėms, besiskundžiantiems žemu kraujospūdžiu, lengvi fiziniai pratimai, kaip joga, vaikščiojimas, plaukimas ar važiavimas dviračiu, padeda jį pakelti.

15. Venkite streso

Stresas – svarbus veiksnys, išreguliuojantis kraujospūdį daugeliui žmonių. Todėl stenkitės nedirbti iki vėlumos, venkite negatyvių minčių ir bereikalingų rūpesčių, gerai išsimiegokite, taip pat naudokite atpalaiduojančias tehnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.