Norite išlikti jauni? Įjunkite proto galią!

Ar manote, kad senėjimas neišvengiamas? Ar jaučiate, kad jo niekaip neįveiksite? Ar manote, kad prarasite grožį ir atmintį?

Mintis yra motyvas veikti.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Mintis yra motyvas veikti.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Marisa Peer „Kaip išlikti jaunam. 10 paprastų žingsnių atjaunėti 10 metų“
Marisa Peer „Kaip išlikti jaunam. 10 paprastų žingsnių atjaunėti 10 metų“
Kadangi ląstelės reaguoja į mūsų mąstymą, taip pat į aiškias proto komandas, įmanoma bendrauti su ląstelėmis ir su jomis kalbėtis.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Kadangi ląstelės reaguoja į mūsų mąstymą, taip pat į aiškias proto komandas, įmanoma bendrauti su ląstelėmis ir su jomis kalbėtis.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 4:52 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 12:48 PM

Naujai išleistoje Marisos Peer knygoje „Kaip išlikti jaunam“ siūloma nusiraminti ir į senėjimą pažvelgti kiek kitaip. Dauguma leidinių apie kovą su senėjimu siūlo pakeisti aprangos stilių ir valgymo įpročius, rinktis tokius produktus, kurie leis jums išlikti jaunesniems.

Tačiau Marisa Peer tvirtina, kad svarbiausias įrankis yra jūsų protas. Autorė remiasi tyrimų duomenimis, kurie rodo, kad protas gali turėti įtakos fiziniams kūno pokyčiams. Yra daugybė naujų galimybių, kurios pakeis jūsų senėjimą ir mintis apie jį.

Jei norite atrodyti ir jaustis jaunesni kaip galima ilgiau, siūlome paskaityti ištrauką iš knygos „Kaip išlikti jaunam. 10 paprastų žingsnių atjaunėti 10 metų“ (Sofoklis, 2015).

Proto galios bandymai

Mintis yra motyvas veikti. Biblijoje parašyta: „Ką žmogus galvoja, tuo ir tampa.“ Daktarė Elena Langer, Harvardo medicinos mokyklos psichologė, nutarė tai patikrinti 1979 metais, kai septynioms dienoms į kaimo sodybą nusivežė vyresnių nei 75 metų vyrų grupę.

Prieš išvykstant jiems buvo atlikta nemažai tyrimų, padedančių nustatyti biologinį amžių. Be kitų tyrimų, buvo patikrinta klausa, rega, plaštakos jėga, pirštų ilgis, raumenų masė, kaulų tankis, suvokimas, fizinė jėga, kraujo sudėtis, hormonų balansas ir kita.

Sodyba buvo įrengta 1959 metų stiliumi. Visi dalyviai turėjo prisisegę ženklelius su nuotraukomis, kuriose jie buvo 20 metų jaunesni. Jie žiūrėjo filmus, situacijų komedijas ir žinių kronikas iš 1950‑ųjų. Visi žurnalai ir laikraščiai taip pat buvo 1950 metų, dalyviams nebuvo leista atsivežti naujesnių.

Grupės nariai apsimetė, kad viskas vyksta prieš 20 metų. Pokalbiai ir visa kita buvo specialiai organizuota taip, kad kiekvienas vyras galėtų elgtis taip, kaip elgėsi būdamas 55‑erių. Į sodybą atvyko ir kontrolinė grupė, kurios nariams nereikėjo dirbtinai apsimesti, kad jie gyvena senesniais laikais.

Noriai dalyvaudami eksperimente, vyrai pasąmonėje apgaudinėjo save, kartu ir savo ląsteles, kad šios patikėtų, jog yra jaunesnės. Visą savaitę ir eksperimento pabaigoje dalyviams buvo atliekami tokie patys tyrimai, kurie parodė, kad žmonės atjaunėjo bent septyneriais metais. Kai kurie atjaunėjo daugiau nei dešimtmečiu. Ir atvirkščiai – kontrolinės grupės nariai labai nežymiai pasitaisė kai kuriose srityse, bet pablogėjo kitose.

2010 metais BBC pakvietė daktarę Langer pakartoti programą su britų įžymybėmis. Programoje dalyvavo Liza Smit (88 metų), Silvija Sims (76 metų), kriketo teisėjas Dikas Birdas (77 metų), šokėjas Lionelis Bleiras (77 metų) ir žurnalistas Derekas Džeimsonas (80 metų).

Kaip ir atliekant 1979‑ųjų eksperimentą, grupė apsistojo dideliame kaimiškame name, kur baldai ir virtuvės įranga buvo iš 1975 metų. Laikraščiai ir televizijos programos taip pat buvo iš 1975‑ųjų, o miegamieji įrengti lyg 1970‑aisiais su tų laikų suvenyrais.

Eksperimentas prasidėjo visiškai taip pat, kaip ir ankstesnis amerikiečių, o jo dalyviai nuo pat pradžių turėjo patys savimi pasirūpinti. Kai atvyko į namą, kuriame turėjo praleisti visą savaitę, patys turėjo užsinešti savo bagažą laiptais aukštyn. Liza Smit vienintelė to nedarė, nes jai skirtas miegamasis buvo pirmame aukšte.

Ji negalėjo žengti nė poros žingsnių be dviejų lazdų, o į lauką važiavo tik neįgaliųjų vežimėliu. Per keletą dienų visų įžymybių būklė gerokai pagerėjo. Liza Smit jau vaikščiojo po virtuvę su viena lazda ir netgi truputį šoko! Silvija Sims su jaunatvišku užsidegimu gainiojo po sodą du šunis. Savaitė dar buvo tik įpusėjusi, o jau pasiekti tokie rezultatai.

Tuomet atvyko profesionalūs slaugytojai ir pasiūlė dalyviams pagalbą. Kai kurie dalyviai su tuo sutiko ir netrukus sugrįžo į pirmykštę būseną. Kai slaugytojai po pietų išvyko, viskas stojo į savas vietas. Lionelis Bleiras pareiškė, kad su slaugytojais jautėsi daug vyresnis. Liza Smit jam pritarė. Silvija Sims atkakliai atsisakė bet kokios pagalbos.

Savaitės pabaigoje paaiškėjo, kad visi dalyviai viską daro daug lengviau nei prieš savaitę.

Pasitaisė visų pusiausvyra, lankstumas, viršutinės ir apatinės kūno dalių jėga ir požiūris į gyvenimą tapo pozityvesnis. Liza Smit jau galėjo nueiti daugiau nei 140 žingsnių sode tik su viena lazda. Per paskutinę fizinę apžiūrą ji galėjo pastovėti ant vienos kojos už nieko nesilaikydama. Grįžusi namo netgi nuvyko į šokius.

Lionelis Bleiras labai gyvai šoko čečiotką su šokėjais, kurių amžius siekė tik trečdalį jo amžiaus, ir neatsiliko nuo jų nei greičiu, nei judesių vikrumu. Silvija Sims dabar dirba labdaros organizacijoje, kuri padeda pagyvenusiems žmonėms. Ji papasakojo, kad eksperimento pradžioje jai labai skaudėjo nugarą dėl buvusių sužeidimų ir ji visai neturėjo jėgų, o pabaigoje jau galėjo bėgioti, nugaros skausmas atlėgo, o energijos padaugėjo.

Derekas Džeimsonas pradžioje vargiai galėjo užlipti laiptais, o savaitei įpusėjus jis ant laiptų jau darė tempimo pratimus. Pradžioje jis net negalėjo užsimauti puskojinių dėl labai riboto lankstumo, o pabaigoje jau tą darė.

Dikas Birdas pajuto, kad jam sugrįžo jėgos. Jis sustiprėjo, tapo judresnis, pagerėjo jo atmintis.

Po patirto insulto jis mažai bendravo su žmonėmis ir prarado pasitikėjimą savo jėgomis, bet dabar jam vėl kilo noras gyventi. Buvo ypač malonu matyti jį besijuokiantį ir besilinksminantį, nes nuo to laiko, kai išėjo į pensiją, jis tapo atsiskyrėliu, kaip pats prisipažino.

Kai savaitės pabaigoje Džeimsonas pakavosi daiktus kelionei namo, jis paaiškino, kodėl taip atsitiko, kad jie visi jaučiasi daug jaunesni: jis pasakė, kad pamiršo, jog jam 80 metų, sugrįžo į 1970‑uosius ir ėmė gyventi tame 35 metais jaunesniame pasaulyje.

Šie eksperimentai įrodė, kad tai, kuo jūs tikite, nulems tai, kaip sensite. Jie parodė, kas atsitinka, kai mąstote, kad esate per seni. Jei mąstote ir elgiatės kaip seni, galite be laiko susenti, o jei mąstote ir elgiatės kaip jaunesni, tai būsite jaunesni tiek fiziškai, tiek protiškai, tiek biologiškai.

Protas gali atnaujinti mūsų ląsteles

Mes galime aktyviai bendrauti su savo ląstelėmis kalbėdami su jomis. Gal tai per daug paprastai skamba, bet, kaip jau aiškinau, mūsų ląstelės girdi visus mūsų pasakytus žodžius ir į juos reaguoja. Štai kodėl, jei naudotumėtės programa, pagal kurią jūs kalbatės su savo ląstelėmis, kad jos geriau dirbtų, galėtumėte išvengti ląstelių komunikacijos sutrikimų ir ląstelės galėtų ilgiau efektyviai veikti.

Kadangi ląstelės reaguoja į mūsų mąstymą, taip pat į aiškias proto komandas, įmanoma bendrauti su ląstelėmis ir su jomis kalbėtis. Jau žinome, kad mūsų ląstelės girdi mūsų mintis ir į jas reaguoja. Ląstelių regeneracijos terapija leis jums bendrauti su ląstelėmis tiesiogiai. Galėsite pasakyti ląstelėms, ką daryti, įsakyti joms dirbti taip, kaip jos turėtų dirbti, ir stebėti, kad jos tą darytų. Ši programa leis įsakinėti ląstelėms ir jas instruktuoti, kad jos grįžtų prie savo pradinio kodo ir puikiai funkcionuotų, kaip ir buvo numatyta.

Protas pajėgus paleisti ląstelių komunikacijos mechanizmus, tai leidžia ląstelėms efektyviau bendrauti, dėl to jos geriau veikia. Netgi mūsų imuninė sistema reaguoja į mūsų mąstymą ir įsitikinimus. Ji reaguoja ir į tai, kiek mes tikime, jog galime kontroliuoti įvykius, ir reaguos į tai, kaip planuojame senti.

Kiekviena ląstelė geba pasikeisti į tobulą ilgam laikui, o tai atitolina senatvės pradžią. Kai šitame skyriuje klausysitės įrašo apie ląstelių regeneraciją, galėsite bendrauti su savo ląstelėmis. Galite įsiminti tekstą dažnai jį skaitydami arba nuolat klausydamiesi įrašo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.