Akiniai nuo saulės: kaip išsirinkti sveikiausius?

Nors specialistai ragina akinius nuo saulės nešioti visais metų laikais, vasarą prasideda tikrasis jų „bumas“. Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro gydytoja Jolita Jusaitienė sutinka, kad kokybiški akiniai – būtinybė akių sveikatai užtikrinti ir pataria, kaip išsirinkti geriausius.

Šiandien siūlomų akinių nuo saulės spalvų yra nemažai.<br>123rf nuotr.
Šiandien siūlomų akinių nuo saulės spalvų yra nemažai.<br>123rf nuotr.
„Kardiolita“ Akių centro gydytoja Jolita Jusaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
„Kardiolita“ Akių centro gydytoja Jolita Jusaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-06-19 10:20, atnaujinta 2017-10-30 08:58

Gali pažeisti akis

Akims itin pavojingi yra saulės šviesos ultravioletiniai spinduliai, kurie labiausiai pažeidžia skaidrias akies dalis – rageną ir lęšiuką, sukelia nemenkus tinklainės pakitimus. Nukentėti gali ir akių junginė. Ragena, dengianti priekinę akies dalį, sugeria trumpabangius ultravioletinius spindulius. Tai gali sukelti ragenos paburkimą, o šiems spinduliams veikiant ilgesnį laiką – ir nudegimą. Toks žmogus skųsis matymo pablogėjimu, akių ašarojimu, šviesos baime.

Specialistai perspėja, kad ultravioletinių (UV) spindulių veikimas net sudaro palankias sąlygas lęšiuko drumstumui – kataraktos atsiradimui. Taip pat gali pažeisti tinklainę, ypač geltonąją dėmę. Pakitimai dažnai būna sunkūs, sukeliantys regėjimo pablogėjimą. Todėl, jei dar neturite, būtina išsirinkti kokybiškus akinius nuo saulės.

Svarbiausia – UV filtras

„Akiniai nuo saulės yra tikrai būtini. Ne tik, kaip mes įpratę, vasaros metu. Tai labai aktualu ir žiemą. Mat tuomet saulė pakyla žemiau virš horizonto, o jei dar yra šviesą atspindinčio sniego, akys kenčia labiau – padidėja ultravioletinių spindulių kiekio patekimas į akis. Akiniai itin reikalingi mėgstantiems aktyvų sportą. Reikėtų pasirūpinti specialiais akiniais, kurie yra labiau gaubti ir saugo akis iš šonų ir iš viršaus“,– pataria privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Akių centro gydytoja Jolita Jusaitienė.

Šiandien siūlomų akinių nuo saulės spalvų yra nemažai. Anot oftalmologės J. Jusaitienės, pagrindinės ir dažniausiai nešiojamos – rudo ir pilko atspalvio. Tačiau ne spalva yra svarbiausia. „Reikia atkreipti dėmesį, kad akiniai būtų su apsauga nuo ultravioletinių spindulių. Mat spalva apsaugo akis tik nuo saulės šviesos. Kalbant apie lęšių spalvų pasirinkimą, itin eksperimentuoti, ypač vairuojantiems, taip pat nerekomenduočiau, nes spalvoti lęšiai kartais iškreipia spalvų suvokimą. Ir vairuotojams kai kuriais atvejais gali sutrikdyti regėjimą“,– perspėja akių gydytoja.

Tačiau pagrindinė rekomendacija – visuomet pasitikslinti, ar tikrai akiniai turi sertifikatus, garantuojančius apsaugą nuo UV spindulių. Tai ypač aktualu vaikams, kurie vasarą lauke būna itin dažnai. Taip pat šviesias akis turintiems žmonėms, mat jos yra jautresnės.

Pasitarti su specialistais

Dažnai žmonės patys perka akinius nuo saulės ir nėra linkę konsultuotis su specialistais. Akių gydytoja J. Jusaitienė sako, kad specialistų rekomendacijų ir patarimų vengti nereikėtų. „Renkantis saulės akinius reikia atsižvelgti į patogumą. Jie turi būti patogūs, nespausti. Turi kaip galima labiau uždengti akis. Su specialistais reikėtų pasitarti dėl akinių šviesumo kategorijos. Labai silpnai dažyti lęšiai labiau tinka, kai oras nėra labai saulėtas, O labai tamsūs – tik kalnuose, kur šviesa labai intensyvi. Tad vairuoti jie netiktų“,– pasakoja specialistė.

Be to, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jei jūsų akiniai nuo saulės susibraižė – metas pirkti kitus. Mat subraižyti lęšiai blogina regą ir per įbrėžimus praleidžia akims kenksmingus ultravioletinius saulės spindulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.