Per karščius gaivintis apelsinų sultimis gali būti pražūtinga

Išgerta stiklinė apelsinų sulčių ar suvalgytas šviežias greipfrutas smarkiai padidina odos vėžio riziką, rodo naujausi tyrimai.

Geriant vos vieną stiklinę apelsinų sulčių per dieną, vėžio rizika padidėja 25 proc.<br>123rf nuotr.
Geriant vos vieną stiklinę apelsinų sulčių per dieną, vėžio rizika padidėja 25 proc.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2015, 11:11 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 12:26 PM

Mokslininkai atrado ryšį tarp tam tikrų rūšių citrusinių vaisių ir melanomos – tai pati pavojingiausia gyvybei vėžio forma.

Geriant vos vieną stiklinę apelsinų sulčių per dieną, vėžio rizika padidėja 25 proc., rašo „HealthDay“.

Tyrimas taip pat parodė, kad žmonėms, kurie bent tris kartus per savaitę suvalgydavo po visą greipfrutą, melanomos rizika išaugo 41 proc.

Kita vertus, nebuvo aptikta ryšio tarp melanomos ir pačių apelsinų valgymo ar greipfutų sulčių gėrimo.

Mokslininkai pabrėžė, kad tai neįrodo, jog citrusiniai vaisiai sukelia odos vėžį – o kad tiesiog buvo pastebėtas ryšys.

Tačiau yra galimybė, kad tam tikros citrusinių vaisių sudedamosios dalys gali sukelti melanomą, teigė tyrimui vadovavęs JAV Browno universiteto mokslininkas, dermatologas dr. Abraras Quershi.

Citrusiniai vaisiai turi psolarenų ir furanokumarinų – „fotoaktyvių“ cheminių junginių, kurie odą padaro jautresnę saulei.

Buvo ištirti 63 tūkst. moterų ir 41 tūkst. vyrų duomenys, sukaupti nuo devintojo dešimtmečio vidurio iki 2010 metų.

Kas dvejus – ketverius metus žmonių buvo prašoma užpildyti išsamias anketas apie jų mitybą ir gyvenimo įpročius, taip pat pažymėti tokius įvykius, kaip medicininiais įrašais patvirtinta melanomos diagnozė.

Žmonės atsakinėjo, kaip dažnai valgė greipfrutus, apelsinus, gėrė apelsinų ar greipfrutų sultis.

Šios keturios kategorijos buvo sujungtos į „bendrą citrusinių vaisių suvartojimą“, tačiau kiti citrusiniai vaisiai, tokie kaip citrinos ar laimai, čia nebuvo įtraukti.

Po daugiau nei 20 metų trukusio tyrimo mokslininkai aptiko 1840 melanomos atvejų.

Buvo pastebėta, kad žmonėms, kurie valgė citrusinius vaisius 2–4 kartus per savaitę, melanomos rizika buvo 10 proc. didesnė, lyginant su žmonėmis, kurie citrusinius vaisius valgė rečiau nei dukart per savaitę.

Kuo didesnis buvo citrusinių vaisių vartojimas, tuo didesnė ir odos vėžio rizika.

Žmonėms, kurie valgė citrusinius vaisius dažniau nei 1,5 karto per dieną, melanomos išsivystymo rizika buvo net 36 proc. didesnė.

Iš visų citrusinių vaisių greipfrutai pasirodė labiausiai susiję su melanoma.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet pasaulyje registruojama 132 tūkst. melanomos atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.